29 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışı kolaylaşıyor!

Yabancıya konut satışı kolaylaşıyor!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yabancıya konut satışının döviz kazandırıcı hizmet kapsamına alınması için bakanlık olarak çalışmaları olduğunu açıkladı.



Bu yıl 5 milyar dolar beklenen yabancıya konut satışının 2016'da ıo milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Konutder'in toplantısında yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin en önemli ihraç kalemlerinden, döviz gelirlerinden bir tanesi konut. Sektörün döviz kazandırıcı gelirler kategorisine alınmak kadar doğru bir isteği olamaz" dedi. 


'İHRACATÇI DESTEĞİ VERİLECEK' 


Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı'nın bu konuda yoğun bir çalışması olduğunu belirterek, Maliye Bakanlığı ile çeliştikleri noktalar olduğunu, ancak orta bir noktada buluşmayı beklediklerini ifade etti. Türkiye'ye döviz girdisi sağlayan bir sektörün ihracat teşviklerinden de yararlanması gerektiğini belirten Zeybekci şöyle devam etti: "Yurtdışına ürün satarak Türkiye'ye döviz girdisi sağlanıyorsa, bunun desteklerinden yararlanması lazım. Tanıtım, fuar, seyahat, yurtdışı ofis giderlerini destekliyoruz. Aynı zamanda döviz getirici işlemler sayılması gerekiyor. Yüzde ıoo mal ihracatı gibi sayılması hemen hemen imkansız ama bunu getirebildiğimiz yere kadar getirmemiz lazım." Zeybekci, konut sektöründeki farklı KDV uygulamasının yam sıra, dolaylı vergiler sorununun da çözülmesi gerektiğini söyledi. Turizm alanında da belli hizmetlerin döviz kazandırıcı kategoride değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Zeybekci, "Turizm alanında da sağlık turizmi, alışveriş turizminin bir şekilde döviz getirecek gelir kapsamına alınıp değerlendirilmesi lazım. Buna da yaklaşabildiğimiz kadar yaklaşacağız. Bunların hepsinin yeniden değerlendirilmesi lazım" diye konuştu


Taraf


Geri Dön