05 / 11 / 2024

Yabancıya konut satışı döviz kazandırıcı hizmet kapsamına alınacak!

Yabancıya konut satışı döviz kazandırıcı hizmet kapsamına alınacak!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci gayrimenkul sektörüne müjdeyi verdi. Zeybekci, yabancılara konut satışının döviz kazandırıcı hizmet kapsamına alınması için çalıştıklarını söyledi.




Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yabancılara konut satışının döviz kazandırıcı hizmet kapsamına alınması için bakanlık olarak çalıştıklarını açıkladı. Konut Geliştirici ve Yatırımcıları Derneği’nin (KONUTDER) düzenlediği ‘Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması’ toplantısında konuşan Zeybekci “Yabancıya konut satışının ihracat sayılmasıyla ilgili sonuna kadar sizinleyim, bunu bilmenizi istiyorum” dedi. Türkiye’nin en önemli ihraç kalemlerinden birinin konut olduğunu belirten Zeybekci “Türkiye’nin en önemli ihraç kalemlerinden, yurtdışı döviz gelirlerinden birisi olarak görülmesi isteğinde son derece haklısınız. Döviz kazandırıcı gelirler kategorisine alınması kadar da doğru bir istek olmaz. Dolayısıyla bunun desteklerinden yararlanması lazım. Tanıtım, fuar, seyahat, yurtdışı ofis giderlerini destekliyoruz. Ama aynı zamanda da döviz getirici işlemler, ihracat sayılması gerekiyor. Yüzde 100 mal ihracatı gibi sayılması hemen hemen imkansız ama bunu getirebildiğimiz yere kadar getirmemiz lazım” dedi. Zeybekci, Maliye Bakanlığı ile konu üzerinde orta bir noktada buluşmayı bekledikleri ifade etti.

 

Olması gereken bu

 

Türkiye’den konut alan yabancılara doğrudan vatandaşlık verilip verilmeyeceğine ilişkin değerlendirmede de bulunan Bakan Zeybekci “Dünyada birçok ülkede, o ülkeden eğer bir konut aldıysanız, bedeline göre değişiyor tabii, şu değerden buraya kadar olursa 2 yıl veya 1 yıl içinde vatandaşlık kazanmak, şu değer ve üzerinde olursa eğer güvenlikle ilgili sıkıntı yoksa doğrudan vatandaşlıkla ilgili uygulamalar var. Gayrimenkul edinmekle ilgili vatandaşlık talebi varsa bunu belirli kategorilerde bir sınıflandırma yapmamız gerekiyor. Bu önerimi Bakanlar Kurulunda dile getirdim. Henüz erken ama olması gereken bu, doğru olan bu” dedi. Körfez yatırımcılarına “Burası sizin de ülkeniz. Tarihinizin bir parçası burada” diye konuşan Zeybekci, Körfez yatırımlarının çoğunun Avrupa üzerinden geldiğini belirterek “Bu yatırımların AB üzerinden değil doğrudan gelmesi için çalışmalıyız” dedi. Zeybekci ekonomik çeşitliliğin sağlanması için de 25 ayrı alanda 1.200 dönüşüm programının da gündemde olduğunu kaydetti.

 

‘Yabancı yatırımcıyı teşvik eder’ 

 

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut satışının bir ihracaat girdisi olarak kabul edilmesinin kendileri açısından önemli bir gelişme olacağını belirterek, “Eğer ihracat sayılırsa yabancı yatırımcının  KDV iadesini geri alabileği formüller oluşturulabilir. Bu, onları teşvik edecek bir durum. Bu yabancı yatırımcıya karşı bir jest olur” dedi.

 

300 görüşme

 

3 gün süren etkinliği de değerlendiren Çelik “İlk gün inşaat şirketleri sunum yaptı. İkinci gün ve bugün (dün) ise birebir görüşmeler oldu. Körfezli yatırımcılar ile Türk şirketlerinin yaptığı toplantı sayısı 300’ü aştı. Görüşmelerden çıkardığımız sonuç; yabancıların Türkiye’ye ilgisi sürüyor. 1 Kasım seçimlerinden sonra hükümet kurulunca yabancı harekete geçer” dedi. Türkiye’de her yıl birinci elde toplam 550 bin, toplamda 1 milyon 200 bin ev satıldığını hatırlatan Çelik, yabancıya konut satışlarında ise bu yıl 20 bin ile kapatacaklarını ifade etti.

 

Potansiyeli keşfedin

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de ihracatçılar olarak Körfez yatırımcılarını çok önemsediklerini, yabancıların konut satışının Türk markalarının bilinirliğini artırdığını belirterek “Bu da ülkemizin ihracatına pozitif katkı veriyor. Ülkemizin bu anlamda çok büyük bir potansiyeli var. Körfez yatırımcılarını bunu keşfetmeye çağırıyoruz” diye konuştu.


Star


Geri Dön