22 / 07 / 2024

Konut ve taşıt kredilerinde alarm!

Konut ve taşıt kredilerinde <font color=red>alarm!</font>

Kriz reel sektörün yanında vatandaşı da vurmaya başladı. Bu kriz diğerlerinden farklı...




Taşıtta tasfiye olunacak kredilerin oranı yüzde 5.48'le rekor seviyeye çıktı. Konut kredilerinde ise bu oran 2007'ye göre ikiye katlanarak yüzde 1.06'ya tırmandı. Artan işsizlik nedeniyle bu rakamların daha da büyümesinden korkuluyor.

Türkiye krizin etkisini her geçen gün daha fazla hissetmeye başladı. Reel sektörden artan "acil önlem alın" çağrısının yanısıra vatandaşların bankalara olan borçlarına yönelik gelen rakamlar da işlerin çok iyi gitmediğini gösteriyor. Sokağın nabzını en iyi tutan göstergelerin başında gelen tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarında ödenmeyen borçların oranı her geçen gün büyüyor.

2007 yılı sonunda toplam krediler içerisinde yüzde 2.86 olan tasfiye olunacak tüketici kredileri ve bireysel kredi kartının oranı 28 Kasım'da yüzde 3.45'e ulaştı. Yani 82 milyar YTL'lik borcun 1.7 milyar YTL'si ödenmedi. Bu rakam tarihi zirve olan yüzde 3.46'ya oldukça yakın. Bankacılar, krizin etkisinin yavaş yavaş hissedilmeye başlandığını ve tasfiye olunacak tüketici kredileri ve bireysel kredi bireysel kredi kartlarında söz konusu oranın daha da artacağını düşünüyor.

Tüketici kredilerinin alt kalemlerine bakıldığında ise Türkiye'nin içinde bulunduğu tablo daha net ortaya çıkıyor. Yılbaşında taşıt kredilerinde yüzde 3.80 olan ödenmeyen kredilerin oranı yüzde 5.48'e ulaşmış durumda.

Bu rakam Merkez Bankası'nın geçmişe yönelik verileri açıkladığı 2000 yılından bu yana görülen en yüksek seviye. Banka kredisiyle sahip olunan her 100 araçtan yaklaşık 5'inin borcu ödenemiyor. Bankalardan 5 milyar 542 milyon YTL'lik taşıt kredisi alan tüketicilerin ödeyemediği tutar 303.5 milyon YTL.

Konut kredilerinde de ödenmeyen borçların geldiği seviye taşıt kredisinden çok farklı değil. 2007 yılı sonunda konut kredileri içerisinde ödenmeyen kredilerin oranı yüzde 0.62 seviyesindeyken bu rakam neredeyse ikiye katlanarak yüzde 1.06'ya çıktı. Merkez Bankası'nın "diğer" kalemi içerisinde gösterilen ihtiyaç kredilerindeki ödenmeyen borçların oranındaki artış da dikkat çekiyor. 2007'de yüzde 1.

2007'de yüzde 1.64 olan tasfiye olunacak ihtiyaç kredilerinin payı yüzde 2.61 ile son 5 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Tüketici kredilerinde büyümenin durması hatta gerilemesi de tasfiye olunacak kredilerin toplam içindeki payının artmasına neden oluyor.

Vatan

Geri Dön