Sektörel

Konut ve ofis yatırımları Anadolu Yakası'na kayıyor!

DAP Holding Başkanı Ziya Yılmaz, yeşil alanı ve otoparkı olmayan yerlerde yaşamak istemeyenlerin Anadolu Yakası'na kaçtığını, konut ve ofis yatırımlarının da bu bölgeye kaydığını söyledi.

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, insanların ' yeşil alanı, otoparkı olmayan yerlerde yaşamak istemediğini bu yüzden de Avrupa Yakası'ndaıı kaçıp, Anadolu Yakası'nda Kartal, Maltepe ve Dragos gibi yerlere taşındıklarını söyledi. Yılmaz, "İş dünyası da Anadolu Yakası na yöneldi. Büyük şirketler, genel merkezlerini buraya taşıyor. Yeşil alanlı, otoparklı, balkonlu-bahçeli modern binalar, şehrin stresinden uzak kalmak isteyenleri çekiyor. 


Üstelik şehrin stresinden uzak kalmak, şehirden de uzak kalmak anlamına gelmiyor. Metroyla, metrobüsle ulaşım kolaylaştırıldığı için artık istediğiniz yere kısa sürede gidebiliyorsunuz. İnsanlar, 20-30 yıllık binada değil yeni konutta yaşamayı tercih ediyorlar" diye konuştu. Yılmaz, insanların fiziksel ömrünü tamamlamış konuta yatırım yapmak yerine, yıldızı parlayan bölgelerde, modern projelerde yaşamayı seçtiklerini kaydetti. 


İnşaat sektörünün ciddi bir büyüme kaydettiğini belirten Yılmaz, "Gayrimenkuldeki hareketlilik her zaman birinci sırada yatırım aracı olan konutu daha da cazip hale getirdi. Yıllık konut ihtiyacı da azalmadı. Yine 500 bin civarında" diye konuştu. 2015'te 600 bin olan birinci el konut satışının bu yıl 640 bine ulaşacağını vurgulayan Yılmaz, birinci ve ikinci el toplam konut satışındaki artışın yüzde 5 olacağını ve 2016'da 1.35 milyon adet konut satılacağını belirtti. Yılmaz, yabancıya konut satışının 10 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini ekledi. 

'Geleceğin binalarını inşa ediyoruz'

TÜRKİYE'DE yaşamak isteyen hatırı sayılır oranda yabancı nüfusu olduğunun altını çizen Ziya Yılmaz, "Kendi ülkelerindeki hizmet standardını Türkiye'de de yakalayabilecekleri projelere ihtiyaçları olduğunu görüyoruz. DAP Yapı olarak biz de yabancıların beklentilerini fazlasıyla karşılayan projeler yapıyoruz" ifadelerini kullandı. DAP Yapı'nııı İstanbul'da geleceğin binalarını inşa ettiğini söyleyen Yılmaz, "Emlak Konut'un ihalesinden aldığımız Hava Subayları Lojmanları yerine bir proje yapacağız. 

Yine Kartal'da iki kuleden oluşan bir proje tasarlıyoruz. Taksim Petek projemizi de yeni lanse ettik. İstanbul'un kalbi Taksim'de, tıpkı Gaudi'nin eserleri gibi benzeri olmayan bir başyapıt geliştirdik. Beykoz'da hayata geçireceğimiz çok özel bir projemiz daha olacak" şeklinde konuştu. 


Mütekabiliyet milli meselemiz

KENTSEL dönüşüm bölgelerinde ciddi konut operasyonlarının başladığını vurgulayan Yılmaz, "7.5 milyon konutun dönüşüm gerektirdiği saptamasıyla beraber 800 milyarlık konut yatırımı öngörülüyor. Pendik, Kartal, Maltepe, Kadıköy, Beykoz gibi ilçelerde hayata geçecek olan projeler İstanbul'un çehresini değiştirecek" dedi.

 

Mütekabiliyet Yasası ile yabancıya satışın önünün açıldığım ve ekonomiye ciddi bir kaynak sağlandığını da belirten Yılmaz, bunun milli bir politika haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Turizm ile Çevre Bakanlıkları'nın ortak fonu, TOKİ ve Emlak Konut GYO'nun katılımlarıyla oluşacak büyük bir yapıya önemli proje geliştirici şirketler de dahil edilip güç birliğine gidilse, yurt çapında bir kampanya yapılabilir. 30-40 ülkede tarihimizi ve doğal güzellikleri öne çıkaran lobi çalışmaları yapılsa, 14-15 milyar dolarlık satış rakamları yakalanabilir" diye konuştu. 


Sabah