Eğitim

Tetaş, güneşten elektrik üretimine 400 milyon dolar ayırdı

Oktay Aras, güneş enerjisinden elektrik üretimi amacıyla öz kaynaklarından 400 milyon dolar pay ayırdıklarını bildirdi

Dost Grubu'na bağlı Tetaş Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Aras, Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ANSİAD) üyesi iş adamlarına, Türkiye'de yenilenebilir enerji ve güneş enerjisinden elektrik üretimiyle kendi şirket ve yatırımları konularında bilgi verdi.

Yenilenebilir enerjide, hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisi sistemleri konusunda üretim, distribütörlük ve danışmanlık hizmetleri verdiklerini belirten Aras, Bursa ve Malatya'da 40 megavatlık kurulu güce sahip iki ayrı hidroelektrik santralı inşaatının devam ettiğini, bu santralların 2011 veya 2012 yılında hizmete gireceğini söyledi.

Hidroelektrik santralı kurulumunda 15 megavatlık bir yerin ortalama maliyetinin 16 ile 20 milyon dolar civarında olduğunu anlatan Aras, iki santral için 20 milyon dolar ayırdıklarını kaydetti. Aras, şöyle konuştu:

"Malatya'nın Tepehan ile Bursa'nın Orhaneli bölgesinde iki hidroelektrik santralı projemiz var. Bursa'daki 35 megavat kurulu güce sahip olacak. Rüzgar enerjisinden elektrik üretmek için Mersin ve Balıkesir'de 985 megavat kurulu güçte elektrik üretmek için 2007 Kasım ayından bu yana lisans başvurumuz var. Ancak 2010 yılına girdiğimiz şu günlerde lisans alamadık. Sonuçlarını bekliyoruz. ÇED raporları tamamlandı. Tüm eksiklikler giderildi. 985 megavatlık gücün yüzde 37-40'ının lisansa dönmesini bekliyoruz. Bu yatırım için de 2 milyar dolar yatırım yapılacak."

Türkiye enerjisinin ancak yüzde 5'inin yenilenebilir kaynaklardan karşılandığını anlatan Aras, güneş enerjisinden elektrik üretimi lisansı başvuru sürecinin henüz başlatılamadığını belirtti. Aras, şöyle devam etti:

"Güneş enerjisinden elektrik üretimi için 8 santral kurulması amacıyla öz kaynaklarımızdan 400 milyon dolar ayırdık. Bu yatırım tamamen Urfa bölgesi odaklı olacak. Bu konuda yatırım yaparken güneş potansiyelini en iyi şekilde değerlendirebileceğimiz bölgeleri baz almaya çalışıyoruz. Bunun için Konya da olabilir, Muğla da... Türkiye'nin güneş haritasında belirlenen noktalarda incelemeler yapıyoruz. En uygun arazileri ve yerleri tespit etmeye çalışıyoruz. Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda inanılmaz potansiyel ve çok büyük bir hazırlık var."

Türkiye'de inşaat, baraj ve yol yapan şirketlerden birçoğunun elektrik enerjisi üretimi için lisans aldığını ifade eden Aras, "Hidroelektrik Santralı kurmak için lisans almış çok sayıda insan var. EPDK'nın internet sayfasına bakıldığında ne kadar lisans olduğu görülüyor. Çok büyük rakam. Elinizde rüzgar enerjisi lisansınız varsa şirketinizin yüzde 51'ini devredemezsiniz. Ama ortak alabilirsiniz. Çantacılar dediğimiz, lisansını alıp daha yüksek paraya çevirmek isteyenleri engellemek için çalışıyoruz" dedi.

Aras, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugün 2,5 megavatlık bir rüzgar türbini 2,5 milyon Avro. Bunlardan 100 tane kurduğumda 250 milyon Avro eder. Ben, 900 adet kurmak istiyorum. Bununla ilgili krediler ve teşviklerin haricinde kendi öz sermayemiz de önemli. Güneş enerjisinden elektrik üretimin arkasında çok büyük firmalar var. Enerji piyasasında gerçekten kalıp haline gelmiş gruplar var. Bu guruplar içerisinde, enerji sektörüne adım atmak istiyoruz."
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Dost Grubu güneşe 400 milyon $ ayırdı

DOST Grubu'na bağlı Tetaş Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Aras, güneş enerjisinden elektrik üretimi amacıyla öz kaynaklarından 400 milyon dolar pay ayırdıklarını bildirdi. Aras, Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ANSİAD) üyesi işadamlarına, Türkiye'de yenilenebilir enerji ve güneş enerjisinden elektrik üretimiyle kendi şirket ve yatırımları konularında bilgi verdi. Rüzgâr ve güneş enerjisi sistemleri konusunda üretim, distribütörlük ve danışmanlık hizmetleri verdiklerini belirten Aras, Bursa ve Malatya'da 40 megavatlık kurulu güce sahip iki ayrı hidroelektrik santralı inşaatının devam ettiğini bidirdi.
Sabah