18 / 09 / 2024

Konutta fırsat dönemi! Konut fiyat artışı enflasyonun altında kaldı!

Konutta fırsat dönemi! Konut fiyat artışı enflasyonun altında kaldı!

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, yıl sonuna doğru döviz ve maliyetlerdeki artış beklentisi nedeniyle gayrimenkule yönelimin arttığını belirterek, satılık konutlarda reel gerilemenin devam ettiği bu fırsat döneminin kısa sürebileceği uyarısında bulundu.




Endeksa verilerine göre, 2024 Ağustos itibarıyla konut satış fiyatları yıllık yüzde 30 artarken, reel olarak yüzde 17 geriledi.  Gayrimenkul satış adetlerinde geçtiğimiz ay kaydedilen sıçrama sonrasında gözler, fiyat artış hızı uzun süredir enflasyonun altında kalan konut piyasasına çevrildi. Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt,  satılık konutlarda reel gerilemenin devam ettiği bu fırsat döneminin kısa sürebileceğini belirtti.

KONUTTA FIRSAT DÖNEMİ

Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, Ağustos 2024 verilerine dair yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: “Satılık konut piyasasında uzun süredir reelde düşen, yani enflasyonun altında kalan bir seyir var.

Ancak piyasada şu anda, bu fiyatların artık daha fazla düşmeyeceği yönünde bir algı hâkim. Bunun bir yansımasını da geçtiğimiz ay TÜİK’in açıkladığı rakamlarda gördük; satış adetlerinde uzun süredir ilk kez bir sıçrama yaşandı.

Tabii daha çok nakit alımların çoğunlukta olduğunu belirtmek gerek ancak bu bize şunu gösteriyor: Yıl sonunda faiz indiriminin gelebileceğine dair beklentilerin yanı sıra, dövizin ve dolayısıyla inşaat maliyetlerinin artma ihtimali sebebi ile pek çok kişi, nakit parasını yeniden gayrimenkule yönlendirmeye başladı.

Endeksa olarak öngörümüz de bu yöndeydi, bir süredir nakitte olanlar için gayrimenkul piyasasında bir alım fırsatı gördüğümüzü söylüyorduk. Özellikle oturum amaçlı konut almayı düşünenler, artış hızındaki bu düşüş eğrisi yeniden yukarı yönde hareket etmeden bu fırsat dönemini kaçırmamalı.” dedi.

Konutta fırsat dönemi! Konut fiyat artışı enflasyonun altında kaldı!

4 BÜYÜK İL İÇİNDE EN FAZLA FİYAT DEĞİŞİMİ  Ankara  VE İZMİR'DE

Ankara, İstanbul, Antalya ve  İzmir  illeri karşılaştırıldığında en yüksek nominal değer artışı, İzmir’de yaşandı. İzmir’de satılık konut fiyatlarındaki yıllık değişim nominal olarak yüzde 33 artış olarak kaydedilirken bu veriler enflasyondan arındırıldığında fiyatların reel olarak yüzde 15 azaldığı görüldü.  İzmir’de ortalama konut metrekare satış fiyatı 35 bin 238 TL, ortalama konut fiyatı ise 4,4 milyon TL oldu.

İzmir’i, yüzde 32’lik yıllık nominal artışla İstanbul Ankara izledi. Enflasyondan arındırılmış verilere göre her iki ilde de satılık konut fiyatları bir yılda yüzde 16 düşüş gösterdi.

İstanbul’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 40 bin 741 TL/metrekare, ortalama konut fiyatı ise 4,6 milyon TL. Başkentte ise ortalama konut metrekare satış fiyatı 22 bin 156 TL/metrekare, ortalama konut fiyatı ise 2.8 milyon TL.

Konutta fırsat dönemi! Konut fiyat artışı enflasyonun altında kaldı!

KİRALIK KONUT PİYASASINDA FİYAT ARTIŞI !

Kiralardaki yıllık artış enflasyondan arındırıldığında ise yüzde 6 azalmaya işaret ediyor. Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, sıfır kiralık konutlarda reel düşüşün satılık konutlara göre daha yavaş olmasının ardında mevsimsel etkiler olduğunu söyledi.

Öğüt “Kiralık piyasasında düşüş hızı satılık kadar agresif değil çünkü içinde bulunduğumuz aylar üniversitelerin açıldığı, öğrenciler için yeni evlerin tutulduğu aylar. Üstelik, şu an sıfır kiralamalarda yüzde 45 civarında bir artıştan bahsederken eski kiracılara TÜFE baz alınarak yüzde 65 zam uygulanabiliyor.

Bu gelişmeler, yatırımcılar için önemli fırsatlar sunuyor. Özellikle amortisman sürelerinin kısalması ve kira getirilerinin enflasyonun üzerinde seyretmesi, gayrimenkul yatırımlarını daha cazip hale getiriyor.'' ifadelerini kullandı.

İhtiyaç ve konut kredisi faizleri düşerken, mevduat yükseldi! İşte güncel faiz oranları!

İstanbul için 'acil kentsel dönüşüm' çağrısı: Kaybedecek bir dakikamız yok!

Konut fiyatları iki ayda yüzde 14 geriledi! Gayrimenkul Değerleme uzmanı soruyor: Toparlanma sinyali olabilir mi?

Geri Dön