Konutta hedefler devlet desteğiyle güçlendi!
Faizin yüzde 1’in altına inmesi, kredilendirme oranının artması, KDV’nin düşürülmesi ve başlayan devlet desteği konut sektöründe beklentileri güçlendirdi.
Faizin yüzde 1’in altına inmesi, kredilendirme oranının artması, KDV’nin düşürülmesi ve başlayan devlet desteği konut sektöründe beklentileri güçlendirdi. Faizdeki düşüşün devamı ile yeni rekorlar bekleniyor
Türkiye ekonomisinin dinamolarından biri haline gelen konut sektörü, ekonomik ve politik anlamda yaşanan belirsizliklere rağmen, son dönemde atılan adımlarla bu yılı da rekorlarla kapatmaya hazırlanıyor. Kredi faizlerinin yüzde 1'in altına inmesi, konut alımına getirilen devlet desteği, kredilendirme oranının yüzde 80'e çıkması ve lüks konutta KDV'nin indirilmesi ile firmaların proje lansmanları da hızlandı. Bu projelere gelen yoğun talep sektörün 2016'ya ilişkin beklentilerini güçlendirirken, sektör temsilcileri özellikle faizde düşüşün devam etmesi halinde satışların hızlanacağını kaydediyor.
İLK HEDEF 0.60 FAİZ SEVİYESİ
Merkez Bankası'nın, mart ayından bu yana gerçekleştirdiği 7 Para Politikası Kurulu toplantısında gerçekleştirdiği 2.5 puanlık indirim ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Konut kredisinde yıllık faiz yüzde 9 olmalı" açıklaması, bankaları ağustos ayında harekete geçirdi. Bankalar kredi faizlerini aylık bazda yüzde 0.95'e çekerken, yıllık oran yüzde 11.4 seviyesinde bulunuyor. Merkez Bankası'nın devam eden faiz indirimleri ve Moody's'in not düşüşüne rağmen likiditede herhangi bir sıkıntı yaşanmaması özellikle 2017'den itibaren konutta aylık faizin yüzde 0.60 seviyelerine gerilemesine yönelik beklentileri güçlendirdi. Bankaların konut kredisinde faizi düşürmeye başladığı ağustos ayından 22 Eylül'e kadar olan dönemde konut kredilerinde 2.4 milyar liralık artış yaşandı.
TÜKETİCİNİN ALIM GÜCÜ YÜKSELDİ
Hükümetin ekonomiyi canlandırmak için hazırladığı ve bu hafta yürürlüğe giren kredilere ilişkin düzenlemeler arasında yer alan konutta kredilendirme oranını yüzde 75'ten 80'e çıkaran karar da tüketicilerin alım gücünü artıracak. Konutta peşinat yükünü azaltan karararın sıkıntı yaşayan vatandaşın elini rahatlatması bekleniyor. Sektörü umutlandıran bir diğer gelişme de 150 metrekarenin üzerindeki evler için KDV oranının yüzde 8'e indirilmesi. FETÖ'nün hain darbe girişiminin ardından ard arda alınan kararların sektörü hareketlendireceği ve satışların bu yıl 1.5 milyonu geçmesi bekleniyor. Özellikle markalı projelere ilginin hızlanacağı belirtiliyor.
DEVLET DESTEĞİ BAŞLADI
Hükümetin sektöre destek olmak için bu yıl yürürlüğe koyduğu Konut Hesabı ve Devlet Katkısı uygulaması da vatandaşı cesaretlendiriyor. 26 Ağustos'ta başlayan destek kapsamında 15 gün içinde açılan hesap sayısı bini geçti. Bankalarda Konut Hesabı ve Devlet Katkısı projesi kapsamında mevduat hesabı açarak en az üç yıl düzenli ödeme yapanlara, ödeme miktarının en fazla yüzde 20'si ve yine en fazla 15 bin TL'ye kadar destek sağlanıyor.
5 AYIN SATIŞ REKORU
Son açıklanan konut satış istatistikleri de sektörün canlılığını gözler önüne serdi. 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sokakta püskürtülen darbe girişimine, jeopolitik etkilere ve küresel ekonomik sıkıntılara rağmen tüketicinin ev alma iştahı kesilmedi. Ağustosta Türkiye genelinde 114 bin 751 konutla son 5 ayın en yüksek konut satış rakamına ulaşıldı. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 41 arttı. Faizlerde başlayan düşüşün etkisiyle ipotekli satışlar yüzde 54 yükseldi.
Sabah