Sektörel

Konutlarda 'muayene' dönemi başlıyor!

Avrupa'da uzun senelerdir uygulanan "Home inspection" adı verilen konut muayenesi uygulaması ülkemizde de hayata geçiyor. Söz konusu bu uygulama olası bir durumda mülk sahibi ve kiracıların ileride olası bir dava durumunda elini güçlendirecek.

Avrupa'da uzun senelerdir uygulanan ve oldukça tercih edilen "Home inspection" ismi verilen konut muayenesi uygulaması şimdi de Türkiye'de hayata geçiyor. Paylaşılan detaylara göre yurttaşların isteğe bağlı şekilde yaptıracağı muayene çerçevesinde tesisat, çatı, yalıtım gibi her unsur teknik müşavirlik hizmeti veren firmalar tarafından kontrol edilecek ve raporlanacak. Söz konusu bu rapor konut alım-satımı esnasında veya kiralamada ev sahibi ve kiracıların ileride olası bir dava durumunda elini güçlendirmiş olacak.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir tarafdan tüm yapıların deprem hazırlığı çerçevesinde otomobiller gibi periyodik muayeneye tabi olması için çalışmalarına devam ederken, diğer taraftan benzer bir çalışma teknik müşavirlik firmalarınca konutlar için uygulanacak.

KONUTLAR İSTEĞE BAĞLI ŞEKİLDE MUAYENE ETTİRİLEBİLECEK

Sabah'tan Barış Şimşek imzalı habere göre konut muayenesi kapsamında isteyen yurttaşlar satın alacakları veya kiralayacakları konutları isteğe bağlı şekilde muayene ettirilebilecek. Ekspertiz veya deprem kontrolü uygulaması dışında olan söz konusu bu sistemde konutlardaki tesisat, yalıtım, çatı, su giderleri, parke gibi alanlar incelenip olası bir masraf hali profesyoneller tarafından tespit edilecek.

Söz konusu bu sistemi Avrupa'da uyguladıklarını ve şimdi de ilk defa Türkiye'ye getirdiklerini kaydeden  inşaat ve emlak sektöründe hizmet veren teknik müşavirlik firması Hise Global'in Kurucu Ortağı Ebru Öz, "Şirketimiz bünyesinde Konut Teknik Kontrol Departmanı kurarak Türkiye'de yaygın olmayan ancak dünyada 'home inspection' şeklinde bilinen hizmeti sunmaya başladık. Türkiye'de konut teknik kontrol konusunda öncü olmaktan gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.


EN FAZLA İLK EL SATIŞLARDA RAĞBET VAR

2023'te Türkiye genelinde 2 milyon 949 bin adet gayrimenkul satışı yapıldığını dile getiren Ebru Öz, başkent Ankara'da 196 bin 726, mega kent  İstanbul'da 335 bin 049, İzmir'de de 147 bin 351 gayrimenkul satışının kaydedildiğini söyledi. Açıklamasında ilk el satışlarda geçen sene 379 bin adet konut satışı olduğunu kaydeden Ebru Öz, "Yeni inşa edilen konutlar fiyatları ve maliyetleri ile dikkat çekiyor. Bu nedenle özellikle yeni konut alanlar konutta bir problem olup olmadığını öğrenmek için söz konusu bu sisteme daha fazla ilgi gösteriyor. Şu an özellikle beyaz yaka diyebileceğimiz grubun gayrimenkul alımı veya yapmış oldukları kiralamalarda ve yurtdışında yaşayıp da ülkemizde ev alan kişilerin bu sisteme ilgi gösterdiklerini söylemek mümkün" ifadelerini ullandı.

Ebru Öz açıklamasında muayene fiyatlamasının da konuttan konuta değişkenlik gösterdiğini kaydederken söz konusu bu uygulamayı Avrupa'da tarihi yapıt niteliğindeki taşınmazlara da uyguladıklarını, Türkiye'de de bu tür yapılar için bu sistemin uygulanması gerektiğini söyledi.

 

Milli Emlak'tan son dakika Ağustos fırsatı! Yüzde 20 indirimli arazileri kaçırmayın!

Dev bankalar dolar tahminlerini tek tek açıkladı, doları olanlar rakamlara inanamadı!

Emeklilere pazar desteği resmen başladı! 5 bin TL ödemeyi mutlaka alın!