Konutçular rüzgar enerjisine yöneldi
Farklı alanlarda faaliyet gösteren pek çok şirketin hiç düşünmeden gayrimenkul yatırımı yapmaya soyunduğu günler geride kaldı
Sur Yapı: Hidroelektrik santralları yatırımlarında yaklaşık 100 megavatlık kapasite yaratmayı hedeflediklerini açıklayan Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, bunun için ayırdıkları bütçenin 150 milyon dolar olduğunu söyledi. Elmas, HES yatırımlarının Malatya ve Hatay'da olacağını, 100 megavatın 40'ının bu projelerden geleceğini söyledi. Rüzgar enerjisine de yatırım yapmak için lisans başvuruları olduğunu kaydedenElmas, ‘HES için yeni bir kent daha gündemimize girdi. Artvin'in Erzurum sınırına yakın bir bölgede görüşmeler yapıyoruz. HES projeleri için Mersin ve Balıkesir'de 240 megavatlık planımız var. İzin çıkarsa 250 milyon Euro (450 milyon dolar) yatırım planlıyoruz” dedi.
Soyak: Enerji sektörüne 2003'te adım atan Soyak Holding'in 2009 projeksiyonunda bu sektöre 3 yılda 1 milyar dolarlık yatırım planı var. Soyak, hidroelektrik, rüzgar, termik, jeotermal ve güneş yatırımları hazırlığında. Anadolu'nun çeşitli illerinde beş hidroelektrik santralı (HES) planı olan şirketin bu alanda inşaatı süren projeleri de bulunuyor. Kayseri, Erzurum, Sakarya, Mersin, Düzce ve Antalya'da çeşitli baraj ve HES projeleri, Sivas'ta ise termik santral işi var. Rüzgarda orta vadede bin megavat kurulu güçle bu alanın lideri olmayı hedefleyen Soyak, Kırklareli, İstanbul ve Manisa'da toplam 22 proje üzerinde çalışıyor. Türkiye'de 14 farklı projede 33 bin hektarda jeotermal kaynak arama ruhsatı bulunan Soyak Enerji, Manisa, İzmir ve Aydın'da aramalara devam ediyor.
Kuzu Grup: Enerji yatırımları arasında da Şırnak'ta bir hidroelektrik santralı kurma girişimi olduğunu hatırlatan Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu ‘240 megavatlık santral için lisans alıp 400 milyon dolarlık yatırıma başlayacağız' dedi. Grubun beş yılda enerjiye 1.5 milyar dolarlık yatırım planı var.
Taş Yapı: İki yıl önce 6 Milyar dolar yatırım hedefiyle aldığı Goldman Sachs'a ait şirketin lisansını satan şirketin patronu Emrullah Turanlı, iki yıl enerji sektörüne girmeme sözü verdiklerini, ancak izin verilirse Haziran 2011'e kadar süren anlaşma son bulmadan, 600 milyon dolarlık HES yatırımlarına başlamak istediklerini söyledi. Turanlı, ‘Lisans başvurusu yaptık. İki tane Erzurum'da, birer tane Amasya ve Tokat'ta projemiz var' dedi.
Varyap: Varyap rüzgar enerjisi ve hidroelektrik santralleriyle ilgili projeler geliştiriyor. Balıkesir'de ve Urla'da 30 biner megavatlık RES (Rüzgar Enerji Santralı) başvurusu bulunuyor. 2010'da bu projeler başlayacak. Projelerin toplam değeri 120 milyon Euro (144 milyon dolar)
Menekşe Ataselim/Habertürk