12 / 09 / 2024

Konutta talep deprem riski daha az olan bölgelere kayıyor!

Konutta talep deprem riski daha az olan bölgelere kayıyor!

Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat yaptığı açıklamada deprem riski yüksek bölgelerde konuta olan talebin azaldığını, düşük riskli bölgelerde ise talebin belirgin şekilde arttığını söyledi.




Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat yaptığı açıklamada deprem riski yüksek bölgelerde konuta olan talebin azaldığını, düşük riskli bölgelerde de talebin belirgin şekilde artış gösterdiğini söyledi. Tolga İtikat açıklamasında “Yaşanan büyük depremler sonrası, insanlar daha güvenli ve sağlam zeminlere sahip bölgelerde ev arayışına yöneldi." diye konuştu.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Tolga İdikat, Emlakjet olarak yayınladıkları anket sonuçlarına göre, 2. el konut alırken önem verilen maddeler arasında "Depreme dayanıklılık" kriterinin yüzde 25 oranla ikinci sırada yer aldığını bilgisini verdi.

Tolga İdikat açıklamasında "Yakın bir zamanda gerçekleştirdiğimiz gayrimenkul sektör araştırmasına göre önümüzdeki 5 sene içerisinde gayrimenkul almayı planlayan kişilerin yüzde 87’lik kısmı, satın alacakları mülkün depreme dayanıklı olmasını bir öncelik şeklinde belirtiyor. Söz konusu bu oran, geçtiğimiz senelerde çok daha düşük seviyelerdeydi, bu da deprem güvenliğine verilen önemin hızlı bie şekilde arttığını gösteriyor." dedi.

Gayrimenkul piyasasındaki son dönemle de ilgili de önemli detaylar veren İdikat, meydana gelen büyük depremler sonrası, insanların daha güvenli ve sağlam zeminlere sahip bölgelerde ev arayışına yöneldiklerini söyledi.

Tolga İdikat, “Söz konusu bu eğilim, depreme dayanıklı konutlara olan talebi artırırken, güvenli bölgelerdeki gayrimenkul fiyatlarını da artırıyor. 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremler sonrası başkent Ankara'da yaşanan talep artışı, bu trendin en net örneği.  Ülke genelinde kiralık konut fiyatları yüzde 50 civarında artış gösterirken, başkent Ankara'da bu oran yüzde 63 seviyesine çıktı. Söz konusu bu durum, başkentin konut piyasasında ne kadar güçlü bir hareketlilik yaşandığını açıkça ortaya koyuyor." dedi.

Konutta talep deprem riski daha az olan bölgelere kayıyor!

FAİZ ORANLARI TERCİHLERİ ETKİLİYOR

Açıklamasında genel olarak emlak sektöründe talebin, ekonomik koşullar, kredi faiz oranları, konut fiyatları, konum ve depreme dayanıklılık gibi faktörlere bağlı olarak şekillendiğine de değinen İdikat, şunları şöyledi: "Son dönemlerde tüketicilerin 'oturum' için  konut satın alma eğiliminin yüzde 78 ile yüksek olduğunu görüyoruz, bu durum da insanların uzun vadeli bir ikamet amacıyla daha dikkatli tercihler yaptığını gösteriyor. Ayrıca sıfır projelerden konut alırken 'fiyat ve ödeme koşulları' yüzde 63 ile en önemli kriter şeklinde ön plana çıkıyor. Yaşanan bu durum da ekonomik belirsizliklerin ve yüksek faiz oranlarının tüketicilerin tercihlerini etkilediğini gösteriyor. Depreme dayanıklı evler fiyatlar ve konum gibi kriterler ile beraber öncelikli hale gelirken sektördeki talep bu doğrultuda evriliyor."

BİNANIN DEPREM GÜVENLİĞİNE DİKKAT


Depreme dayanıklı binalar satın almak isteyen tüketicilere tavsiyeler veren Tolga İdikat, konutu yapım aşamasındayken tercih ederek inşaat sürecinin tüm aşamalarını takip etmenin önemli olduğunu söyledi.

Tolga İdikat, "Zemin etüdü raporu, statik proje ve denetleme kuruluşlarının raporlarını inceleyerek söz konusu yapının deprem güvenliği hakkında detaylı bilgi edinmek gerekir. Ayrıca, bir inşaat mühendisi ya da uzman bir emlak danışmanından destek almak, doğru karar vermenize de yardımcı olur. Böylelikle, hem deprem güvenliği hem de diğer önemli kriterleri göz önünde bulundurarak, uzun sürede size huzur verecek bir konut seçimi yapabilirsiniz." dedi.

Tüketicilerin, satın almayı düşündükleri evlerin deprem dayanıklılığını kendi başlarına değerlendirmelerinin zor olduğuna ancak bu konu ile ilgili olarak bilinçli adımlar atmanın da mümkün olduğuna değinen Tolga İdikat, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Fakat, bu konuda bilinçli adımlar atmaları mümkündür. Öncelikle, yaşının yapı kayıt belgesi ve deprem risk raporu gibi belgeleri ilgili belediyelerden ya da yetkili kurumlardan talep etmeleri oldukça önemli Ayrıca, yapı denetim raporlarına ve zemin etütlerine göz atıp söz konusu binanın güvenliği hakkında daha net bir fikir edinebilirler. Deprem dayanıklılığı, günümüzde ev seçiminde vazgeçilmez bir kriter haline geldi bu nedenle güvenli ve sağlıklı yaşam alanları seçmek için dikkatli ve bilinçli hareket edilmelidir."

 

65 yaş aylığı 4.572 TL, evde bakım parası 9.922 TL olacak! Yeni zamlı sosyal yardımlar açıklandı! Şimdi rakamlara bakın!

Emlakçılar, Özcan Deniz'in villalarının peşine düştü! Satmak ve kiralamak için birbirleri ile yarışıyorlar...

İstanbul'da lüks konut projelerinde satışlar hız kesmedi! İşte milyon dolarlık 5 projede son durum!


Geri Dön