24 / 07 / 2024

Zam sınırının kalkmasıyla uçuşa geçen kira bedelleri ev sahibi kiracı davalarını artıracak!

Zam sınırının kalkmasıyla uçuşa geçen kira bedelleri ev sahibi kiracı davalarını artıracak!

Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı (GHO) Genel Müdürü Özkan Yalaza yaptığı açıklamada yüzde 25'lik kira artışı sınırının bu ay itibarıyla sona erdiğini dile getirerek, söz konusu bu durumun kira fiyatlarını tetikleyeceğini belirtti.




Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı (GHO) Genel Müdürü Özkan Yalaza konut sektörü ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. Özkan Yalaza yaptığı açıklamada yüzde 25'lik kira artışı sınırının bu ay itibarıyla sona erdiğini dile getirerek, söz konusu bu durumun kira fiyatlarını tetikleyeceğini dile getirdi.

Gazete Yenigün'den Kadir Menteş imzalı habere göre, açıklamasında hem ev sahiplerini hem de kiracıları yakından ilgilendiren Temmuz ayı kira artış oranının Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yüzde 65 civarında açıklandığını dile getiren Özkan Yalaza son iki senedir yüzde 25 ile sınırlanan zam oranlarının artık yeni dönemde 12 aylık TÜFE oranına göre belirleneceğini söyledi.

Açıklamasında kira zammının enflasyonun çok gerisinde kalması sebebiyle konut sahiplerinin mecburen ötelediği zamların artık uygulanacağını kaydeden Özkan Yalaza, “Bugüne dek konut sahibi ve kiracılar arasında tahliye konusunda bazı sıkıntılar yaşanıyordu. Artık kira üst sınırı TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranına göre belirlenecek. Söz konusu bu durum kiracı ve konut sahiplerini karşı karşıya getirecek. Çünkü kimsenin maaşında yüzde 65'lik bir artış olmadı. Bundan sonra insanlar kira ödemelerinde sıkıntı yaşayacaklar. Artık, alacak davalarında da artış gözlenecek” diye konuştu.

Zam sınırının kalkmasıyla uçuşa geçen kira bedelleri ev sahibi kiracı davalarını artıracak!

KONUT YOK

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kira bedellerinin yüksek olmasının nedenini yeni konut arzının düşük olmasına bağlayan Özkan Yalaza, sözlerine şu şekilde devam etti:“ İnşaat malzemelerinde ve arsa bedellerinde sürekli olarak yaşanan artış konut üretimini de sıkıntıya sokuyor. Pek çok yapı firması bu maliyetlerin altına girmek istemiyor. Zaten vatandaş da finansmana erişmekte zorlanıyor. Konut satışları durma noktasına geldi. Ev alamayan vatandaşlar da kiralama yoluna gidiyor. Kiralık konuta talep oldukça ve yeni konut üretilmedikçe bu fiyatlar da yükselmeyi sürdürecek. Kira artış sınırı kiracıların başta lehine gözükse de, piyasada dengeler de bozuldu. Yüksek giden enflasyon sebebiyle aynı sitede bir ev 10 bin Türk Lirası, diğeri 25 bin Türk Lirası şeklinde olabiliyor. Söz konusu bu durum konut sahipleri açısından sorun yaratıyordu. Ev sahipleri yüzde 25 sınırından etkilenmemek için de konutlarını daha yüksek fiyatlarla kiralıyordu. Söz konusu bu dengesizlik bir müddet daha sürecek. Kiracılar ya bulabilirse daha düşük kiralı konut arayacak; ya da yüksek kiraya katlanmak durumunda kalacak”

Egenin incisi İzmir'de konut ihtiyacının sürdüğüne değinen GHO Genel Müdürü Özkan Yalaza son olarak şunları söyledi: “İzmir göç almaya devam ediyor. Memur emekli ve öğrenciler konut talep ediyor. Bu sebeple mülk sahiplerinin, kiracı bulmak gibi dertleri yok. Kira fiyatları artmayı sürdürecek. 2. ve 3. konutu bulunanlara uygulanması planlanan ek vergiler de kira fiyatlarının yükselmesini tetikleyecektir”

 

Sinpaş'tan 50 yıla özel olarak az sayıdaki evde kaçırılmayacak indirim! 2+1'ler 9.2 milyon TL yerine 7.7 milyon TL!

Milli Emlak, 277 bin TL'den başlayan fiyatlarla arsa ve arazi satıyor! KDV'den muaf, taksitli ödeme fırsatı! 

Gündemi inşaat olan Galatasaray, şantiye şefi arıyor!


Geri Dön