17 / 06 / 2024

Konutta yeni dönem başlıyor! Sektör nasıl etkilenecek? 

Konutta yeni dönem başlıyor! Sektör nasıl etkilenecek? 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konut fiyatlarını düşürecek projeyi açıkladı. Peki kentsel dönüşüm ve konut arzının artmasını sağlayacak yeni çalışma sektörü nasıl etkileyecek?



 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada kentsel dönüşümün finansmanıyla konut arzının artmasında önemli bir enstrüman olacak yeni düzenlemede son aşamaya geldiklerini dile getirerek, "Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılacak düzenlemeyle, gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak." ifadelerini kullandı. 

Peki kentsel dönüşüm ve konut arzının artmasını sağlayacak yeni çalışma sektörü nasıl etkileyecek?

Gayrimenkul Uzmanı Murat Gültekin resmi X hesabı https://x.com/muratguItekin üzerinden yaptığı paylaşımda Maliye Bakanlığı’nın Konut Sektörü için üzerinde çalıştığı yeni uygulamaya değinerek, konut sektörüne etkilerini anlattı. 

Murat Gültekin'in paylaşımı şu şekilde:

Maliye Bakanlığı’nın Konut Sektörü için üzerinde çalıştığı yeni uygulama..

- SPK’nın da üzerinde çalıştığı sistem ile konut üreticileri, yapacakları konut projeleri ve kentsel dönüşüm projelerini,emlak konuta belirli bir teminat yatırarak üretecekleri projeyi halka arz edebilecekler.

- Üzerinde çalışılan sistem ile belirli şartları taşıyan inşaat projeleri halka arz yöntemi ile finansman sağlanarak daha hızlı bir üretim gerçekleştirilecek. Ayrıca üretilen projeden yatırımcılar 1 m2 gibi oranlarla bile hisse alabilecekler. Bu sayede düşük bütçeli yatırımcılar ve gayrimenkul yatırım fonları bu modelde inşaat üreticilerine katkı sağlayacak.

- Düşünülen bu model ile birlikte hem müteahhit firmalara finansman sağlamak hemde küçük bütçeli yatırımcıyada daha ölçeklenebilir projelere yatırım yapma olanağı sağlanacak.

- Yatırımcı borsa gibi dilediği zaman yatırımdan çıkabilecek fakat sistemde daha uzun süre kalan yatırımcılar daha fazla kazanabilecek. Özellikle burada konut üreticilerinin lokasyon ve pazarlama modellerinde ciddi değişikliklere gideceği kanaatindeyim.

- Bu model sadece yeni üretilecek ve site bazlı projelerin dahil edileceği bir sistem olacak. Bu sayede Türkler’in sıfır araba merakı gibi sıfır üretilen konutlara ilgi artacak ve mevcut müstakil binalara gün gün rağbet azalacak.

- Özellikle bu model ile kentsel dönüşüm bazlı site projeleri teşvik edilecek ve evinin gün gün değer kaybettiğini gören müstakil binalardaki daire sahipleri fiyatları daha da aşağı çekmek isteyip yatırımını yeni projelere aktarmak isteyecek.

- Bu sayede piyasanın ateşi düşürülmüş olacak. Yeni yapılan site bazlı projeler ile müstakil binalardaki dairelerin fiyatları arasında uçurum oluşacak. 2024 model sıfır araç ile aynı aracın 15 yaşındaki değeri arasındaki fark gibi.

GELELİM KONUT SEKTÖRÜNE ETKİLERİNE…

- Kentsel dönüşüm projeleri hız kazanacağı için hükümetin cebinden para çıkmadan her kesimin cebi ile yapılacak bu projeler.

- Satılık konutlarda ve kiralanan konutlarda yaş farkı sebebiyle fiyat makasları daha belirgin olacak.

- Üzülerek söylüyorum fakir bütçe için ikinci el konutlar eskidikçe ucuzlayacak ama deprem riski sebebiyle daha çok risk almış olacaklar.

- Özellikle İstanbul,Ankara,İzmir gibi şehirlerin merkezi alanlarında kalan varoş diye tabir edilen semtler etnik köken açısından da değiştirilecek.

- Konut yatırımına bakış açısı eskisinden daha farklı olacak. 100 bin ₺ si olan bir kişi de hisse sahibi olarak konut yatırımı yapabilecek.

- Kentsel dönüşüm açısından mantıklı bir sistem olduğu kanaatindeyim fakat burada yazamayacağım kadar çoklukta teknik ayrıntı var düşünülmesi gereken.

- Kaba tabir ile zengin daha çok zengin olacak, güvenlikli yeni yönetmeliklere göre yapılmış sitelerde oturabilecek. Fakir ise gün geçtikçe eski binaları tercih etmek zorunda kalacak. 

Önemli Not : Düşünülen bu sisteme sosyal devlet gözlükleri ile bakılır ve yaklaşılır ise HER EKONOMİK KESİM için mantıklı bir sistem geliştirilebilir..

Murat Gültekin'in paylaşımına şu yorumlar geldi:

İnşaatta güven azaldı! TÜİK son dakika rakamları açıkladı!

Evde Tek Başına filminin çekildiği ev 5.25 milyon dolara satılırken, Çengelköy'deki 4+1 ev 11 milyon dolara satılıyor!

Gram altın kaç lira? Altın fiyatları yeni haftayı tırmanışla açtı: Bugün altın fiyatları ne kadar 27 Mayıs 2024?


Geri Dön