Sektörel

Konutta dolar bazlı yükseliş yüzde 43 oldu! Metrekare fiyatı 624 dolara çıktı!

Konutta dolar bazlı yükseliş yüzde 43'e ulaşırken, metrekare fiyatları 4 yılda 436 dolardan 624 dolara yükseldi...  Türkiye'de konut fiyatları bu senenin Şubat'ında dolar bazında yüzde 12 yükseldi

Yükselen maliyetlerle beraber konutta üretim düşerken, yatırımcı ve yabancı talebinin ardından fiyatlarda dolar bazında da hızlı artışlar kaydedildi. 

Türkiye'de konut fiyatları bu senenin Şubat'ında dolar bazında yüzde 12 yükseldi. Şubat'ta yaşanan bu yükselişte, enflasyonun yüksek oranlı artış göstermesi döviz kurlarında ise stabilite etkili oldu. Son dört senede yaşanan yükseliş ise yüzde 43 oldu. 

Peki hangi ilde konut fiyatları ne kadar arttı? İstanbul'da ev fiyatları en çok nerede yükseldi? İşte ayrıntılar... 

Gayrimenkul fiyatları dolar bazında da hızla artıyor. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme’nin Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi’nden aldığı rakamlara göre, Türkiye'de OCak 2019'da 436 dolar olan konut metrekare fiyatı Şubat 2022'de 624 dolara yükseldi. 4 senede dolar bazında yaşanan fiyat yükselişi yüzde 43 olurken, dolar bazlı fiyatlar İstanbul'da yüzde 30 yükseldi ve 767 dolardan 999 dolara kadar ulaştı. 

 

Şubat ayında konut fiyatları, bir önceki ayla kıyaslandığında Türkiye'de dolar bazında yüzde 12 yükselirken, aynı dönemde özellikle yabancı alımlarının yüzde 10'unun yapıldığı megakent İstanbul'da yüzde 13,78, başkent Ankara'da yüzde 14, İzmirde ise yüzde 8 oranında yükseliş kaydedildi. 

İSTANBUL'UN MERKEZİ 1.600 DOLARA YÜKSELDİ 

İstanbul Gayrimenkul Değerleme (İGD) tarafından açıklanan rakamlara göre, megakent İstanbul'un merkezi konumlarında metrekare fiyatları 1.600 dolara kadar yükselirken, lüks konut projelerindeyse 3 bin dolara düştü. 

Peki megakent İstanbul'da ev fiyatlarında son durum ne? İşte ayrıntılar... 

Ümraniye'de 137 bin dolar

Konut özelinde sosyal medya ve basında yer alan Miami-Ümraniye karşılaştırmasının doğru olmadığına vurgu yapan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Miami ABD’nin birinci şehri değil. Daha çok az katlı yapılaşmanın olduğu yazlık bölgesi. Ama İstanbul finans açısından ve çalışan nüfus açısından neredeyse Türkiye’nin başkenti. İstanbul’u bu açıdan New york ile kıyaslamak daha doğru olur” diye konuştu ve Ümraniye'de yüksek diye belirtilen karşılaştırmanın aslında markalı bir konut fiyatı olduğunun altını çizdi.

"Çünkü markalı konutu hangi bölgeye koyarsanız koyun o fiyat yüksek olacak. Ümraniye’nin genel fiyat ortalamasına baktığınızda ise 400 bin dolarlık ev yok" diye konuşan Maya, talep öyle çok tırmandı ki konut fiyatları Miami'yi aştı denmesinin mümkün olmadığını, Ümraniye'de çok rahat 2 milyon TL'ye 3+1 konut bulunabileceğini vurguladı. Bu rakamın dolar bazında 137 bin dolar olduğunu da belirtti. 

