03 / 05 / 2024

Konutta faiz indi, satışlar artıya geçti!

Konutta faiz indi, satışlar artıya geçti!

Konut kredisinde faizlerin düşmesiyle satışlar arttı. Konut satışları mayısta  yüzde 2,7 artarak 119 bin 655'e yükseldi. 



Konut kredi faizlerinin düşmesi ve konut sektörünün öncü firmalarının bir araya gelerek başlattığı yüzde 20 indirimle birlikte konut satışları Mayıs'ta zirveye çıktı. TÜİK verilerine göre; konut satışları Mayıs'ta yüzde 2,7 artarak 119 bin 655'e yükseldi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Babacan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Babacan ve Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş Anadolu Ajansı muhabirlerinden Uğur Aslanhan ile Handan Güneş'e değelendirmelerde bulundu. 

"Mayıs ayı yükselişi buz dağının daha alt tarafı"

Konutta faiz indi, satışlar artıya geçti!

Sdece 15-20 gün etki eden düşük konut kredisi faizinin, bir aylık satışı yüzde 16 artırdığını ifade eden İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Düşük faiz yıl sonuna kadar devam ederse, bu artış miktarı hem ilk 4 aylık kayıpları telafi eder hem de yeni bir rekor kırılmasını sağlar." dedi.

Durbakayım, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Düşük faizli konut kredinin tüm konutlarda uygulanması halinde bu artış oranının yüzde 35'ler seviyesini aşacağını düşünüyorum. Yüzde 0,98 oranındaki konut kredi faizi sadece 15 günlük bir süreci kapsamasına rağmen Mayıs 2018'de gerçekleşen satış miktarı, Nisan 2018'de gerçekleşen 30 günlük satış miktarına göre yüzde 16 artmıştır. Ayrıca nisanda kredi kullanılarak satın alınan konut sayısı 27 bin 912 adetken mayısta yüzde 32 artarak 36 bin 685'e yükselmiştir. Banka kredilerinin aylık bazda yüzde 1'in altına düşmesi halinde konut satışları, yılın ilk yarısındaki kayıplarını telafi ederek yeni bir rekora doğru yol alabilir."

"Yeni konut satış rekoru gelecek"

Konutta faiz indi, satışlar artıya geçti!

Faiz indirimiyle satışlarda önemli bir hareketlilik yaşandığını söyleyen Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Bekleyen satışlar harekete geçti. Hem de kısa bir sürede bu derece etki etti." dedi.

Demir sözlerini şöyle sürdürdü; "Yıl sonunda da yeni satış rekoru gelecektir. Ayrıca kampanyaların da satış artışlarında ciddi artısı oldu." dedi.

"Yükseliş eğilimi Haziran'da da sürecek"

Konutta faiz indi, satışlar artıya geçti!

2018'in ilk 4 ayında yaşanan durgunluk döneminin konut kampanyasıyla yerini hareketliliğe bıraktığını belirten Babacan Holding Üst Yöneticisi Mehmet Babacan, ayrıca faiz oranlarının düşmesinin de önemli etkisi olduğunu söyledi. Babacan, "Satışlardaki yükseliş eğiliminin haziran ayında da süreceğini söyleyebiliriz. Bir başka açıdan bakıldığında da kampanya sayesinde mevcut konut stokları hızla daralıyor. Bu durum yeni konut projelerini de hızlandıracak. Dolayısıyla bu kampanya sadece haziran ayına kadar geçen süredeki konut satışlarını değil yılın ikinci dönemindeki satışları da etkisi altına alacak. 2018 yılı sektör adına en verimli geçen yıllardan biri olacak." değerlendirmesinde bulundu. 

"Yabancıya satışların üçte bir arttığını gördük"

Konutta faiz indi, satışlar artıya geçti!

Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş da ulusal kampanyanın etkisiyle satışların canlandığını söyledi. Akkuş, 0,98 faiz ve yüzde 20 indirim kampanyasının satışlarda etkisi olduğunu belirtti. 

Akkuş, şunları kaydetti:

"Örneğin bizim projelerimizde kredili alımlar 5'te 1 oranında gerçekleşirken, kampanyayla birlikte bu oran 5'te 4'e kadar çıktı. Verilerin dikkat çeken bir diğer tarafı yabancıya satışlardaki artış oldu. Yüzde 36'lık artış, yükselen dolar ve avronun etkisiyle Türkiye'de gayrimenkullerin döviz bazında ucuzlamasından kaynaklandı. Hem TL bazında bu kampanyayla birlikte yüzde 20 düşen fiyatlar, döviz bazında da daha ucuz bir hale gelince yabancıya satışların üçte bir arttığını gördük. Ülkenin ekonomik canlanmasının sürmesi konusunda elini taşın altına koymuş gayrimenkul sektörünün aktörleri olarak, bundan sonra da üstümüze düşen vazifeyi yapmaya devam edeceğiz."


Geri Dön