Konutta KDV indirimi bu yıl ruhsat alacak tüm firmalar için uygulanmalı!
Gayrimenkul Uzmanı Köksal Ünal, konut teslimlerinde yüzde 18’lik KDV’nin yüzde 8 olarak uygulanmasında sürenin, yeni yatırımları canlandırmak için Eylül ayına kadar uzatılmasının yetmediğini yeni ruhsat alacaklar için de uygulanması gerektiğini bildirdi.
Gayrimenkul Uzmanı Köksal Ünal, yeni inşaat yatırımlarının önünü açmak için konut teslimlerinde uygulanan geçici KDV indiriminin süresinin yetmeyeceğini yıl sonuna kadar uzatılmasının ve bu yılda ruhsat alan firmalara uygulanması gerektiğini söyledi.
Gayrimenkul Uzmanı Köksal Ünal konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, KDV indirimi uygulamasında zamanlamaya işaret ederek, indirimin zaten üretilmiş konutlara değil, sektörü canlandırmak için yeni başlayacak inşaat yatırımlarına yönelik olması gerektiğini vurguladı. KDV indiriminin süresinin, 2017 sonuna kadar yapı ruhsatı alacakları kapsayacak şekilde uzatılmasının yeni inşaat yatırımlarını teşvik edeceğini vurgulayan Ünal, “Burada yeni yapı ruhsatı alacak, yeni başlayacak inşaat yatırımlarının kapsanması lazım. Diğeri zaten yapılmış bir yapı ve bu muafiyet onun için değil asıl yeni başlayacaklar için önemli. Asıl mesele yeni başlayacak inşaatların önünü açmak” diye konuştu. Ünal, “Süre uzarsa, inşaat sektörü ve bağlı tüm sektörlerde canlanma yaşanır, bu da ekonomiye olumlu yansır, istihdam da artar” dedi.
“Yeni yatırım 250-300 kalem iş ve işçilik demek”
“KDV indirimi inşaat sektörünü ve bağlı tüm sektörleri canlandıran, istihdama olumlu yansıyan bir uygulama. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerimizdeki dairelerin de çoğu KDV’de yüzde 18’lik dilime tabi. Eylül ayında yapılan düzenleme ile yüzde 18’lik dilime giren konutlarda KDV, Mart sonuna kadar yüzde 8’e çekildi, bu süre Eylül 2017 ye kadar uzatıldı. Geçici süreyle yapılan bu KDV indirimi de satışa olumlu yansıdı, stokların eritilmesine katkı yaptı. Ancak süre dolayısıyla bu daha çok, üretilmiş mevcut konutlara yaradı. Bence orada yanlış yapılıyor. ‘Belirli bir tarih aralığında ruhsatını alan’ tabiri yer alıyor. Bu düzenleme mevcut haliyle üretilmiş olanı korur. Bizim amacımız yeni üretim yapmak. Devlet burada ‘1 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2017 tarihinde yapı ruhsatını alan firmalar için 3 yıllık KDV yüzde 18 yerine yüzde 8’ demeli ki müteahhitler yeni işe başlasın. Eğer ki amaç sektörü canlandırmaksa piyasaya yeni üretici lazım. Yatırım yapmayı teşvik etmek gerekiyor. Tüketiciyi yatırım yapmaya yöneltmek kısa vadeli kazanç sağlar. Asıl ihtiyaç olan şey ise üretimdir. Yeni yatırım 250-300 kalem iş ve işçi ile ilgili iş yapar. KDV indiriminin 2017 sonuna kadar uzatılmasının büyük fayda sağlayacağını görüyoruz.”
Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı
Gayrimenkul Uzmanı Köksal Ünal, yeni inşaat yatırımlarının önünü açmak için konut teslimlerinde uygulanan geçici KDV indiriminin süresinin yetmeyeceğini yıl sonuna kadar uzatılmasının ve bu yıl ruhsat alan firmalara da uygulanması gerektiğini söyledi. KDV indiriminin süresinin, 2017 sonuna kadar yapı ruhsatı alacakları kapsayacak şekilde uzatılmasının yeni inşaat yatırımlarını teşvik edeceğini vurgulayan Ünal, "Yeni yapı ruhsatı alacak, yeni başlayacak inşaat yatırımlarının kapsanması lazım. Diğeri zaten yapılmış bir yapı ve bu muafiyet onun için değil asıl yeni başlayacaklar için önemli" diye konuştu.
"BÜYÜK FAYDA SAĞLAR"
Ünal, "Eylül ayında yapılan düzenleme ile yüzde 18'lik dilime giren konutlarda KDV, mart sonuna kadar yüzde 8'e çekildi, bu süre Eylül 2017'ye kadar uzatıldı. Geçici süreyle yapılan bu KDV indirimi de satışa olumlu yansıdı, stokların eritilmesine katkı yaptı. Ancak süre dolayısıyla bu daha çok, üretilmiş mevcut konutlara yaradı. Asıl ihtiyaç olan şey ise üretimdir. Yeni yatırım 250-300 kalem iş ve işçi ile ilgili iş yapar. İndirimin yılsonuna uzatılmasının büyük fayda sağlayacağını görüyoruz" dedi.
Sabah