06 / 10 / 2024

Konutta canlılık arsayı da sevindirdi!

Konutta canlılık arsayı da sevindirdi!

Faizlerin dip seviyelere inmesiyle konut piyasasında yaşanan hareketlilik, bankacılar tarafından, bankacıların tabiriyle, eskiden çok sevilmeyen arsa kredilerini de hareketlendirdi




Faizlerin dip seviyelere inmesiyle konut piyasasında yaşanan hareketlilik, bankacılar tarafından, bankacıların tabiriyle, eskiden çok sevilmeyen arsa kredilerini de hareketlendirdi. Arsa alımlarının genelde spekülatif özelliğe sahip olduğu ve likit olmadığı için bankalar tarafından çok fonlanan bir ürün olmadığını hatırlatan bankacılar, son konut tüketiminin canlanması ve projerin artmasıyla arsa kredisi taleplerinde ciddi artış olduğunu berlirterek bu kredinin artık sevilmeye başlandığını kaydediyor. Teminatlı tüketici kredisi olarak adlandırılan bu ürünler mortgage kapsamına girmiyor ve konut kredilerine göre maliyetleri daha yüksek oluyor.

YÜZDE 0.20-0.30 PAHALI

Arsa kredileri konut kredilerine göre ortalama yüzde 0.20-0.30 daha maliyetli bir ürün. Ancak faiz oranları arsanın yapısına ve üzerinde proje olup olmayacağına göre değişebiliyor. Üzerinde porje yapılacak bir arsaya verilecek kredi faizi yüzde 0.84'lerden başlarken, proje olmayan arsaya verilecek bir kredinin faizi ise yüzde 1.50'leri bulabiliyor. Başvurmak için satın alınacak arsanın tapusu, gelir belgesi, kimlik belgesi ve adres belgesi talep ediliyor. Arsa tutarı teminatsız krediye uygun ise standart bir ihtiyaç kredisi gibi değerlendiriliyor. Bu durumda, arsa tutarının tamamına kadar da kredi verilebiliyor. Ancak tutarın yükselmesi durumunda gayrimenkul ipoteği teminat olarak talep ediliyor. Bu durumda ise, ipotek alman gayrimenkulun maksimum yüzde 50'sine kadar kredi verilebiliyor.
 
Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge:
 
Arsa kredisinde 120 aya kadar vadeyi yüzde 0.84'ten başlayan faiz oranları ile sunuyoruz. Talep edilen.kredi tutarının yükselmesi durumunda teminat olarak, uygun bulunması durumunda satın alınan arsa ya da gayrimenkul ipoteği talep edilebiliyor. Kredinin teminatsız olması durumunda ise faiz oranı yükseliyor. Son dönemde, özellikle düşen faiz ortamı nedeniyle müşterilerimiz alternatif yatırım araçları arıyorlar. Bunlardan biri de arsa satın alımları.
Habertürk


Geri Dön