Sektörel

Konutta yeni KDV uygulaması Arapları etkiler mi?

Araplar İstanbul’da özellikle arsa değeri yüksek olan şehir merkezlerini ve büyük evleri tercih ediyorlar. Körfez ülkelerinin zenginlerinin alacağı evler 150 m2 üzeri ve zaten yüzde 18 KDV kapsamına girecek konutlar

Araplar İstanbul’da özellikle arsa değeri yüksek olan şehir merkezlerini  ve büyük evleri tercih ediyorlar. Körfez ülkelerinin zenginlerinin alacağı evler 150 m2 üzeri ve zaten %18 KDV kapsamına girecek konutlar. Ama, Ürdün, Libya, Irak, Lübnan, Mısır gibi ülkelerin alıcıları, konutta fiyata bakarlar ve yeni KDV uygulamasından etkilenirler. Bu ülkelerin alıcıları yeni projeleri değil mahalle aralarındaki iki el konutlara yöneleceklerdir…


Yeni KDV uygulaması Araplardan çok Türk vatandaşlarını etkileyecektir. Uygulamanın bazı avantajları var ama olumsuzlukları daha fazladır. Türkiye’de orta gelirli bir vatandaş zor şartlarda ev alıyor. Özellikle kamuda çalışan memurlar ve özel sektörde çalışan işçilerin aylık gelirleri 2-3 bin TL civarındadır. Konut taksidi ödemek için aylık 500-800 TL arası ödeme yapabilirler. Bu ödeme de 10-20 yıl vadeye yayılacağı için konut faizi ile birlikte ödeyecekleri rakam neredeyse iki katına çıkar. Yeni KDV uygulaması ile vatandaşa en az 5 yıl daha konut için çalış denmektedir. Bu vergi cep telefonuna, elektrik faturasına benzeyen bir vergi değil…


Bir ülkedeki Sosyal politikalar ile Ekonomi politikaları paralellik göstermelidir.  Başbakanın 3 çocuk isteği Türkiye’nin geleceği açısından çok önemlidir. Ekonomi politikalarında yeni vergi elde etmek için bu ailelere en az 5 yıl daha sen konut için çalış demek uygun bir politika değildir. Konutta yeni KDV uygulaması ile 3 çocuklu ailelerin, şehir merkezinden konut alma yaşama şansı elinden alınmıştır… Yeni KDV uygulaması şehrin merkezine parası olanları çekerken, parası az olanları da şehrin dışına itecek bir uygulamadır.


Avrupa ve ABD’de ekonomik kriz var. Bu durum Türkiye’yi direk etkiliyor. Kamunun bürokratları da kamu ödemelerin dengelemek için yeni vergiye yöneliyorlar. Bu doğaldır ama bu şekilde bir vergi yerine başka bir yöntem bulunması daha iyi olurdu. Kamu bürokratları burada işin kolayına kaçıp yükü direk ailelere bindirmeyi tercih ettiler… Başbakanın bu uygulamaya müdahale edeceğini düşünüyorum… En azından 3 çocuklu ailelere özel bir indirim getirmesi veya teşvik uygulanması gerekir…


Yeni KDV uygulamasının Olumlu Yanlarını şöyle sıralayabiliriz:


- Yeni KDV uygulaması, mevcut konut stokunun eritilmesi açısından önemli. İstanbul’da bir milyona yakın konut stoku var. Vatandaş, uygulamadan etkilenmeyen daha önce yapılmış projeleri tercih edecektir. 

- İkinci el konut piyasası hareketlenecektir.

- Konut geliştirici şirketler rekabet edebilmek için büyük şehirlerde arsa değeri düşük bölgeleri tercih edecekler.

- Kamu, kolay bir yöntemle vatandaştan yeni  ve daha çok vergi alacak.

- Konut sektöründe daha fazla stok oluşması bir süre için önlenecek.

