Konutta KDV indiriminde dağ fare doğurdu
Hürriyet Gazetesi yazarı Şükrü Kızılot, 150 metrekareyi aşan konutlara yapılan KDV indirimini değerlendirdi.
Yapılan indirim, NET ALANI 150 metrekareyi AŞAN konutları kapsıyor. Net alanı 150 metrekare demek, 200 metrekare brüt alanı olan daire anlamına geliyor.
Örneğin; net alanı 100 metrekare veya 140 metrekare konutu alan vatandaşa vergi avantajı ya da başka bir avantaj yok. 200 metrekare, 300 metrekare hatta 400-500 metrekarelik konut yani apartman dairesi ya da villa alana ise 10 puan vergi indirimi var!.. İşte bu olmadı. Getirilen KDV indiriminden, büyük ev alabilecek maddi gücü olan, belli bir kesim yararlanabilecek. Ne dersiniz, "dağ fare doğurdu" demekle haksız mıyız?
Ne Yapılabilirdi?
1- Kademeli KDV İndirimi Getirilebilirdi: Net alanı 150 metrekareyi aşan konutların satışı, yüzde 18 KDV'ye tabi. 15 Haziran 2009'a kadar, 150 metrekareyi aşan konut teslimlerinde bu oran yüzde 8'e indirildi. Oysa, üç aylık süreyle sınırlı bir geçici düzenleme değil, aşağıdaki şekilde kalıcı KDV düzenlemesi yapılabilirdi. Örneğin, konutlarda:
- Net alanı 120 metrekareye kadar olanlara yüzde 1
- Net alanın 120-160 metrekare arasına (yani 40 metrekaremetrekarelik aralığa) yüzde 8,
- Net alanın 160 metrekareyi aşması durumunda, aşan kısma yüzde 18 KDV uygulanması, soruna kalıcı çözüm getirirdi.
2- Tapu Harcı İndirilebilirdi: Gayrimenkul alım-satımında, alıcı binde 15, satıcı da binde 15 tapu harcı ödüyor. Tapu harcı, binde 15'den binde 1'e indirilebilirdi. Böyle bir uygulama, gelir ya da kurumlar vergisi ile KDV yönünden, satış tutarının gerçeğe uygun olmasına da olanak sağlardı.
3- Arsa Payı Satışı Tamamlanmış Daire Çelişkisi: Kat irtifaklı arsa payı satışının, tamamlanmış daire olarak kabul edilip, tamamlanmış daire fiyatına göre harç ödeneceğine ilişkin tebliğ hakkında, Danıştay'ca "yürütmeyi durdurma" kararı verilince, bu uygulama Harçlar Kanunu'na eklenerek, yasa hükmüne dönüştürüldü. Oysa, arsa payı değerinin, tamamlanmış daire değeri olmayacağı herkesin bildiği bir gerçek. Hiç değilse, tapu harcı oranı indirilerek, bu tartışmalara son verilebilirdi.
4- Yap-Satçı İnşaatçılarda Biriken KDV'nin İadesi: İnşaat devam ettiği sürece (örneğin 3-4 yıl), inşaat firması KDV ödüyor ancak satılan konutlar için inşaat bitmeden fatura kesilemediği için, KDV iadesi istenemiyor. Oysa, devam eden inşaatlarda, birikmiş KDV'lere yıllık bazda iade getirilmesi, sektörde ciddi bir rahatlama yaratabilirdi.
İnce Noktalar
1- Dükkan, Büro ve Mağazaya KDV İndirimi Yok: İndirim, sadece net alanı 150 m2'yi aşan konutlara uygulanacak.
2- Bitmemiş Konuta KDV İndirimi Yok: Net alanı 150 metrekareyi aşan konutlardaki KDV indirimi, 15 Haziran 2009 tarihine kadar teslim edilen konutlara uygulanacak. Örneğin; "KDV indirimi var" diye, 18 Mart 2009 günü, inşaatı devam eden bir binadan, 300 m2'lik konutun "kat irtifaklı arsa tapusunu" alan bir kişi, aldığı konut 15 Haziran 2009'a kadar teslim edilmezse, yüzde 8 yerine yüzde 18 KDV ödeyecek.
3- KDV İadesi: a) 17 Mart 2008'den önce 150 metrekareyi aşan tamamlanmamış bir konutu alan kişi, o konutun 15 Haziran'a kadar teslim edilmesi halinde, yüzde 8 KDV ödeyecek. İnşaat firmasına, KDV dahil ödeme yapmışsa, yüzde 10 KDV farkını, konutun 15 Haziran 2009'a kadar teslimi halinde, geri alacak. b) İnşaatçıların, indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, 15 Haziran 2009'a kadar teslim edilen konutlar nedeniyle yüklenilen vergiler, dahil edilmeyecek.
Şükrü Kızılot/Hürriyet