Sigorta

Konut sigortası yaptırmayı düşünenler dikkat!

Türkiye'de en çok yaptırılan sigorta türleri arasında konut sigortası ilk sırada bulunuyor. Geniş poliçe kapsamı sebebi ile konut sigortası evlerini güvence altına almak isteyen vatandaşlar tarafından tercih edilen konut sigortasına ilişkin detaylar merak ediliyor...

Ülkemizde en çok yaptırılan sigorta türlerinin başında gelen konut sigortası son zamanlarda vatandaşların merak edip araştırdığı bir konu haline geldi. Konut sigortası, evi ve aileyi koruma altına alır. 

Konut sigortası yaptırırken sigorta kapsamında hangi durumların olduğu ve olmadığı önemli bir durum. Konut sigortasının karşıladığı ve karşılamadığı durumlar poliçe maddelerinde belirtilir ve böylece en doğru poliçe vatandaşlar tarafından seçilebilir. 

Konut sigortası ile sigorta poliçesi kapsamında, teminat altına alınan risklerin gerçekleşmesi durumunda poliçede yer alan adresteki bina, konut ve eşyanın uğrayacağı maddi zararlar poliçede bulunan genel ve özel şartlardaki hükümler kapsamında belirlenir. 

Sigorta şirketlerinde konut sigortalarının genel şartları genelde aynı olur. Özel şartlarda ise değişiklikler yapılabiliyor.

Konut sigortası nedir?

Konut sigortası, evlerinizi yangın, doğal afetlere ve hırsızlık gibi beklenmeyen bir takım risklere karşı koruyan önemli bir sigorta. Konut sigortası, bu gibi karşılaşabileceğiniz olumsuz durumlar meydana geldiğinde ortaya çıkan istenmeyen zarar kalemlerini sigorta yaptıran kişiler lehine olmak üzere karşılayan bir sigortadır ve ev için güvence sağlar. Konut sigortaları, yıllık olarak yaptırılır. Her sene isteğe bağlı olarak yenilenebilir.

Konut sigortası genel şartları nelerdir?

Konut sigortasında genel şartları her sigorta şirketi için aynı fakat özel şartlar, sigorta yapan şirketler arasında değişiklik gösterebilir.

Tüm sigortalar da olduğu gibi konut sigortalarında da poliçe dahilinde olan durumlar ve olmayan durumlar özel ve genel şartlar şeklinde sıralanır. 

Konut sigortası genel şartlar bölümünde sigorta bedelinin kapsamı da belirtilir. Bina sigorta bedeli ve eşya sigorta bedeline ilişkin düzenlemeler bulunur.

Eşya sigorta bedelinde; sigorta yaptıran kişiye, onun birlikte oturduğu aile bireylerine, evde birlikte yaşadığı bireylere ve ev çalışanlarına ait ev eşyası ve bireysel eşyalarda sigorta bedeline dahil edilmektedir. Bina dışındaki garaj, bahçıvan evi, depo ve benzeri müştemilatlarda mevcut olan sigortalıya ait ev eşyaları ve bireysel eşyalarda sigorta bedelinin kapsamında.

Bina sigorta bedelinde, pencere ve kapı camları, badana, boya, duvar kağıdı, alçı tavan, parke, banyo ve mutfak dolapları, lavabo, klozet gibi dekorasyon parçalarıda yer almakta.

Yapının brüt yüz ölçümü ve yeniden yapım maliyetine bağlı olarak düzenlenen birim metrekare tutarının çarpılması ile bina sigorta bedeli hesaplanır. 

Konut sigortası neleri kapsar?

- Yangın, sel, su baskını, fırtına

- Hırsızlık

- Yer kayması

- Kara taşıtları çarpması

- Deniz taşıtları çarpması

- Dumanın vereceği zararlar

- Terör

- Kar ağırlığı

- Yakıt sızması şeklindedir. 

Genel şartlara göre, sahip olunan sigortanın karşılamadığı durumlar şöyle sıralanıyor: 

1- Savaş ve savaşın neden olduğu her türlü olay, istila, yabancı düşman hareketleri, iç savaş, isyan, ihtilal, ayaklanma ve bunların getirdiği askeri hareketler sebebiyle meydana gelen tüm zararlar.

2- Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer atıklardan oluşan bütün zararlar. Radyasyonların veya radyo-aktivite bulaşmalarının sonucunda gerçekleşen askeri ve inzibati tedbirlerin neden olduğu bütün zararlar.

3- Kamu otoritesi tarafından sigortalı varlıklar üzerinde yapılacak tasarruflar nedeniyle meydana gelen tüm zararlar.

4- Sigortalı varlıkların -yangın haricinde- kendi kusurlarından veya kendi bünyelerinde yaşanan bozulmalar sebebiyle uğradıkları zararlar.

5- Sigortalı varlıkların -yine yangın haricinde- işlenmek üzere veya başka bir sebeple ateşe tutulmasından, ateş bulunan bir yere atılmasından kaynaklanan veya ısıtma, aydınlatma, ütüleme aletleri, lamba, sigara, mum ve benzeri şeylerle temasından doğan hasarlar.

6- Elektrikle çalışan her türlü motor, elektronik alet, cihaz, tesisat ve kordonlarının kısa devre, topraklama, voltaj iniş çıkışları sebebiyle oluşan hasarlar.

7- Alçak basınç nedeniyle kapların içeri doğru çökmesi, yırtılması, benzeri şekilde deformasyonu, yıpranması, santrifüj kuvvetler ve mekanik olaylar nedeniyle sigortalı cihaz ya da motorlarda yaşanan tüm zararlar.

ALARM İNDİRİMİ

Sigortalanacak olan konutta çalışır durumda olan alarm sisteminin olması durumunda sigorta şirketinden prim indirimi talep edilebilir. Alarm ile hırsızlığa karşı koruma alınmasından ötürü sigorta şirketlerinden bazıları indirim yapabilir. 

HASARSIZLIK İNDİRİMİ

Konut sigortasında hasarsızlık indirimide gerçerli nedenler arasında oluyor. Geçmiş yıllarda konuta ilişkin sigorta şirketine herhangi bir hasar belirtilmemiş ise yenilenen poliçelere hasarsızlık indirimi sağlanıyor. Sigorta şirketlerinin belirlediği hasarsızlık indirimi ile birlikte poliçenin primlerinde düşüş olabiliyor.

Konut sigortasının karşılamadığı durumlar!

Konut sigortası hangi durumları karşılamaz?

Konut sigortası yaptırırken dikkat!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com