- Kentsel dönüşüm uygulamasının önü açılacak. Konut geliştirici şirketler kentsel dönüşüm alanlarına yönelecek…

- Şehir merkezlerindeki yığılma öncelenecek, şehirlerin dikey değil de yatay büyümesinin önü açılacak.

Yeni KDV uygulamasının Olumsuz Yanlarını şöyle sıralayabiliriz:

- 3 çocuklu dar gelirli ailelerin  şehir merkezinde yaşama sansı zorlaşacak.

- Büyük şehirlerde ailelerin konut sahibi olması zorlaşacak.

- Maket üzerinden yeni satışlarla kendini finanse eden şirketler, yeni ruhsat alarak yeni bir projeye başlamaları halinde istedikleri satışları yapamayacakları için zorda kalacaklar.

- Ruhsatını daha önce almış olan şirketler rakiplerine karşı rekabet üstünlüğü elde edecekler.

- Konut geliştirici şirketler satışta rekabet edebilmek için KDV toleransına gidecekler yani kar marjlarını düşürecekler.


Konut bir aile için vazgeçilmezdir. Olmazsa olmazıdır. Devlet, vatandaşını mutlaka konut sahibi yapmalıdır. Hükümetlerin en önemli görevi vatandaşa içinde yaşayacağı bir konutu sağlamak için strateji üretmektir. Uygulanan strateji aileler için konut sahibi olmayı güçleştirmemeli bilakis kolaylaştırmalıdır… 

Arap ülkelerinin alıcılarının bu uygulamadan haberi yok. Çok az bir kesim Türkiye’deki konut fiyatlarını biliyor. Türkiye’de akrabaları, dostları olanlar KDV kapsamına girmeyen projeleri ve ikinci el projeleri tercih edecekler. Zengin Araplar için ise yeni KDV uygulamasının fazla bir önemi yoktur. Çünkü zengin Araplar, merkezi lokasyonda denize yakın, altında alışveriş merkezi olan, sosyal imkanları olan, güvenliği olan lüks konutları tercih ediyorlar. Konutun fiyatından çok niteliğine bakarlar.


Türkiye’den yatırım amacı ile konut almak isteyen Arapları da bu uygulama fazla etkilemez. Çünkü, İstanbul bu yüzyılın yükselen  şehri. İstanbul’un merkezinde yaşamayı isteyen çok paralı insan var. Merkezde sahip olunan konutların değeri daima artar. Daima alıcı vardır. Bu nedenle merkezi lokasyonlarda nitelikli konut yapmak isteyen şirketler bu yasadan fazla etkilenmezler. Hem Türkiye içerisinde hem de Türkiye dışında merkezi lokasyonlardaki nitelikli konutları alacak yeterince paralı insan var… 


Türkiye’de yaşama amacı ile konut almak isteyen, zengin olmayan Arapları bu uygulama etkiler. Bu tür alıcılar ikinci ele yönelerek mahalle aralarından ev almayı tercih edeceklerdir. Araplara ikinci el konutlarını satmak isteyen konut sahipleri avantajlı bir konuma geçecektir. Böylece yabancılar yeni geliştirilen konutlarda değil mahalle aralarına dağılarak esnafın da işine yarayacaktır. 


Mütekabiliyet yasası ile yeni konut projesi geliştirip orta halli Araplara satış yapma düşüncesinde olan şirketler bu fikri en az bir yıl erteleyeceklerdir ya da karlarından taviz vereceklerdir.


Konutta yeni KDV uygulaması, dar gelirli, orta halli Türk ailelerine ağır bir yük getirmektedir. Özellikle kırsal kesimde, Doğu ve Güneydoğu’da nüfusu zaten fazla artan bölgeler KDV uygulamasından etkilenmezken, büyük şehirlerde zaten zor geçinen aileler bu uygulamadan etkilenecek ve çocuk yapma isteği, azmi biraz daha kırılacaktır.  


Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com