İhale

Senoz Vadisi'ndeki HES inşaatları sürüyor

Karadeniz'deki hidroelektrik santrallara (HES) karşı yürütülen mücadele, 'tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan...' noktasına geldi

Doğu Karadeniz'in incilerinden Senoz Vadisi'nde 11 köyün muhtarı, 2008'de Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na başvurmuş ve “Vadimizi sit alanı ilan edin” demişti.
Geçen hafta Rize'nin Çayeli ilçesine gelerek bölgede incelemelerde bulunan kurul kararını verdi.
Kurul “Senoz Vadisi'nde halen faaliyet gösteren taşocakları ve yapımı devam eden HES projeleri vadiyi olumsuz etkilemiş. Söz konusu alan doğal sit alanı özelliklerini yitirmiştir” dedi!
TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, “Deniz seviyesinden başlayan ve kısa sürede 3 bin metrelerin üzerine çıkan derin vadileri, şelaleler yaparak denize ulaşan dereleri, doğal yaşlı ormanları, binlerce bitki türü ve yaban hayatı, ilginç coğrafyası, yöreye özgü mimarisi ve doğayla bütünleşmiş sosyal ve kültürel özellikleriyle doğal sit alanı olduğu açıktır” dedi.
Özer, mahkeme kararlarına rağmen süren inşaatlar nedeniyle doğanın tahrip edildiğini vurguladı:
“Senoz'da yapımına başlanan iki HES projesinde Rize İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen inşaat faaliyetleri sürdü. Doğal sit karakteri taşıyan bir alanda HES projelerine kolaylıkla ‘ÇED gerekli değildir' kararı verilmekte.”

Çevre Bakanlığı kararıydı
Hükümet, Doğu Karadeniz'de HES atağına kalkmaya karar verince, Rize'de ilk olarak Senoz Vadisi'ndeki iki projeye verilmişti. Çevre ve Orman Bakanlığı; 43 MW ve 20 MW'lık her iki projeye de “ÇED ‘Çevresel Etki Değerlendirme) Raporu Gerekli Değildir” kararı vererek, santral inşaatlarına başlanılmasının yolunu açtı.
Sonradan mahkeme kararlarıyla Bakanlığın “ÇED gerekmez” kararı iptal edildi, ancak inşaatlar sürdü.
Radikal