Sektörel

Konutlara pandemi ayarı!

Kovid-19 sürecinde edinilen alışkanlıkların uzun bir süre daha sürmesi öngörülürken, gayrimenkul firmaları da yeni konut projelerini pandemiye göre güncelliyor.

Kovid-19 salgınının getirdiği alışkanlıklar, gayrimenkul sektöründeki öncelikleri de değiştiriyor. Bahçeler, balkonlar, teraslar yeni konut projelerinde ilk tercih oluyor. Bahçeli evler, konutta geniş kullanılabilir alanlar da yeni dönemin vazgeçilmezlerinden oldu. Bu yapılara sahip projeler ise, alanların daha verimli kullanımı, doğa ile daha yakın bir model oluşturuyor. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; özellikle beyaz yakalı çalışanların büyük bir kısmının Kovid-19 salgını sonrasında da uzaktan çalışacağı göz önüne alınarak, evlerde ofis alanları da kurgulanıyor. 



EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konut sahibi olmak isteyen tüketicilerin önceliklerinin değiştiğine vurgu yaptı. Turgut Yazıcı, “Evlerin tercih edilirliklerinde balkon ve bahçe, kriterler olarak ön sıralara taşındı. Bundan sonra balkonun konut alımında en önemli kriterlere gireceğini düşünüyoruz. Artık aynı fiyatta iki evin balkonlu veya bahçe göreni daha çok tercih ediliyor, farkındalıklar değişti. Yeni projeler de pandemi ile birlikte değişen alışkanlıkları göz önüne alarak şekillenecek” açıklamasında bulundu. 

‘Yasada yer almalı’

İmar Yasası’nda konutların ve iş yeri/ofislerin bahçe, balkon veya teras zorunluluğu olmadığına dikkat çeken Turgut Yazıcı, şunları kaydetti: 

“Ancak balkonlar yönetmelikte net alan içinde sayılmadığı brüt alan içinde hesaplandığı için özellikle pandemi etkisiyle artan talepten dolayı projelerde değer artışı sağlayacağı için yer almalı. Gayrimenkulünde balkonu olmayan ve balkon yaptırmak isteyen konut sahibi, gerekli izinleri alarak ve prosedürleri yerine getirerek balkon yapımını gerçekleştirebilir. İskanlı bir yapıda onaylanmış mimari projeye uymayan, izinsiz yapılmış herhangi bir inşaat kaçak sınıfına gireceğinden dolayı bu işlemi gerçekleştirmek için ilgili kanunlar kapsamında gerekli izinler alınarak ve müracaatların yapılması gerekli.”

Yüzde 233 arttı

Kovid-19 pandemisi sebebiyle tüketicilerin konut alırken beklentileri değişirken bahçeli evler, dubleks konutlar ve balkonlu evlere olan talep 6 ayda yüzde 233 arttı. Pandemi döneminde insanların bahçeli, balkonlu, doğa ile iç içe evler aramaya başladığını belirten ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, “Bu gayrimenkullerin satış fiyatları talebe bağlı olarak yüzde 30 ila yüzde 50 arasında artış gösterirken, kiralarda 3 kata varan artışlar yaşandı” diye konuştu.



Yeşil kampanya başlattı

Sur Yapı, hayata geçirdiği ‘Mis Gibi Hayat’ adındaki kampanya ile tüm projelerinde dış mekanla bütünleşen fonksiyonel yönlerini öne çıkardığını duyurdu. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Sur Yapı projeleri, az katlı mimari ve sürdürülebilir özel çevre düzenlemeleri ile pandemi sonrasında yüksek doluluk oranlarına ulaştı. Kampanyamızla tüm projelerimizde ferahlığı, huzuru ve güveni içinde barındıran, pandemi döneminde yaşama uygun hale getirdiğimiz çevre düzenlemelerini ön plana çıkarıyoruz. Pandemi döneminde oluşan ihtiyaçlarla biz de projelerimizi tekrar gözden geçirme fırsatı yakaladık. Aslında planlamamız ve mimari fonksiyonlarımızla pandemi koşullarına çok da uygun projeler inşa ettiğimizi gördük. Üzerine koyduğumuz yeniliklerle birlikte yaşanabilir fonksiyonları anlatmak istedik ve bunu bir kampanya haline getirdik” açıklamasında bulundu.



Yeni konsepti: Multi Evler

Tahincioğlu Gayrimenkul tarafından hazırlanan ‘Multi Evler’ adı verilen model ile konutlara ofis kimliği de kazandırılıyor. Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, “Nidapark Küçükyalı’daki yeni etabımız ‘Nidapark Küçükyalı Büyükada’ hem konut, hem ofis, hem de konut/ofis olarak tercihe ve ihtiyaca göre kullanılabiliyor. Evlerdeki alanlar tek dokunuşla dönüşüyor. Mutfak resepsiyona, salon toplantı odasına ve aynı zamanda ikinci bir yatak odasına, yatak odası çalışma odası oluyor. Çoklu fonksiyonlarla mekanı tasarladık” diye konuştu. 

Sağlıklı Ev sistemi

DAP Yapı, Çekmeköy’deki Ormanköy projesini hayata geçirirken bir ‘sağlık kurulu’ oluşturdu. Kurul tarafından oluşturulan kriterlerle ‘Sağlıklı Ev’ sistemi belirlendi Buna göre, kriterler şu şekilde:

“Asansör kullanmadan da çıkılabilecek yükseklikteki konut sağlıklıdır. Bina yüksekliği zemin+5 kat olacak. İkinci kriter balkon, teras ve bahçe içeriklerinden biri mutlaka sağlanmalı. Ormanla, doğayla iç içe olabilecek projelerin sağlığa olumlu etkileri var. Her dairenin havalandırma sistemi ‘bağımsız’ sağlanmalı. Beşinci ve son kriter ise 2019 yılında güncellenen en son deprem yönetmeliğine göre inşa edilmeli.”

2020 Eylül'de 136 bin 744 konut satıldı!

Kovid-19'la müstakil ve bahçeli evlere talep katlandı!