Konutta fahiş fiyatlar için tedbir alınmalı!
Dövizde yaşanan yükseliş sebebiyle insanlar birikimlerini konuta yatırmaya başladı. Ancak konutta fiyatlar da uçtu. Sektör temsilcileri fahiş fiyat ilanlarının engellenmesi ve zamlı fiyatların önüne geçilmesi için tedbirler alınmasının gerekli olduğunu belirtti.
Son bir senede konut ve emlak sektöründe fiyatlar yüzde 100’ün üzerinde yükseldi. Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre; ‘serbest piyasa’ ekonomisi, özellikle ilanlarda sınır tanımayarak ‘aşırı köpüklü’ ekonomi haline geldi. Geçtiğimiz sene İstanbul’da 1 milyon TL'ye satılan 2+1 konut, şimdilerde 2,5 milyo TL'ye satışa çıkarılıyor. İkinci el piyasasında ‘benim malım seninkinden değerli’ mantığıyla düşünenler, fiyatların tavan yapmasına neden oldu. Durum böyle olunca da fiyatlar olması gereken reel değerden uzaklaştı, vatandaşın alım gücü hissedilir şekilde azaldı. Sektör temsilcileri yükselen fiyatların zor gerilediğine, bir ay içinde bir miktar gerileme yaşanabileceğine dikkat çekerek bir denetim mekanizması oluşmadan fiyat kontrolünün oynak kalacağının altını çiziyor.
KONUTTA EKSPERTİZLİ SATIŞ OLMALI
Acce Luxury Homes Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dilber, gayrimenkul sektöründe fiyat köpüğünün otomobilden daha büyük olduğuna vurgu yaparak “Fiyatlar son bir yılda yüzde 100 artış gösterdi. Bunu hem satılık hem de kiralık konutlar için söyleyebiliriz” diye konuştu.
Otomobil fiyatlarının dövize endeksli olduğnu fakat ev fiyatlarında böyle bir durum olmadığını dile getiren Ali Dilber, “Dövizde yaşanan artış nedeniyle insanlarda bir panik havası oluştu. İnsanlar, birikimlerini konut sektörüne yönlendirdi. Bir de yabancıların ilgisi olunca, fiyatlarda artış kaçınılmaz hâle geldi. Ancak bu köpüğün yavaş yavaş eridiğine şahit oluyoruz. Fahiş fiyat ilanlarının önüne geçmek adına birtakım tedbirler alınabilir. Satışlarda mutlaka ekspertiz raporu istenmeli. Bir malın ekspertiz değeri ne ise onun en fazla yüzde 10 üzerine ilana çıkılmalı. Aksi hâlde fiyatlar kar topu misali gidiyor” açıklamasında bulundu.