26 / 11 / 2024

Konut sektörü döviz kazandırıcı olmalı!

 Konut sektörü döviz kazandırıcı olmalı!

Başbakan, Cumhuriyetin 100. Kuruluş yıldönümü için 2023 hedefleri koydu; İki trilyon dolarlık Milli Gelir, 500 milyar dolarlık ihracat ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme…. Bu hedeflere tutturma da konut sektörünün döviz kazandırmadaki rolü ne ola





Başbakan, Cumhuriyetin 100. Kuruluş yıldönümü için 2023 hedefleri  koydu; İki trilyon dolarlık Milli Gelir, 500 milyar dolarlık ihracat ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme…. Bu hedeflere tutturma da konut sektörünün döviz kazandırmadaki rolü ne olabilir? Konut geliştirici şirketler 2023 hedefine nasıl katkıda bulunurlar?


Ekonomi için en büyük problem, cari açıktır. Daha çok ithal edip daha az ihraç edebiliyoruz. İhraç ettiğimiz ürünlerin değeri ise gelişmiş ekonomilere göre düşük.  2011 yılı sonu itibarı ile toplam ithalat 241 milyar dolar…Toplam ihracat ise yaklaşık 135 milyar dolar civarında.. 2011 yılında 106 milyar dolar dış ticaret açığı var… Türkiye dış ticaret açığını hangi yöntemle kapatacak? Türkiye’nin 2013 büyüme beklentisi %4-5 civarında. 2023 hedefine ulaşmak için ise yıllık en az %8-9 büyüme gerekir..


Dış ticaret açığının ana nedeni, demir çelik, otomotiv, kimya gibi sektörlerde hammaddenin Türkiye’de üretilmemesi ve enerjidir… 241 milyar dolarlık ithalatın %84’ü Türkiye’de olmayan mallar ithalatıdır… Kimya Sektörü, Demir Çelik Sektörü ve Otomotiv sektörünün ihracat yapabilmesi için mutlaka ithalat yapması gerekir…  Türk sanayisinin ithalata bağımlılık oranı %43’tür… Türkiye’de imal edilen Gübre için %72 oranında, Demir-Çelik sektörü için %69 oranında, Kimya Sektörü için %56 oranında, Bilgisayar için %67 oranında, Motorlu Kara Taşıtları için %51, Diğer Metal ve Mamuller için %51 oranında ithalata ihtiyaç var…


2023 hedeflerini tutturmak için mevcut modelin dışında alternatif modeller de aramalıyız. Petrolümüz yok, doğal gazımız yok… Sanayi üretiminde ithalatı en aza indirecek bir yöntem bulunmalı… Dünyadaki mevcut ekonomik kriz düşünülerek az geliri ve orta gelirli gruplara yönelik pazarda satılabilir, ihraç edilebilir yeni ürünler geliştirilmeli…

Daha önce ciddi bir döviz geliri olmayan yeni sektörler devreye sokulmalı… Film sektörü bu açıdan çok önemli… Eğitim sektörü çok önemli… Sağlık Turizmi çok önemli… İstanbul’un finans şehri olması çok önemli…. Bu dört alanda doğru bir pazarlama stratejisi ile elde edilecek gelirin katma değeri yüksektir… Bu alanlardan gelebilecek döviz miktarı tahmin edilenin üzerindedir…


Ve Yapı/Konut sektörü de artık döviz kazandırıcı bir sektör… Üretim için ithalata da neredeyse hiç ihtiyaç yok… Mütekabiliyet yasası çıkartıldı ama uygulamaya tam olarak geçilemedi… Konut geliştirici şirketlerin gözü bu yasa ile uzatılması gereken oturum izinlerinde… İlgili makamların bu yasayı yurtdışına tanıtmasında... Bir yasa çıkartmakla bu iş olmaz… İyi bir proje ile yurtdışında pazarlama yapmak gerek… 2023 hedefine ulaşmakta Yapı sektörünün önündeki fırsatları görmek gerek…

Yapı sektörü sadece Türkiye içerisindeki konutları satmayı düşünmemeli… Yurtdışına daha çok açılmalı… Dünyada petrolde, doğal gaz ve hammadde üretiminden dolayı fazla parası olan ülkeler var… Bu ülkeler şehirlerini yeniden inşa ediyorlar.. Yeni şehirler yapıp, eski şehirlerine de kentsel dönüşüm uyguluyorlar… Mesela Venezuella, binlerce konut yaptırıyor.. Mesela Suudi Arabistan, 400 bin adet konut yaptıracak… Rusya, Moskova’da yeniden kentsel dönüşüm benzeri konut politikaları uygulanıyor… Suriye, Esad sonrasında ciddi konuta ihtiyacı olacak.. Libya yakın gelecekte yeniden konut projelerine yönelecek… Kamu yetkilileri, konut geliştirici şirketlerin elinden tutup yurtdışına götürmeli…


Yapı  sektörü döviz kazandırıcı hizmetlerden katma değeri en yüksek olan sektördür… Kamunun ekonomi planlamacıları, politika geliştiricileri, sektörün döviz kazandırması için atılması gereken adımları bir an önce atmalı…


Saygılarımla,


Abdullah Çiftçi


www.abdullahciftci.com 


Geri Dön