Sektörel

Konut sektörünün devlet desteğine ihtiyacı var!

Konut sektörünün asıl ihtiyacı devlet desteği. İktidarının ilk yıllarında sektörü destekleyip, büyümesini sağlayan ama sonrasında sektörün çarpık büyümesine neden olan hükümetin, inşaat sektörü için bir paket hazırlaması lazım.

İnşaat sektörü uzun zamandır bekleme butonunda takılı kaldı. Her ne kadar geçen seneye nazaran istatistikler kısmi bir yükselişi gösteriyor olsa da bu göstergelerin realiteden uzak olduğunu hepimiz biliyoruz. En azından sektörün potansiyelini ve geçmiş yıllardaki başarılarını biliyoruz. Ve şimdi hayalimizdeki şehre kalkan bir gemiye bakar gibi iç geçirerek izliyoruz olanları.


Son yıllarda umut bağladığımız yabancı yatırımcılarında ilgisi ve alım iştahı azalınca ilanlardan, fuarlardan reklamlardan medet umuyoruz. Oysa çözüm yanı başımızda. Hükümetin üzerinde çok kısa bir süre çalışarak hazırlayabileceği bir destek paketi tüm yaralarımıza ilaç olabilir.


Ülkenin içinde bulunduğu kaos ve belirsizlik ortada. Ekonomik göstergelerin gidişatı malum. Fitch bile ilk kez Türk Bankalarının dış borçlanmasıyla ilgili bir uyarıda bulundu. Krediler hâlâ ortalamada 1.20 seviyelerinde. Doların ve Euro’nun vardığı nokta bilimkurgu filmlerinden alıntı gibi. Bütün göstergeler bir yana ülkede büyük bir endişe havası hâkim. Önümüzdeki seçimlerin gerçekleşip gerçekleşemeyeceği belli değil, seçimler olursa sonuçlarından kaynaklanabilecek belirsizliğin ülkeyi nasıl olumsuz etkileyeceği de. Böylesi bir ortamda yapılması mantıklı tek şey var. Ekonominin daha da kötüye gitmemesi için lokomotif sektörleri desteklemek ve alım iştahını arttırmak. Şu günlerde inşaat firmaları bu iyileştirme çabasını el yordamıyla yapmaya çalışıyor. Satış bedellerini krediye gerek kalmadan taksitlendirmeye çalışıyor, tapu masraflarını kendileri karşılıyorlar. Ama bu iyileştirmenin bedelleri de satış tutarına mecburen yansıyor. Dolayısıyla bu çabalar hep sektöre yapılan makyajlar olmaktan öteye gidemiyor.


KDV ve tapu masrafları için destek paketi


Konut sektörünün asıl ihtiyacı devlet desteği. İktidarının ilk yıllarında sektörü destekleyip, büyümesini sağlayan ama sonrasında sektörün çarpık büyümesine neden olan hükümetin, inşaat sektörü için bir paket hazırlaması lazım. KDV ve tapu masraflarıyla ilgili yapılacak bir iyileştirme sektörü önemli oranda hareketlendirebilir.


2013’ten beri yüz elli metrekarenin altındaki evlere uygulanan %18’lik KDV tutarının acilen geri çekilmesi gerekli. Konut sektöründe en çok satışı yapılan daire tipi 1+1 ve 2+1. Yani 150 metrekarenin altında. 150 metrekarenin altındaki evleri de yine malumunuz ki alım gücü yüksek, her projeden hobi olsun diye projeye giren bir kesim satın almıyor. Bu evleri tercih edenler çoğunlukla karı-koca yıllarca çalışarak, kirada oturdukları daha yüksek metrekareli evlerden daha küçük metrekareli evlere geçmeye mecbur kalan kesim. Yani, en çok desteklenmeye ihtiyacı olanlar. Üstelik Türkiye’nin çok genç bir nüfusu olduğu ve önümüzdeki 30 yıl da Türkiye yaşlanmayacağı için bu ev tiplerine ihtiyaç bitmeyecek.


Tapu konusu ise kanayan bir yara. Tapuyla ilgili düzenlenmesi gereken çok şey var. Ancak hiç olmazsa, topraktan satılan yeni evler için bir muafiyet çalışması yapılabilir. Bu muafiyet sadece sektörü desteklemek için değil aynı zamanda yeni yapılan evlerden ev sahibi olunması için de çok faydalı olur. Türkiye’nin en büyük sorunu 20 milyon yapının 14 milyonunun deprem yönetmeliğine uygun olmaması ise ve devlet olarak bu binaları yıkıp yeniden yapamıyor isek hiç olmazsa yeni yapıların satışını destelemeliyiz. Vergiden muaf ya da indirimli vergiye tabi evlerin satış tutarı, 1 oda fazla ev demek.


Hiç ekonomi hiç sosyoloji bilmeyen bir insanın bile görebileceği basit bir çözüm bu. Basit ama can simidi niteliğinde. Konut sektöründen alım yapacak vatandaşlar için değil konut sektörü patronları için değil, Türkiye ekonomisi için.


Bütün savaşların bütün barışların nedeni ekonomik, bütün kaosların da. Eğer eğrisi doğrusuna getirip memleketi içinde bulunduğu durumdan kurtaramıyorsanız/kurtarmıyorsanız, o zaman hiç olmazsa eğriyi biraz düzeltin. Hiç olmazsa en basit doğruların peşinden gidin. Bu sektörü destekleyin, sektör de ülke ekonomisinin lokomotifi olmaya devam etsin!


Cumhuriyet / Ceren Kumbasar