Sektörel

Konut sitelerinde ortak alana eşya konulmaz!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, site ortak alanlarının nasıl kullanılacağını ve hiç kimsenin bu alanları işgal edemeyeceğini kaydetti

Apartmanımızda kat malikleri eski eşyasını, inşaat malzemesini akla gelen her türlü fazlalığı sığınağa koymuş. Sığınak çöplük gibi. Tapudan yönetim planını aldım, sığınağın bu şekilde kullanılacağına dair bir kayıt yok. Kat maliklerine bunu gösterdim, "Kırtasiyecide satılan kağıt parçası" dediler. Yöneticimiz dışarıdan tutulmuş ücretli yönetici, ona da durumu söyledim, yan çizdi. Bu durumda kat maliklerine veya yöneticiye karşı ne yapabilirim Sığınak bu şekilde kullanılabilir mi T.B.

Hangisinden başlayayım bilemiyorum. Birincisi, kırtasiyeciden dahi alınmış olsa tapuya sunulan yönetim planı bir kağıt parçası değildir, yasal bir belgedir ve içinde yazılanlara harfiyen uymak gerekir, ikincisi zaten sığınağın eşya koymak için kullanılıp kullanılmayacağı da yönetim planında yazmaz. Böyle bir yönetim planı yoktur. Bunun açıklaması yasada vardır. Ortak alanlar ancak amacı dahilinde kullanılır, amacı dışında kullanılamaz. Sığınağın amacı bellidir, adı üzerinde ihtiyaç halinde sığınılacak yer. Dolayısı ile buraya iyi veya kötü hiçbir eşya konulamaz. Konulduğu zaman, bunların kaldırılması talep edilir, burayı işgal eden bunları kaldırmazsa dava açılır. Mahkemenin verdiği karar üzerine icra marifeti ile kaldırılır. Yöneticiye ne yaparsınız Hiçbir şey zira kat malikleri dışında seçilen yöneticinin müdahalenin menini talep hakkı yoktur. Sizinki dışarıdan seçilmiş, o halde müdahale hakkı da yok. Yani sonuç olarak komşularınız haksız bir işgal yapmaktadır ve bu davranışlarının bir hak olduğunu iddia etmek mümkün değildir.

İşçinin işine son verirken Sitemizde yapılan toplantıda hizmetlilerin işine son verme kararı aldık. Bu durumda ne gibi işlem yapacağız V.G.

Çalışanların işine son verildiğinde onlara durum tebliğ olunur ve işe böyle başlanır. Ya kendilerine elden imzalattıracağınız bir belge ile veya noterden göndereceğiniz bir ihtarname ile iş akdine son verilir. Bu durumda önünüzde iki yol vardır. Ya işine son verilen işçi ihbar süresi denilen ve yasada belirlenmiş sürelerde bir miktar daha çalıştırılır ve ücreti ödenir veya bu süreye tekabül eden ücreti peşin ödenir işi derhal bırakır. İş akdinin feshi haklı nedene dayanmıyor ise bu durumda da kıdem tazminatları devreye girecektir. Çalıştıkları her bir yıl için bir aylık brüt ücret artı, mutad hale gelmiş parayla ölçülebilen hak ettiği değerler hesaba katılarak ortaya çıkan rakam kıdem tazminatı olarak işçiye ödenir. İşçinin işine bu yolla son verilir ve ödemeleri yapıldıktan sonra da kendisinden bir ibraname alınır.
Tamer Heper/Posta