26 / 12 / 2024

Konut sitesinde oturanlar dikkat! Ortak alanların kira gelirleri de beyan edilmeli!

Konut sitesinde oturanlar dikkat! Ortak alanların kira gelirleri de beyan edilmeli!

Konut sitelerinde mülkü olan binlerce kişiyi ilgilendiren bir son dakika gelişmesi paylaşıldı. Konut sitelerinde ortak alanların kira gelirleri de beyan ediliyor. İşte detaylar...



Gayrimenkul sahiplerinin kira beyanname verme süresi 5 Nisan 2024 tarihinde sona eriyor. Bu kapsamda yaklaşık 5 milyon gerçek kişinin Gelir Vergisi beyannamesi vermesi bekleniyor. 

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen, bugünkü köşesinde ortak kullanım alanlarının kira giderlerini kaleme aldı. 

Türkmen, "Sitelerde mülkü olan binlerce kişiyi ilgilendiren ve beyanname verilmesi gerektiğinden haberdar
olunmayan bir konuda son dakikada bilgi vermek istiyorum" diyerek başladığı yazısında, konut sitelerine ait işyerlerinin veya kapıcı dairesinin kiraya verilmesinden veya apartman dış cephesinin veya çatısının reklam panosu ya da baz istasyonu konulmasına izin verilmesinden elde edilen ve maliklere dağıtılmayarak sitenin ihtiyaçları için kullanılan kira gelirleri için kat maliklerince ayrı ayrı beyanname verilip verilmeyeceği konusununun merak edildiğini belirtti. 

Konut sitesinde oturanlar dikkat! Ortak alanların kira gelirleri de beyan edilmeli!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bu sorulara ilişkin bir açıklama yapıldı ve " “Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 16. Maddesi gereği kat maliklerinin ana gayrimenkulün tüm ortak yerlerine arsa payları oranında ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olacağı hüküm altına alınmış durumda. Bu nedenle Gelir Vergisi Kanunu’nun 70’inci maddesi hükmüne göre, kat maliklerinin ortak olarak sahip olduğu kullanım alanlarının site yönetimi tarafından kiraya verilmesi sebebiyle elde edilen gayrimenkul sermaye iradının mükellefleri kat malikleri olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Nedim Türkmen, bu kapsamda pek çok hak sahibinin ortak mülkiyetinde olan gayrimenkullerin; 

Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesine göre tevkifat yapma mecburiyetinde olmayanlara kiraya verilmesi (Örneğin, basit usulde vergiye tabi olanlara kiraya verilmesi) söz konusu ise, hak sahibi başına elde edilen kira bedeli, aynı kanunun 86’ncı maddesinin 1/(d) alt bendinde bulunan tutarı (2023 yılı için 8 bin 400 lira) geçmesi durumunda beyana dahil edilecek, aşmaması halinde ise beyana dahil edilmeyeceğini,

- Söz konusu gayrimenkullerin, GVK’nin 94’üncü maddesine göre tevkifat yapma mecburiyetinde olanlara kiraya verilmesi söz konusu ise, hak sahibi başına elde edilen kira bedelinin, 2023 yılı için 150 bin lirayı geçmesi durumunda beyana dahil edilecek, aşmaması halinde ise beyana dahil edilmeyeceğini söyledi. 

Konut sitesinde oturanlar dikkat! Ortak alanların kira gelirleri de beyan edilmeli!

- Hak sahiplerinin ortak mülkiyeti olan bu gayrimenkullerin ticari, zirai veya Kurumlar Vergisi’ne tabi olan işletmelerin aktifinde kayıtlı olması durumunda; ödenen kira bedellerinden ticari, zirai veya Kurumlar Vergisi’ne tabi işletmelere denk gelen üzerinden herhangi bir Gelir Vergisi tevkifatı yapılmayacak ve hak sahiplerinin elde ettikleri kira gelirlerinin ticari, zirai ya da kurum kazancının tespitine ilişkin hükümlere göre hesaplanıp, beyan edilecektir.

- Kat maliklerinin beyana tabi başkaca bir gelirinin olması durumunda da elde edilen gayrimenkul sermaye iradının beyannameye dahil edilip edilmeyeceği kat maliklerinin mükellefiyet türlerine göre hesaplanacak.

- Site yöneticiliği, tüzel kişiliğe sahip olmayıp Gelir ve Kurumlar Vergisi’ne tabi değildir. Ayrıca, kiraya verilen alanlar, site yöneticiliğine ait olmayıp, kat maliklerine aittir. Bu nedenle, kira ödemesi site yöneticiliğine yapılsa dahi kat maliklerinin geliri sayılıyor.

- Kira gelirlerinin apartman ya da site yönetimleri tarafından tahsil edilip ortak giderlerin karşılanmasında kullanılması, bu gelirlerin vergilendirilmesinde engel teşkil etmez. 

Türkmen, söz konusu yazısında "Özellikle büyükşehirlerde merkezi konumda yer alan sitelerde geçen sene 2 adet seçim olduğu da dikkate alındığında; sadece dış cephe reklam panosu veya baz istasyonu konulması sebebiyle ciddi gelirler elde ettiği malumdur. Bu tür yerlerde kat maliki olan kişilerin gelecekte yapılacak bir vergi incelemesi ile ortak alanlardan elde edilen gelirlerle ilgili olarak vergi tarhiyatına muhatap olmamaları için dikkatli olmalarında fayda bulunuyor" ifadelerini kullandı. 

Emekli ve memurun Temmuz zammı hesaplandı! Kök maaş ve en düşük maaş ne kadar olacak? 

Dolar tam bu kadar olacak! Tüm bildiklerinizi unutun! Ünlü ekonomistten 3 yeni tahmin geldi!

Mahkemelik kiracı, dava uzamasın diye evden çıkmak için ev sahibinden 1 milyon TL istedi!


Geri Dön