İstanbul Gayrimenkul Değerleme Kurucu ve Yönetici Ortaklarından Ahmet Büyükduman da konut fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ahmet Büyükduman, "Ümraniye’de markalı konutlarda fiyatlar yüksek. 200 metrekarelik evler 7-8 milyon lira. Dolar bazında 470 bin ila 540 bin dolar" dedi ve 100 metrekarelik konutun da 300 bin dolar seviyesinde olduğuna dikkat çekti. 

Amerika’da Miami’de Zillow emlak sitesinden ilanları değerlendirdiklerinde ortalama bir condo apartman evinin fiyatının 430 bin dolar civarında olduğunun altını çizen Büyükduman, "Müstakil ev fiyatları ise 650 bin dolar seviyesinde. Miami’de condo bir evin metrekare fiyatı 5 ile 6 bin dolar" dedi ve Ümraniye'de en markalı konutun ortalama fiyatının 300 bin dolar olduğunu aktardı. 

20 BİN KİŞİ KONUT ALDI VE VATANDAŞ OLDU

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; Ahmet Büyükduman, yabancıların konut alımını da değerlendirdi ve "Türkiye’de konut alarak vatandaşlık edinenlerin sayısı 2018- 2021 seneleri arasında 4 yılda 20 bin. Bu da senede 5 bin kişi yapıyor" şeklinde konuştu.

Aynı dönemde yabancıya satılan konut rakamının 185 bin olduğunun altını çizen Büyükduman, 20 binin çıkartılması durumunda 165 bin konutun satıldığını vurguladı ve "Demek ki vatandaşlık amaçlı alımların toplam yabancılara yapılan satışlardaki oranı yüzde 15- 20 seviyesinde" dedi. 

Markalı fiyatına Manchester'de 2 tane 1+1 alınır 

Manchester ve Londra’daki emlak fiyatlarıyla ilgili de konuşan İngiltere Investments Direktörü İsmail Gürkan, Manchester’da Media City bölgesinde 175 bin 995 sterline 1 oda 1 salon ev satıldığına dikkat çekti ve yeni lansmanı gerçekleştirilen bir projede 119 bin 995 sterline ve yıllık yüzde 7 net 5 sene kira garanti ev satıldığını belirtti. 

İsmail Gürkan, "Bu fiyata Fikirtepe’de 1 adet 3 oda 1 salon ev alınırken, bölgeden 2 adet 1 oda 1 salon studio konut alabilirsiniz ve ayda 2.499 Sterlin yani 47 bin TL garanti kira alabilirsiniz" açıklamasında bulundu.

YABANCIYA SATIŞ FİYATLARI YÜKSELTİR Mİ?

Artışta maliyetler kadar yabancının etkisinin olduğunu dile getiren Ahmet Büyükduman, “Yabancıya satış yasaklansa da ülkeye yabancının girişi sürdükçe barınma ihtiyacından dolayı kiralar artacak, kiralar artınca ev fiyatları artacak. Son 5 yılda 1 milyon 400 bin kişiye ikamet izni verildi. 3 milyon 900 bin kişi koruma altında. Bunun 3,6 milyonu Suriyeli. 1 milyon mülteci İstanbul’da, bir de 3 ayda bir İstanbul’a gelip çalışanlar ile ülkedeki nüfus sürekli artırıldığında konut piyasası gibi arzın katı olduğu bir piyasada yüzde 5 önemli bir oran oluyor. Çünkü bu ilave talep, fiyatları yüzde 25-30 oranında yukarı çıkartır. İstanbul’da bu oran yüzde 10, Antalya’da yüzde 25. Bu da fiyatları şişiriyor. Ancak bu iş sadece yabancıya satış fiyatının yükseltilmesi gibi tek bir hamle ile çözülemez” değerlendirmesinde bulundu.

Konut fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor! Peki fiyatlar ne zaman düşecek?

Ev fiyatlarındaki artış hız kesmiyor! Şubat'ta yüzde 96,4 arttı!

Satılık ev fiyatları 1 senede yüzde 134,4 yükseldi! Konutta fiyat krizi büyüyor mu?