Emlak Terimleri

Konutta amortisman süresi nedir, nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ceyda Ufuk resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda amortisman süresinin nasıl hesaplanacağını anlattı. İşte Ceyda Ufuk’un konu ile ilgili o paylaşımı…

Konut bakarken en çok sık karşılaşılan sorular arasında amortisman süresi yer alıyor. Evi satanlar, pazarlayanlar bu konu üzerinde oldukça fazla dururken, pek çok kişi de  “Konutta amortisman süresi nedir ve bu sürenin hesabı nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını merak ediyor.

Amortisman süresi, satın alınan konutun kiraya verilmesi halinde satış fiyatının kaç yıl içinde geri kazanılabileceğinin hesaplanması olarak belirtiliyor. Peki amortisman süresi nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ceyda Ufuk resmi sosyal medya hesabı https://x.com/ToksEmlakCeyda üzerinden yaptığı paylaşımda amortisman süresinin nasıl hesaplanacağını anlattı.

Ceyda Ufuk’un paylaşımı şu şekilde:

Amorti süresi nasıl hesaplanır?

Amorti süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değerini, aylık kira gelirine bölmeniz gerekir.

Örneğin 2.000.000 liraya aldığınız bir gayrimenkulün 15.000 TL’lik aylık kira geliri var ise, 2.000.000/15.000=133,3 sonucu ortaya çıkar. 133 ayın yıllık ifadesi ise 133/12 hesaplamasıyla 11 yıla denk gelmektedir. 

Türkiye ortalamasının 17-19 yıl olduğunu düşündüğünüzde, 11 yıllık amorti süresi o gayrimenkulün kendisini oldukça hızlı şekilde amorti ettiğini, yani doğru bir yatırım olduğunu gösterebilmektedir.

3.8 mil­yon konutun riskli olduğu İstanbul’da, 3 yılda depreme dirençli 1 milyon çelik konut üretilebilir!

Emlak vergisi 2'nci taksit ödemeleri için geri sayım başladı! Evi arsası, iş yeri olanlar dikkat!

İzmir'de belediye çok sayıda taşınmazı kiraya verecek!