Sektörel

Konutlar 5 aydan daha kısa sürede satılırsa satıcılar güçlüdür: Piyasanın dengesi için satışın 7 ayda olması gerekir! 

KW Bodrum’un yönetici ortağı Burak Gözüm, konut sektöründeki son durum ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve piyasada dengelerin nasıl sağlandığını, konut sektöründeki son durumu değerlendirdi. İşte o açıklama...

KW Bodrum’un yönetici ortağı Burak Gözüm, gayrimenkul sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Burak Gözüm, söz konusu açıklamasına "Bu seneyi özetlemek gerekirse bir önceki yıla göre ilk altı ayda satış adetleri düşerek başladı. Fakat Temmuz ve Ağustos aylarıyla beraber baz etkisiyle de satışlarda artışların yaşandığını görüyoruz" diyerek başladı. 

İlk sekiz aya bakıldığında Türkiye'de satışların bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.12 arttığına dikkat çeken Gözüm, "Kaldı ki biz bunu iş günü yani çalışma sayısına da böldüğümüzde bu yükselişin daha da fazla olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü 2023 çalışma gün sayısı ilk sekiz ayda 2024 göre daha düşüktü" ifadelerini kullandı.  

KREDİLİ KONUT SATIŞLARINDA YÜKSELİŞ BEKLENMİYOR

FinansGündemcom'dan Volkan Karsan'ın aktardığına göre; KW Bodrum’un yönetici ortağı Burak Gözüm, Muğla bölgesindeki konut piyasasını da değerlendirdi ve ilk sekiz ayda burada da satışların üzde 0,90 yani bire yakın arttığını vurgulayarak "Bodrum'a bakarsak burada da satış adetlerinde yüzde bir oranında bir azalıştan söz edebiliriz. Tam satış rakamını vermek gerekirse 2024 senesinde Bodrum'da 2941 tane konut tapu işlemi gerçekleşmiş. Bir önceki sene 2970 adet gerçekleşmiş. Yüzde birlik bir gerileme kaydedilmiş" diye konuştu. 

Yine takvim etkisi ve çalışma gün sayısı etkisinden arındırdığımızda aslında Bodrum'da da son iki ayda gelen yükselişlerle beraber bir önceki seneye göre adetlerde düşüş olduğunun söylenemediğine dikkat çeken Gözüm, şunları söyledi: 

"Temmuz ve Ağustos ayındaki satış adetlerindeki artışlarla beraber piyasa bir önceki senenin değerlerini bulmuş. Ancak artık konut kaliteleri çok yüksek olduğu ve BDDK kuralları gereği de limitli oranda kredi verilebildiği için artık çok fazla konut kredisi alınamıyor. Neredeyse satışların sadece yüzde 10’luk bir bölümünde konut kredisi oluyor. Bunda da hacim oldukça düşük. Özellikle ikinci el mülklerde ve daha önceden de mülkü olanlarda bu limit o kadar düşüyor ki orada peşinatın eksik kalan kısmını tamamlama kredisi şeklinde alınıyor."

Gözüm, en önemli farkın kredili satışlarda olduğunu dile getirdi ve "Konut kredi oranları şu anda 2,90-3,20 aralığında, bu oran yüzde 2’lere gelmediği sürece kredi satışlarda da bir yükseliş beklemiyoruz" dedi. 

MÜLKLER 5-7 AYDA SATILIRSA PİYASA DENGELİDİR

KW Bodrum’un yönetici ortağı Burak Gözüm, "Konutta Gerçek fiyatları görmemiz için doğru zamanı hangi tarihler?" sorusunun yanıtını da verdi ve gerçek fiyatlarla bir yatırımcının veya bir alıcının yakın olması ya da olmaması arasında bir insan, bir yetenek kadar fark olduğunun altını çizdi. 

"Biz piyasayı alıcı piyasası, dengede piyasa ve satıcı piyasası şeklinde bölüyoruz. Eğer gayrimenkuller 5 ile 7 ay arasında satılıyorsa dengede bir piyasadan söz edebiliriz. Gayrimenkullerin satışı 7 aydan daha uzun bir süre listeleniyorsa, internet sitelerinde kalıyorsa o zaman alıcının daha güçlü olabileceği bir piyasa söz konusu olur" ifadelerini kullanan Gözüm, "5 aydan daha bir kısa sürede satılıyorsa tıpkı -pandemiden çıkış sürecinde olduğu gibi- o zaman da satıcının güçlü olduğu bir piyasadan bahsediyoruz. Şimdi de ihtiyaç sahibi kişiler değerinden değil de ederinden satışlar gerçekleştiriyorlar" dedi. 

