Sektörel

Konut sektörü krizin eşiğinde! Enflasyon ve TL'nin değer kaybetmesi piyasayı sarstı!

Konut fiyatları enflasyon karşısında gerilese de kredi muslukları kapandı ayrıca hızlı bir şekilde artış gösteren enflasyon ve Türk Lirasının değer kaybetmesi gayrimenkul piyasasında sorunlara neden oluyor.

Hızlı bir şekilde artış gösteren enflasyon ve Türk Lirasının değer kaybetmesi gayrimenkul piyasasında da sorunlara neden oldu. Bunlar dışında ayrıca yabancılara gerçekleştirilen konut satışı ciddi oranda azalırken, konut fiyatlarının ilk altı ayda reel olarak yüzde 11 oranında  düştü. İşte detaylar...

KONUT PİYASASINDA DURGUNLUK


Türkiye'de konut piyasası son aylarda durgun bir seyir izliyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi veriler göre 2024 yılının Haziran ayında konut satışları geçen senenin aynı ayına göre yüzde 5,2 azaldı ve 79 bin 313'e geriledi. Cumhuriyet'ten Ali Can Polat imzalı habere göre söz konusu bu düşüş, özellikle ipotekli satışlarda daha da belirgin, yıllık bazda yüzde 49,4'lük bir düşüşle 6 bin 813'e kadar düştü.

Uzmanlara göre, ekonomi yönetiminin piyasaları soğutma politikası, gayrimenkul sektörünü en çok etkileyen alanlardan biri oldu.  İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Söz konusu bu düşüş talebin beklemeye geçtiğini gösteriyor. Faiz ve ekonomi rayına girince bu talep birikmesi bir patlamaya dönüşecektir. Bu da ne yazık ki malzeme artışının dışında talep sebebiyle de bir fiyat artışı yaratacaktır” diye konuştu.

Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan sektör temsilcileri, söz konusu bu durumun bir kriz sinyali olduğunu dile getiriyor. Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre 2. el konut piyasasında yaşanan aşırı arz, yüksek faiz oranları ve kredi musluklarının kapanması gibi faktörler, alıcıları da pazardan uzaklaştırıyor.

Açıklamasında son günlerde sık sık gündeme gelen fiyatların 2024 yılının ilk 6 ayında reel olarak yüzde 11 düştüğünü söyleyen Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt şöyle konuştu: “Ek olarak, inşaat maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle Türkiye hâlâ ihtiyacının en fazla yarısı kadar konut üretimi gerçekleştirebiliyor. Söz konusu bu konut üretimi talebi karşılayamadığı için de sıfır konutlarda fiyatların rakamsal olarak düşmesini beklemiyoruz. Örnek vermek gerekirse, çok talep gören mahallelerde pazara sunulmuş olan bir konutun ertesi gün ilanda olmadığını gözlemleyebiliyoruz. Bu sebeple özellikle oturma amacıyla satılık konut arayışında olanların, yüksek pazarlık güçlerinden yararlanarak ev alması için doğru bir zamandayız.”

Konut satışlarındaki düşüş devam edecek mi? 

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıya tazminat öder? Kiracılar hemen baksın! Bu iki maddeye dikkat!

Beykoz’daki kaçak lüks villaların işgal ettiği 183 bin metrekarelik alan, 'orman alanı' dışına çıkarıldı!