24 / 07 / 2024

Konut fiyatları düşmeye devam ediyor!

Konut fiyatları düşmeye devam ediyor!

sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü raporuna göre 2020 yılının Mayıs ayından itibaren sürekli artış gösteren reel konut fiyat endeksinin 2023 yılının Temmuz ayından bu yana gösterdiği düşüş 2024 Haziran'da durakladı.




sahibinden.com, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlamış olduğu ve sektör tarafından da merakla beklenen "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" raporunu paylaştı.

Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz Haziran ayında ülke genelindeki farklı seyirlere rağmen reel satış fiyatlarında geçen senenin aynı ayına oranla düşüş görüldü.

Paylaşılan detaylara göre reel satış fiyatlarındaki yıllık düşüş oranı Türkiye genelinde yüzde -22,4'e, mega kent İstanbul'da yüzde -23,8'e, İzmir'de yüzde -21,1'e, Ankara'da ise yüzde -20,1'e kadar geriledi.

Reel fiyatlarla kira ortalaması da geçen senenin aynı ayına göre mega kent İstanbul'da yüzde 12,6, İzmir'de yüzde 5,5 daha düşükken, Ankara'da yüzde 0,5 daha yüksek oldu.

2020 yılının Mayıs ayından itibaren sürekli artan Türkiye genelindeki reel konut fiyat endeksinin 2023 yılının Temmuz ayından bu yana gösterdiği düşüş 2024 yılının Haziran ayında durakladı.

Reel konut fiyat endeksi Haziran ayında mayıs ayına göre 0,02 puanlık sınırlı bir azalışla 166,1 şeklinde oldu. Ayrıca Mayıs ayından Haziran ayına enflasyon oranı ve cari konut fiyat artış oranı yüzde 1,6 ile aynı düzeye yakın oldu.

Konut fiyatları düşmeye devam ediyor!

Son dönemlerde cari konut fiyatları sistematik şekilde enflasyonun altında kaldığından reel fiyatların azaldığı belirtildi. Önceki 12 ayda düşüşüne devam eden konut reel satış fiyat endeksi Haziran'da durağanlaştı. Mayıs ayından Haziran ayına reel konut fiyat endeksi İstanbul'da 0,4 puan, Ankara'da 0,7 puan azalırken, İzmir'de ise 1,5 puan artış gösterdi.

Söz konusu raporda yer alan detaylara göre Haziran ayında reel konut fiyat endeksi İstanbul'da 162,4, Ankara'da 185,7, İzmir'de ise 174,5 şeklinde oldu.

2023 yılının Şubat ayında meydana gelen ve asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremden sonra sert düşüş gösteren konut talebi 2023 yılının Temmuz ayındaki artıştan sonra Kasım ayına kadar düştü. Söz konusu bu konut talebi Aralık ayında yeniden artış eğilimine geçerken, Şubat ayına kadar artıp daha sonra tekrardan düşüşe geçti. Fakat Mayıs ayında Nisan ayına kıyasla yüzde 10,9 artmış ve 117,1 oldu.

KİRALARIN YILLIK DEĞİŞİM ORANI


Ülke genelinde enflasyondan arındırılmış reel kirada yıllık değişim oranları uzun zamandır azalırken geçen senenin mayıs ayından haziran ayına istisnai artış hariç, ortalama reel kirada yıllık değişim oranı 2023 yılının Şubat ayında yüzde 86,6 ile zirve yaptıktan sonra inişe geçti. 2024 yılının Şubat ayı itibarıyla yerini negatif artışlara bırakan yıllık reel kira fiyatları değişimi, Haziran ayında yüzde -13,7 şeklinde oldu.

Reel kiraların geçen senenin aynı ayına göre ortalamada yüzde 13,7 düşük olduğu görüldü.

2024 yılının Mayıs ayında yüzde 49.8 şeklinde olan kira fiyatlarının yıllık değişim oranı, 2024 yılının Haziran ayında yüzde 48'e geriledi.

Tüm bunlar dışında ayrıca kiralık konut piyasasında talebin önemli bir özelliğinin de mevsimsel etkiye açık olması da gösterildi. 2023 yılı nisan-eylül arasında artış gösteren talep, takip eden aylarda azalırken, kışın ise nispeten durağan seyir izledi.

Kiralık konut talep göstergesi de 2023'te ağustos-kasım arasında düşüş gösterirken, Aralık ayından sonra hafif tempoda artış eğilimine girdi.

Zam sınırının kalkmasıyla uçuşa geçen kira bedelleri ev sahibi kiracı davalarını artıracak!

Milli Emlak, 277 bin TL'den başlayan fiyatlarla arsa ve arazi satıyor! KDV'den muaf, taksitli ödeme fırsatı! 

Gündemi inşaat olan Galatasaray, şantiye şefi arıyor!


Geri Dön