Gözüm, bu kişiler ile ilgili "Gayrimenkullerini ya da ticari iş yerlerini internet sitelerine koymak yerine kendi tanıdıkları bu işin uzmanları üzerinden satmayı, bunun daha sessiz satış olmasını isteyebiliyorlar. Bu nedenden dolayı da bu dönemlerde piyasada olan, sahada olan, piyasayı takip eden kişilerle iyi bir diyalogu olan gayrimenkul danışmanlarına fırsatlar geliyor" açıklamasında bulundu. 

KONUTA YÖNELİM YENİDEN BAŞLADI

Burak Gözüm, dövizde şu an beklendiği kadar artış olmaması ve artışın da kontrollü olması sebebiyle yeniden bir dönüş olduğuna ve Temmuz Ağustos verilerinin de bunu desteklediğine dikkat çekti. 

"İlk 8 ayda yıllık yükselişler yüzde birler seviyesine geldiyse piyasa normal satış adetlerine ulaştıysa bunun sebebi de bu çıkan paraların yeniden yönelmesi olabilir. Özetle ne zamanki para ucuzlar o zaman bu artış yüzdesi önceki yıllardaki gibi daha artışa geçer" diyen Gözüm, sektörle ilgili şunları söyledi:

"Bunun için biraz daha kamu bankası destekli kredilerin yeniden hazırlanması gerekiyor. Ancak tabii inşaat maliyetleri yükseliyor, toprak değerleri artmayı sürdürüyor.

Satışlar bu kadar ciddi artmazken bunların artma nedeni girdilerin birçoğunun döviz üzerinden değerlenmesi ki dövizde çok ciddi bir artış olmamasına rağmen yine bu yükselmeye devam ediyor. Beklentiler de bunun artmasına neden olabiliyor. Dövizin artışından daha yüksek bir maliyetin artma sebebi ise bunu satan tedarikçilerin, sattıkları malı tekrar yerine koyamama psikolojisiyle olası değerden daha yükseğe satma durumları bence bunda belirleyici oluyor." 

Burak Gözüm, Toprağın maliyetinin artma nedenlerinden birinin de 20,30,40 yıl önce doğan genç nüfusumuzun bugün şehir değiştirmesi yeni bir iş bulmak için büyük şehre göç etmesi, evlenmeler, boşanmalar gibi demografik durumlar, yabancı yatırımcıların gelmesi gibi durumların yeni konut talebini artırması olduğuna dikkat çekti. 

Gözüm, "Türkiye'de hiç olmasa her sene aşağıdan gelen bu nüfusla, evlenmeler, boşanmalarla beraber yabancı alımlarla, göçlerle beraber minimumda 650-700 bin adet yeni konuta ihtiyacımız bulunuyor. Yani bizim nüfusumuz gereği böyle bir konuta olan ihtiyaçtır" ifadelerini kullandı.

Gözüm, konuya ilişkin açıklamasını şu ifadeleri kullanarak tamamladı:

"Fakat bugün inşaatı yapmak yerine finans araçlarıyla parayı büyütme, yeni gelen yapı ruhsatlarının sayısındaki düşüş dolayısıyla iskanlı mülklerin sayısının azalması sonucu bu ihtiyaç karşılanamadığı anda burada gizli bir talep birikiyor. Bu talebin birikmesiyle beraber de -her ne kadar fiyatlar göreceli olarak bize yüksek de gelse yatırımcı almasa da- ihtiyaç sahibi kişiler aldığı için bugün ilk sekiz ayın skorlarına baktığımızda bir önceki yıla göre bir düşüş de yok. Yüzde 1,12 oranında satış adetleri artmış. Bu da biraz bu saydığımız gerekçelerin bence somut kanıtıdır diye düşünüyorum."

Parasal sıkılaşma ve konut stoku ilişkisi: Konut stoku artarsa piyasa gevşeyebilir!

Bağ-Kurlular dikkat! Bunu yapmadan emekli olamazsınız…

Dolar ne 35 TL, ne de 40 TL olacak! Dev Banka açıkladı! İşte doların geleceği yeni seviye!

Ev sahibine rest çeken kiracıya mahkemeden kötü haber!