21 / 12 / 2024

Konutta fırsat var ama garanti yok!

Konutta fırsat var ama garanti yok!

RETÜRK Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aşkın Çınar, kriz dönemlerin fırsat gibi görüldüğünü, ancak burada başka hesapların devreye girdiğini söyledi.



Küresel finansal kriz, birçok firmayı ve vatandaşı zor durumda bırakırken bu dönemde düze çıkmak isteyen ticaret erbabı da elindeki mülkü satarak dahi olsa işlerini rayına oturtmak istiyor. Retürk Gayrikenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aşkın Çınar, "Bugün zor duruma düşerek gayrimenkulünü satan da daha fazla kaybetmemek için satıyor. Bu yüzden fırsatçılık olarak düşünmemek lazım. Krizler fırsattır diyoruz ama, mülkünü satan da ihtiyacı için satıyor" dedi.

ABD'de başlayıp düm dünyayı etkisi altına alan küresel finansal kriz, Türkiye'yi de etkilerken, bu zor günlerde nakit sıkıntısı yaşayan esnaf da işlerini tekrar rayına oturtmak için elindeki mülkü bile satılığa çıkarmayı göze alıyor. Bu dönemlerin ihtiyaç sahipleri ve yatırımcı için fırsat sunduğunu ileri süren Retürk Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aşkın Çınar, "Kriz döneminde satan çok. Dibe vurmak üzere olan, sıkışan satıyor" dedi.

Kriz=Fırsat
Aşkın Çınar, "Kriz=Fırsat" ifadesini de kullanarak kriz dönemlerinin ihtiyaç sahiplerine fırsat sunduğunu vurgularken, en büyük fırsatların kriz dönemlerinde yaşandığını iddia etti. Gayrimenkul fiyatlarının da kriz dönemlerinde gerilediğini ifade eden Aşkın Çınar, İstanbul'da da emlak fiyatlarıda bir miktar daha gerileme olabileceğini düşünüyor. Aşkın Çınar, şu ifadeleri kullanıyor:
"Krizlerde fiyatlar gerilerken, siz belki de o fırsatı bir daha bulamazsınız. Gayrimenkulde sadece krizde değli, piyasa fiyatının altında olunca her dönem kolay satış yapılır. Krizde de piyasa fiyatının altında satış isteği olanlar artıyor. Bu yüzden alıcılar da olacaktır. Neticede yatırımcı için bir fırsat bu. Bundan bir takım fırsatçıların da yararlanacağı kesin ama, yatırımcı için de iyi bir dönem oluşur. Bu arada, zaten satan da ihtiyacı olduğu için satıyor. İhtiyacını görmek için elinden çıkarıyor. Uygun fiyata alan kişi, aslında karşı tarafın ihtiyacını da görmüş oluyor. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum: Ben rahmetli Sakıp Sabancı ile de geçmişte çalıştım.

Sabancı'yı ikna ettim
Rahmetli Sakıp Sabancı, bizim sattığımız bir yalıya müşteri oldu. Yalı, bir aile dostunun yalısı çıkınca Sakıp Sabancı, 'Aile dostumun yalısını alamam' dedi. Fakat satan kişinin ihtiyacı vardı, o ihtiyacı görmek için satıyordu. Sakıp Bey'e, 'Siz zaten onun ihtiyacını görecek rakama almaya razı oldunuz.. Bir dostunuzun ihtiyacını göreceksiniz' dedim. Yalı sahibi, gerçekten daha çok zarar etmektense satıyordu. Sonunda rahmetli Sabancı bana 'Sen haklısın' dedi. Bu davranışı ile aslında bir insanlık dersi de veriyordu. Fakat bunu bir de karşı taraf için düşünmek gerekiyor."

Yatırımcı riskli görüyor
RETÜRK Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aşkın Çınar, "Yatırımcı tabir edilen kesim bu dönemi nasıl görüyor" sorumuza, "Bu dönem yatırım fırsatlarının yakalanacağı en iyi dönem. Fakat belirsizlik ortamı yüzünden yatırımcı da bu dönemi büyük risk olarak görüyor. Piyasada ticaret bir anda duruyor. Yatırımcı, 'Döviz bozdurup alacağım ama döviz daha artar mı, fiyatlar daha düşer mi' diye tedirgin" karşılığını verdi.

Fırsat var diyoruz ama
aslında garantisi de yok
RETÜRK Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aşkın Çınar, büyük yatırımcı açısından da bu dönemlerin fırsat gibi görüldüğünü, ancak burada başka hesapların devreye girdiğini söyledi. Aşkın Çınar, bu durumu şöyle özetledi: "Elinizde büyük paralarla oynuyorsunuz. Fakat bu da büyük risk. Piyasa ne zaman canlanacak? Bir belirsizlik var. Evet, fırsatlar değerlendiriliyor ama fırsat da garanti değil. 'Taban fiyatı buldum, bu fiyattan alayım' diye bir şey yok. Çünkü, daha aşağı gitmesi sözkonusu olabilir. O zaman daha iyi fiyattan alma fırsatını kaçırırsınız. Almamışsanız da, piyasa toparlanınca bu kez 'Eyvah kaçırdık' diyeceksiniz. Bu yüzden sağlıklı alışverişin olması, emlak piyasasının, dövizlerin, fiyatların, borsanın stabilize olmasına yani istikrar yakalasmasına bağlı. İhtiyaç sahipleri de şu anda ihtiyaçlarına göre yer almalı. Kriz kötü ama rakamlar düştü. Bence ihtiyaç sahipleri önümüzdeki 2 ay içinde istedikleri rakamları yakalayabilir, hazırlıklı olsunlar."

6-7 ay sonra emlakta hareketli
bir döneme daha girilecek
AŞKIN Çınar, piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak konut üreten firmaların geçmişteki gibi gizli indirimler yapmaya devam ettiğini belirterek, "Nitelikli konutta pazarlık şansı var. Geçmişte müteahhitler gizli indirim yapıyordu, çünkü lüks konutta da talep daralmıştı. Onun üzerine bir de kriz geldi. Nitelikli konutta da fırsat daha yüksek, çünkü arz çok fazla. Bence, 2-3 ay daha piyasa stabilize olmaz. 3-4 ay da bekleyişle geçer fakat Nisan-Mayıs'ta, yani 6-7 ay sonra emlak hareketli bir dönem yaşar" dedi.

Geri Dön