22 / 11 / 2024
fuzul

Konut sektöründe tüketici dönemi başlıyor!

Konut sektöründe tüketici dönemi başlıyor!

28 Mayıs'ta yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a dayanılarak hazırlanan Konut satışlarına yönelik yönetmeliğin detayları netleşti. Yeni kanun konut satışına yönelik birçok alanda devrim niteliğinde düzenlemeler içeriyor..




Konut satışına yönelik birçok alanda devrim niteliğinde düzenlemeler içeren ve konut alıcısını her açıdan koruma altına alan yönetmelikle birlikte artık konutun m2'sinde oynanan brüt-net oyunları sona erecek. Maketten konut satışında Noter 'den sözleşme yapılabilecek. Yönetmelikle birlikte hayata geçirilen en önemli değişiklik ise, işsiz kalınması halinde alınan konuttan hiçbir cezai işlem uygulanmaksızın geri dönülebilecek ve ödenen para ise geri alınabilecek olması.


O SİTEM TARİH OLACAK!


27 Kasım'da çıkan konut yönetmeliğine göre ön ödemeli konut satışında ön bilgilendirme formu ve Satış Vaadi Sözleşmelerinde net ve brüt metrekare yazılması artık mecburi...


Planlı alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre belirlenecek konutun net ve brüt alanları satış vaadi sözleşmelerinde yazılacağını söyleyen TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, bugüne kadar net ve brüt karmaşasının konut alıcısını yanılttığını belirterek, ''Brüt ile net arasında piyasada yüzde 50'ye varan oransal farklar var. Böylece yeni düzenleme ile vaat edilen '150 metrekare eve girdim 90 metrekare çıktı' sitemi de tarih olmuş oldu.'' diye konuştu.


SÖZÜNÜ TUTMAYAN MÜTEAHHİT YANDI


Satıcı verdiği taahhütleri yerine getirmedi, sözleşme şartlarına uymadı, zamanında teslim etmedi, anlaşmaya göre kullanması gereken malzemeleri kullanmadı kısaca sözleşmede verdiği sözlerden birini tutmadığında konutu iade edip ödenenlerin geri istenebileceğini de aktaran Kolçak, bunu Noter kanalı ile satıcıya bildirmenin yeterli olacağını ve kullanılmış konut kredisi olması halinde ise konut finansman kuruluşuna bildirimi satıcının yapmak zorunda olduğunu söyledi.


''İŞSİZ KALIRIM'' KORKUSU SONA ERECEK


Söz konusu yönetmelikte yer alan en önemli detaylardan biri ise konut alan vatandaşın kâbusu haline dönüşen ''Ya işsiz kalırsam'' korkusuna yönelik oldu. İşini kaybetmesinden ötürü uzun süreli kazanç yoksunluğu sebebiyle taksitlerini ödeyemeyecek duruma düşen tüketicilerin sözleşmeden rahatlıkla dönebileceklerini ifade eden Kolçak, bunun için ise kendilerinden hiç bir bedel, masraf, faiz ve tazminat alınmayacağını da vurguladı.


ÖLÜMDE KARARI MİRASÇILAR VERECEK


Tüketicinin vefatı durumunda da mirasçıların sözleşmeden dönebileceklerine değinen Kolçak, burada da kendilerinden hiç bir bedel masraf ve faiz talep edilmeyeceğini, ödenen rakamların ise iade edilmek zorunda olduğunu söyledi.


PROJESİ DEĞİŞENE 1 AYLIK VAZGEÇME SÜRESİ


Konut projesinin inşaatı devam ederken yapılan proje değişikleri de yeni düzenlemede yer aldı. ''Konut projesinde değişiklik yaptım'' diyen inşaat firmasının bunu tüketiciye yazılı bir şekilde bildirmesi gerektiğini dile getiren Kolçak, proje değişikliğini kabul etmeyen tüketicinin de bir ay içinde hiç bir bedel ödemeden verdiğini de geri alarak sözleşmeden dönebileceğini söyledi. 


Kolçak, değişikliğin yasal bir sebep ya da mücbir sebep ile yapılmış olması durumunda ise satıcının sözleşmeden dönen tüketiciden masraf ve yüzde 2 tazminat alma hakkının olduğunu belirtti.


YÜZDE 2 İLE İSTENİLDİĞİ ZAMAN VAZGEÇİLEBİLECEK


Yeni düzenlemede yer alan önemli başka bir karar ise yapılan sözleşmeden tüketicinin istediği zaman dönebilmesi. Teslime kadar hiç bir neden göstermeden sözleşmeden dönmek istediğini satıcıya Noter kanalıyla bildirmesinin yeterli olduğunu aktaran Kolçak, ancak tüketicinin bunun için yüzde 2 tazminat ve yapılan vergi, harç ile benzeri yasal masrafları ödemeyi göze alması gerektiğini söyledi.

''YENİ ÖDEME PLANIMI KABUL ETMELİSİN''


Taksitle alınmış mevcut sözleşmenin konut teslimine kadar ödenmek kaydı ile başka bir sözleşme ile değiştirilme önerisinin satıcı tarafından kabul edilmediği ve aynı konutun bir kaç kişiye satılması durumunda hiç bir bedel, faiz, masraf ödemeden sözleşmeden dönülebileceğini de aktaran Kolçak, böyle bir durumda 90 gün içinde ödenen rakam ve tüketiciyi borç altına sokan tüm belgelerin geri verileceğini vurguladı.


AÇIKTA KALAN KISIM İÇİN TEMİNAT VERİLECEK


Yeni düzenleme ile inşaata tamamlama sigortası yapılmak zorunda olduğunu ancak böyle bir ürünün şu an bulunmadığından ötürü onun yerine; teminat mektubu, hak ediş sistemi ve bağlı kredi uygulandığını da dile getiren Kolçak, bağlı kredi kullanılması durumunda kullanılan kredinin açıkta kalan kısmı için satıcının tüketiciye teminat vermesi gerektiğini de söyledi.


NOTERDEN SÖZLEŞME


Maket konut satış işleminin yapılmış olması için iki yöntem olduğunu bunlardan birincisinin kat irtifakı devrinin tüketici lehine tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte yapılacak yazılı bir sözleşme olması ya da bunun yerine ikinci olarak Satış Vaadi sözleşmesinin noterde yapılması şeklinde olduğunu da aktaran Kolçak, bu şekilde yapılmayan sözleşmelerin geçersiz olacağından satıcı tüketiciden onu borç altına sokacak para, senet vb. herhangi bir şey de isteyemeyeceğini belirtti.


Sabah


Geri Dön