Kent Haberleri

Konut sektörü nereye gidiyor? Ev almak için iyi bir dönem mi?

Konut satışları ülke genelinde düşüşe geçti. Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre binde bir oranında geriledi. Peki konut sektörü nereye gidiyor? Ev almak için iyi dönem mi?

TÜİK verilerine göre ülke genelinde satılan konut sayısı azaldı. Öte yandan kiralık ve satılık konut fiyatların artış hızı yavaşlarken, uzmanlardan peş peşe açıklamalar geldi. Peki konut satışları neden düşüyor? Konut sektörü nereye gidiyor? Ev almak için iyi bir dönem mi?

REEL KONUT FİYATLARI 9 AYDIR DÜŞÜŞTE!

BETAM verilerine göre reel fiyatlardaki düşüş dokuz aydır devam ediyor. Yıllık değişim oranı ülke genelinde yüzde -14,1’e geriledi.

Kira fiyat artış hızında da düşüş görüldü.  BETAM’ın “sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü: Nisan 2024” başlıklı raporuna göre Şubat’tan Mart’a cari kira fiyatlarındaki artış, satılık fiyatlarından farklı olarak, aylık enflasyondan yüksek çıktı. Böyle olunca reel kira fiyatları bu aralıkta arttı.

Rapora göre Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı Mart’ta yüzde 55,1’e geriledi. Bu oran Şubat ayında yüzde 65,2 seviyesindeydi. 

KONUT SEKTÖRÜ NEREYE GİDİYOR?

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sinan Canpolat  konut fiyatlarındaki düşüşün arkasında belirleyici üç etken olduğunu söyledi. 

 Mehmet Sinan Canpolat, konut fiyatlarındaki düşüş trendinin nedenlerini  şöyle anlattı;

1- KREDİ FAİZLERİNDEKİ ARTIŞ

Kredi ve mevduat faizlerindeki artış konut fiyatlarındaki düşüşü etkiledi.  VOA Türkçe’ye konuşan Canpolat, bu etkenleri şöyle  açıkladı:  “2023’ün ilk çeyreğinden 2024’ün içinde bulunduğumuz ikinci çeyreğine geçen sürede satışlarımız durma noktasına geldi.

Bunun iki temel nedeni var: Biz karı-koca çalıştığımız için birimizin maaşını konut kredisi için bankaya yatırır birimizin maaşıyla da geçinirdik. O zaman faiz oranları çok uygundu, yüzde 1 civarındaydı. 1 milyon lira kredi kullandığınız zaman aylık ödemeniz 10 bin liraydı.

Şimdi kullanacak olursanız aylık ödemeniz 32 bin liraya yükseldi. Şimdi emekli maaşlarına, asgari ücrete baktığınız zaman bu rakamları iki kişi çalışsa bile ödemesi çok zor. Dolayısıyla bizim bankalardan kullandırdığımız konut kredileri azaldı. Yani kredi faizi yükseldi, kullanım düştü.” dedi.

2- MEVDUAT FAİZLERİ ARTTI

 Canpolat’a göre ikinci etken de mevduat faizlerinin artması oldu. Canpolat:  “Dövizi frenlemek adına mevduat faizleri yükseltildi, insanlar dövize değil mevduata yönelsin diye. 1 milyon liraya aylık 35-40 bin lira faiz veren yerler var. Böyle olunca insanlar gayrimenkule yatırım yapacağına mevduata yatırmaya başladılar.” dedi. 


3-YABANCILARA KONUT SATIŞI AZALDI!

Canpolat, Türkiye genelinde konut fiyatlarıyla ilgili gelişmelere ek olarak kıyı şeridi ve Mersin’deki göç etkenine de dikkat çekerek yabancıya konut satışlarının azaldığına dikkat çekti.

Canpolat: “Mersin’de (Akkuyu) nükleer santral inşaatının başlamasıyla, önce 3-5 bin olan Rus personel sayısı çok kısa sürede 30 binlere kadar çıktı.

Bu göçle beraber ister istemez gayrimenkul sektöründe fiyat artışı ve hareketlilik meydana geldi. Öncesinde Suriye savaşı da buna etken. Ama Suriyeliler'de hareket daha çok kiralık piyasasında olmuştu.'' diyerek yabancılara konut satışlarının azalmaya başladığını açıkladı.

Oturum amaçlı konut satın almak isteyenlere uyarı! Kiracısı olan evlere yüzde 40 altında teklif edin! 

CHP'li Müzeyyen Şevkin sordu: Kaç konut teslim edilecek? Murat Kurum 653 bin, Bakan Özhaseki 75 bin dedi! Hangisi doğru?