09 / 05 / 2024

Konut sitesi aidatlarına indirim mi geliyor? Site yönetim sektöründen son dakika açıklaması!

Konut sitesi aidatlarına indirim mi geliyor? Site yönetim sektöründen son dakika açıklaması!

Konut Siteleri üzerindeki yüzde 18'lik KDV yüküne yönelik çalışma başlatılmasının ardından konut sitesi yönetimleri aidatlara indirim bekliyor.



Sağır, federasyon olarak daha önce TBMM ile Bakanlığa, kat malikleri ile site yönetim şirketlerini baz alan sorunların çözümüne yönelik önerilerini ilettiklerini belirterek Bakan Kurum'un da bu taleplerine ilişkin çalışma yaptıklarını söylediğini belirtti.

Sağır, bu kapsamda, aidatların yüzde 18 KDV'den muaf olması, site yöneticilerinin sicil kaydının tutulması, site yönetim şirketlerinin Bakanlıkça belgelendirilmesi ve bu kişilerden mesleki yeterlilik belgesi istenmesi gibi isteklerde bulunduklarına dikkat çekti.

İçişleri Bakanlığına da yine site yönetimlerine yönelik taleplerini ilettiklerine dikkat çeken Sağır, bu doğrultuda, sitelerdeki güvenlik zafiyeti ve bazı kesimlerin bu yönetimleri ele geçirmesi gibi konuları gündeme getirdiklerini söyledi.

Bu sebeplerle 300 bağımsız bölüm ve üstü tüm konutlarda özel güvenlik koşulu getirilmesini istediklerini belirten Sağır, bu yöndeki çalışmaların tamamlandığının da kendilerine iletildiği bilgisini aktardı.

Konut sitesi aidatlarına indirim mi geliyor? Site yönetim sektöründen son dakika açıklaması!

ART NİYETLİLER YÖNETİCİ OLAMAYACAK!

Söz konusu taleplerin ilgili kamu kurumlarınca olumlu karşılandığını söyleyen Sağır, bu talepler sonuca ulaştığında yaşanacak gelişmelere ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un site yönetimleri üzerindeki yüzde 18'lik KDV yüküne yönelik süreci başlattıklarını açıkladığını hatırlatan Sağır, site ve apartmanlarda dışarıdan sağlanan hizmetler yüzde 18 KDV'den muaf tutulunca aidatlarda yüzde 18 düşüş olacağını açıkladı.

Site yönetimleri için talep ettikleri denetimin sağlanacağına dikkat çeken Sağır yönetim hizmeti veren firmalar ve site yönetimleri denetimlere tabi tutulacağından kötü ve art niyetli kişiler tarafından yönetilen site ve apartmanlarda kişiler dilediği gibi site ya da tesis yöneticisi olamayacağını belirtti.

Sağır, "Site ve tesis yönetim firması açmak isteyen veya site yönetimine talip olanların mesleki yeterliliği ve sicil kaydı aranacak." diye de ekledi.

Bağımsız bölüm sayısı çok olan sitelerde oturan maliklerin güvenliğinin sağlanması konusunda sıkıntıların olduğuna değinen Sağır, yapılacak yeni düzenlemeyle 300 ve üzeri sitelerde özel güvenlik bulundurulması şartı aranacağı bilgisini aktardı. 

Sağır son olarak "Bu uygulamalarla hizmet kalitesi artacak, sitelerde kat maliklerinin yaşadığı sıkıntıların önüne geçilecek, hesap verebilir site yöneticileri olacak." diye açıkladı.

TÜİK verilerine göre 58 milyon kişi 12 bin kilometrekare alanda yaşıyor!

En düşük kamu işçisi maaşı kaç lira olacak? Tek tek hesaplandı! 


Geri Dön