Kira

Konut ve iş yerinin yeni sahibi kiracıyı nasıl tahliye eder? Yeni malik 6 ay beklemek zorunda mı?

Kiralanan taşınmazı sonradan satın alan kişi, kiracıdan; kendisi, eşi, altsoyu, üst soyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya iş yeri ihtiyacı nedeniyle tahliyesini isteyebilir.

Avukat Mücahit Beyaz, Konut ve iş yerinin yeni sahibinin kiracıyı nasıl tahliye edebileceğini açıkladı. 6098 Sayılı TBK’nun 351.maddesinde; kiralanan taşınmazı sonradan satın alan kişi, kiralananı; kendisi, eşi, altsoyu, üst soyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya iş yeri ihtiyacı nedeniyle kullanma zorunluluğu mevcut ise, satın aldığı tarihten itibaren bir ay için durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı dava ile sona erdirebilir.

EV SAHİBİ DEĞİŞSE DE SÖZLEŞMENİN HÜKÜMLERİ DEĞİŞMİYOR

TBK’nun 310.maddesi gereğince yeni malik, önceki malik ve kiracı arasında geçerli olan kira sözleşmesinin tarafına haline gelir.

Yeni malik ve kiracı, sözleşme hükümleriyle bağlı olup kiralayan tarafın değişmesi sözleşmeyi geçersiz hale getirmemekte ve tarafların yükümlülüklerini ortadan kaldırmamaktadır.

YENİ EV SAHİBİ KİRACININ TAHLİYESİNİ İSTEYEBİLİR

Yeni malik taşınmazı edindiği tarihten başlayarak bir ay içerisinde; taşınmazı satın aldığını, bundan sonraki kiraların kendisine ödenmesi gerektiğini, taşınmaza kendisi veya kanunda belirtilen kişilerden biri için ihtiyacı olduğunu, sözleşmenin yenilenmeyeceğini ve taşınmazın tahliye edilmesini talep ettiğini yazılı olarak bildirmeli.

Bildirim işleminin noterden ihtarname şeklinde gönderilmesi zorunlu olmamakla birlikte ispat kolaylığı açısından faydalı. Öte yandan bildirim işlemi bir ay içerisinde kiracıya tebliğ edilmeli. Yargıtay bir ay içinde kiracıya tebliğ edilmeyen ihtarnamelere dayanarak dava açılamayacağını belirtmekte. (Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Esas : 2017/17081 Karar : 2018/175 Karar Tarihi :16.01.2018)

6 AY SONRA KİRA SÖZLEŞMESİ SONA ERİYOR

Yeni malik edinme tarihinden itibaren bir ay içinde tebliğ ettirdiği yazılı bildirim işleminin ardından 6 ay sonra açacağı dava ile kira sözleşmesini sona erdirebilir.  Ancak dava açma süresi yönünden sözleşme süresi daha kısa ise, sözleşme süresinin bitiminden itibaren bir ay içerisinde, ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir.

Örneğin 01.06.2024 tarihinde bir taşınmazı edinen yeni malik, bir ay içerisinde taşınmaza ihtiyacı bulunduğunu kiracıya tebliğ ettirerek, 6 ay sonra 01.12.2024 tarihinde tahliye davası açabilecek.

Ancak eğer kiracı ile eski malik arasındaki sözleşme süresi 01.12.2024 tarihinden önceki bir tarihte sona eriyor ise; dava, sona erme tarihinden itibaren 1 ay içinde açılabilir. Kira sözleşmesi 01.08.2024 tarihinde sona eriyorsa yeni malik 01.12.2024 tarihini beklemeden 01.08.2024 tarihinden itibaren 1 ay içinde ihtiyaç nedenine dayalı tahliye davası açabilir. 

Tahliye için taşınmazı satın almak tek başına yeterli bir sebep değil.  Yeni malik taşınmaza ihtiyacı olduğunu ispatlamalıdır ayrıca, ihtiyacının samimi, zorunlu ve sürekli olması gerekiyor. Yeni malikin kirada oturması, ihtiyacının varlığı için karinedir. Davacı taraf davasını hukuka uygun olan her türlü delille ispat edilebilir. 

Ev kiraları için yeni öneriler: Lojman sistemine dönülmeli, rayiç bedeller belirlenmeli, artışlar 2 yıl sınırlanmalı!

Sahte kira sözleşmeleri sona eriyor! Kiralar kayıt altına alınacak!