Mortgage

Konut ve tüketici kredisinde online erişim dönemi başlıyor! Artık bankaya gitmeye gerek olmayacak!

Tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi komisyonda kabul edildi ve detaylar da belli oldu. Buna göre, tüketici ve konut kredisi sözleşmelerinin elektronik ortamda uzaktan yapılabilmesine imkan tanınacak. İşte ayrıntılar...

AK Parti milletvekillerinin imzasının olduğu Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda resmen kabul edildi. 

Teklifle, Anayasa Mahkemesinin, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumunun (TENMAK) kuruluşuna ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin "Kurum gelirleri" başlıklı maddesinin iptal kararı göz önüne alınarak, kurumun gelirleri ile ilgili düzenleme yapıldı. 

TGRT Haber'den Kübra Çelepi'nin haberine göre; 14 maddelik yasa teklifi ile tüketicinin ekonomik çıkarlarının korunması ve zarara uğramasının önüne geçilmesi hedefleniyor. 

Düzenlemeyle, tüketici banka şubesine gitmeden, konut ve tüketici gibi kredi imkanlara erişebilecek. 

Tüketiciler sözleşmelere  bir bilişim ya da elektronik haberleşme cihazı üzerinden tüketici kimliğinin doğrulanmasını kapsayan yöntemler yoluyla ulaşabilecek. 

Tüketici kredisi sözleşmesi yazılı veya mesafeli olarak kurulmadıkça geçerli sayılmayacak. 

Belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin hesap, tüketicinin aksine yazılı veya kalıcı veri saklayıcısıyla talebi olmaması surumunda kredinin ödenmesi ile kapatılacak. 

Aynı hükümler, konut finansmanı kuruluşu ile tüketiciler arasındaki sözleşmeler için de geçerli olacak.

Ayrıca, teklif ile, reklam ve haksız ticari uygulamaların caydırıcılığın artırılarak tüketicilerin etkin şekilde korunabilmesi de amaçlanıyor.  İdari para cezası, aykırılık ülke genelinde gerçekleşmiş ise 600 bin Türk Lirası'ndan başlayacak, 6 milyon Türk Lirası'na kadar yükselecek. 

Teklifle, TENMAK gelirleri de düzenlendi. Buna göre, TENMAK gelirleri, Hazine yardımları, kurum faaliyetlerinden elde edilecek gelirler, yayın gelirleri, kuruma ait taşınır ya da taşınmaz malların gelirleri, işletme ve şirketler ile diğer birimlerden aktarılan gelirler, radyoaktif atık yönetimi için kuruma ödenen tutarlar, fikri ve sınai mülkiyet haklarından elde edilen gelirler, kuruma yapılacak her türlü yardımlar, bağışlar ve vasiyetler meydana getirecek. 

Ayrıca, Teklifte, doğrudan satış sistemleri "doğrudan satış şirketi tarafından oluşturulan ve iş sözleşmesi ile istihdam edilmeyen, bağımsız temsilci, distribütör, danışman ve benzeri isimlerle komisyon, prim, teşvik ve ödül gibi menfaatler karşılığında faaliyet gösteren doğrudan satıcıların tüketicilere mal veya hizmet pazarladığı satış sistemi" olarak açıklandı.

Dev banka yıl sonu dolar tahminini açıkladı! İşte o rakam

Türkiye'deki kira artışları OECD ülkeleri arasında açık ara lider oldu!

Konut fiyatları düşmeye devam ediyor!