23 / 12 / 2024

Konutta lüks üretimde frene basılacak!

Konutta lüks üretimde frene basılacak!

2017'yi değerlendiren ve 2018 hedeflerini paylaşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Kurum, "Müteahhitleri uyardık. Artık gereksiz lüks yapılmayacak, müsaade etmeyeceğiz. Mühendisliğe, mimari ve teknik kaliteye önem vereceğiz ama daha muhafazakar ve mütevazı projeler yapacağız." dedi.



Gayrimenkul sektöründeyeni bir dönem başlıyor. Lüks üretimde frene basılacak. Artık firmalar inşaat malzemeleri ve sosyal donatı alanlarında daha mütevazı olacak. 


2017'nin üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre inşaat malzemelerinim yüzde 25.1 zamlandığını ancak onut fiyatlarının artmadığını ifade eden Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Murat Kurum "Bu maliyet artışlarını da hesaba katarak bu kadar lükse gerek olmadığına karar verdik. Mahal listeleri (İnşaatlarda kullanılacak malzemeleri gösteren liste) tavan yaptı. Sosyal tesislerde yok yok. Bunlar aidatları de etkiliyor. Evlerin içine dahi hamam yapıyoruz. Yer döşemesi, dış kaplama, pencere her alanda fazla lüks var. Avrupa’da ne evlerde ne otelde böyle lüks yok. Biz de yüklenici firmalara talimatı verdik, artık gereksiz lükse müsaade etmeyeceğiz. Mühendisliğe, mimari ve teknik kaliteye önem vereceğiz ama muhafazakar ve mütevazı projeler yapacağız" açıklamasında bulundu. 


Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre, Murat Kurum, inşaatta yapılacak lüks freni ile maliyetlerin yüzde 10 kadar düşeceğini söyledi. Kurum, "Biz bunu başlatınca diğer özel sektör firmaları da rekabet edebilmek için ayak uyduracak" dedi.


İstanbul'da dibi gördük

İstanbul'da konut fiyatlarının dibi gördüğünü belirten Murat Kurum, konut sektöründe dönem dönem iniş çıkışlar olduğunu söyledi. Kurum, "İstanbul’da konut fiyatları 2011’deki gibi dibi gördü, enflasyonun altında kaldı. En son nokta bu, daha aşağıya inmesi mümkün değil. İddia ediyorum fiyatlar daha fazla düşmez. Bu nedenle alıcı için fırsat var diyebiliriz. 7-8 ay yeni oyuncu ve yeni proje olmaz. Ama yıl sonuna doğru fiyatta kıpırdanma başlar ve fiyatlar enflasyonun üstüne çıkar. Sektör her 5-6 yılda bir kendini düzenliyor. Şimdi İstanbul’da bu dönemde" dedi.


Yatay mimari dönemi

Murat Kurum 2018'de 10 milyar TL'lik bir iş hacmi oluşturacaklarını söyledi. Emlak Konut İstanbul’da Küçükçekmece, Şişli, Bakırköy, Florya, Çekmeköy ve Bahçekent’te,  Ankara  Saraçoğlu’nda ve Samsun’da yeni ihaleler düzenleyecek. Kurum, düşük yoğunlukta ve az katlı binalar inşa edeceklerini belirtti. Kurum, "Çekmeköy ve Bakırköy 4 katlı, Şişli 8-12 katlı, Küçükçekmece 4-8 katlı Florya 3 katlı, Saraçoğlu 2 katlı binalar inşa edilecek" dedi.


2018'de alt gelir grubuna özel projeler yolda

Murat Kurum ağırlıklı olarak orta ve orta üstü gelir grubuna dönük projeler geliştirdiklerini söyledi. 2018'de alt gelir grubuna dönük projeler ve kentsel dönüşüm projeleri de geliştireceklerini ifade eden Kurum, "Belli bölgelere yığılma olunca fiyatlar düşüyor. Tamamlanamama riski ortaya çıkıyor. Ada ada ya da mahalle mahalle ilerlemek gerek" dedi.


Sanayi ve inşaat eş zamanlı gitmeli

Murat Kurum, "İnşaat 250 alt sektörü besliyor. Aslında iç içeler. İnşaat önde gidiyor, kar fazla, sanayileşmeliyiz deniyor. Sanayileşmeliyiz ama bu inşaatla eş zamanlı olmalı. Türkiye 3. çeyrekte yüzde 11.1 büyüdü. İnşaatın katkısı yüzde 20, sanayinin yüzde 14.8 oldu. Sanayi ve imalatın gayri safi yurt içi hasıladaki payı 3. çeyrekte yüzde 35.1 oldu. İnşaatın ise yüzde 8.7. İnşaat sektörünün küresel ekonomiden aldığı pay yüzde 10-12. Gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 16-17’ye çıkması bekleniyor. Demek Türkiye’nin çok yolu var. Ekonomik kaynakların inşaat sektörüne aktarılarak, sanayiye yeteri kadar kaynak bırakılmadığı iddiası doğru değil" açıklamasında bulundu. 

 

 

Emlak Konut 2018'de 7.2 milyar TL'lik satış hedefliyor! 


Geri Dön