Sektörel

Konut Yardımı Yönetmeliği 26 Ağustos'ta yürürlüğe girecek!

Meydan Gazetesi'nin ekonomi sayfası yazarlarından Dr. Mehmet Bulut bugünkü yazısında devletin verdiği konut yardımını ele aldı. İşte Mehmet Bulut'un o yazısı...

Yaklaşık bir yıldır gündemde olan konut yardımı ile ilgili yönetmelik nihayet yürürlüğe girdi. Ama hemen sevinmeyin, mesele hiç de göründüğü gibi değil…


Çalışma Hayatı köşemizde daha önceden sizlerle konut yardımı ile ilgili birkaç yazımı paylaşmıştım ve düzenlemenin aslında uygulanabilirlikten ne kadar uzak olduğundan bahsetmiştim.


Konut yardımına ilişkin kanun çıkalı neredeyse 1 yıl olmasına karşın uygulamadan ne bankaların ne de vatandaşın haberi vardı. Ve nihayet geçen hafta devletten ses geldi ve Resmi Gazete'de konut yardımı yönetmeliği yayımlandı.


Aslında tekrar konut yardımıyla ilgili bir yazı yazmak istemiyordum ama siz okurlarımdan bu konuda o kadar çok mail geldi ki sizleri tekrar bilgilendirmem elzem oldu. Çünkü birçok gazetede konu çok yanlış ve bir müjde gibi yansıtıldı. Halbuki mesele hiç de öyle değil.   


Geçmişte bir gecekondunuz dahi olmamalı


Konut yardımından yararlanabilmeniz için önemli bir şart var. O da kişinin üstüne kayıtlı herhangi bir evinin olmaması. Yani bir eviniz varsa alacağınız ikinci ev için konut yardımı almanız mümkün değil. Bu şart gayet makul. Bir evi olana konut yardımı yapılmaması gerekir. Ama burada başka bir sıkıntı var.


Konut yardımından faydalanabilmeniz için daha önceden de hiç ev sahibi olmamanız gerekiyor. Yani daha önceden bir eviniz varsa ve o evi borcunuz, maddi sıkıntınız, sağlık nedenleri vs. sebeple satmışsanız, şu an üzerinize kayıtlı bir ev olmasa dahi konut yardımından yararlanamıyorsunuz. Yani geçmişte hasbel kader sahip olduğunuz ev bir gecekondu olsa bile bu yardım sizin için uygulanmayacak.


3 yıl kiracı kal para biriktir 


Konut yardımı alabilmeniz için öncelikle bankada konut hesabı açmanız ve asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmanız gerekiyor.


Dolayısıyla Devlet, konut yardımından yararlanılabilmesi için üç yıl daha kirada oturmanızı veya bir akrabanızın yanında kalmanızı istiyor. Hâlbuki samimi ve etkin bir konut yardımı projesinde, yardımın herhangi bir süre gözetilmeksizin belli bir tutarda parayı biriktiren vatandaşa derhal yapılması gerekirdi. Nitekim üç yıl boyunca kira ödeyen bir ailenin de para biriktirmesi ne kadar mümkün bir düşünün.


Asgari ücretliler unutuldu


Konut yardımı en az üç yıl boyunca hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin TL'yi geçemeyecek. Yani hesabınızda üç yıl boyunca 75 bin TL biriktirmişseniz konut aldığınız zaman devlet de size 15 bin TL verecek ve hesabınızdan 90 bin TL çekmiş olacaksınız.


Ancak burada bir soru geliyor aklımıza. Ülkemizde SGK kayıtlarına göre çalışan işçilerin yüzde 50'si asgari ücretli ve konut sahibi olamayanların çoğunluğunu da bu kişiler oluşturuyor. Acaba ayda yaklaşık 1300 TL ücret alan ve kirada oturan bir aile, hangi mantıkla bu yardımdan faydalanacak? Yani dostlar alışverişte görsün uygulamasından başka bir şey değil.  


Hakkınız yönetmelikle elinizden alındı


Konut Yardımı Yönetmeliği yayımlandı ama uygulama noktasında önemli bir hukuksal sıkıntıyı da beraberinde getirdi. Yönetmelik ile kanunun getirdiği hakkın kullanılması ötelendi.


Konut yardımının getirildiği 6637 sayılı kanuna göre uygulamanın yürürlüğe giriş tarihi 7 Nisan 2015. Dolayısıyla uygulamaya bu tarihten başlanabilmesi gerekiyordu. Ancak geçen hafta yayınlanan yönetmelikte ilginç bir yürürlük tarihi yer aldı. Buna göre yönetmelik yayım tarihinden itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Yani 26 Ağustos 2016'da.


Anlayacağınız; şayet faydalanmak isterseniz şaka gibi bir düzenlemeyle kanunun size verdiği hak yönetmelik ile elinizden alınıp ertelendi.


Meydan/ Dr. Mehmet BULUT