Konutta yeni rota boş daireler oldu! Fiyatlar yüzde 15 arttı!
Kira artışlarının yüzde 25’le sınırlandırılması, yatırımcının rotayı boş dairelere çevirmesine sebep oldu. Boş konutların fiyatları ise yükselen taleple yüzde 10-15 arttı. İşte ayrıntılar...
Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, sezonu açılmadığı için kiralık konut piyasasının yaza göre daha yavaş olduğunun altını çizdi ve "Ancak satılıklar o kadar düştü ki geriye sadece kiralıklar kaldı" diyerek kiralık fiyatlarda önceki seneye göre yüzde 140- 145 artış olduğuna dikkat çekti.
Ekonomimcom'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; "Merkez Bankası endeksine göre satılık konut fiyatları yıl bazında 188.2 oranında artış gösterdi. Bu da yılın ilerleyen dönemlerinde kiralıklardaki artışın satılıktan daha yüksek olacağını gösteriyor" ifadelerini kullanan Tolga İdikat, bu sene satılıklarda en az yüzde 40-50 arasında, kiralıklarda ise yüzde 65-70 arasında yükseliş olabileceğini vurguladı.
Diğer taraftan yatırımcının satın alma yaparken boş daire peşinde olduğuna vurgu yapan İdikat, boş evlerin kiracılı evlere göre yüzde 10-15 daha pahalı olduğunu belirtti.
Konut kampanyaları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan İdikat, "Her ne kadar yeni kampanya açıklanmış olsa da sıfır konutta stok yok, yeni projelerin tamamlanması için de en az 2 yıl lazım" şeklinde konuştu ve gelecek 1-2 sene boyunda kiralarda yükselişin süreceğini aktardı.
Yüzde 25 sınırının kiracılı konut alma konusunda insanları biraz düşündürdüğüne dikkat çeken Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) İsmail Özcan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Gayrimenkul enflasyonun üzerinden kazandırıyor. KKM’den çıkanlar konuta geliyor. Çünkü gayrimenkulde fiyatların artacağını öngörüyorlar. Fakat burada boş konutu tercih etmeye çalışıyorlar" ifadelerine yer verdi ve boş konutun güncel fiyattan kiraya verilme imkanı olduğunun altını çizdi.
Yeni Evim kampanyasının kiralık piyasasına etkisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan İsmail Özcan, "Yeni bitmiş konut sıkıntısı olduğu için kiralama piyasasında hemen tam bir rahatlama olmayacak. Fakat yaz aylarında bitmiş konutlara taşınma ve buraların boşalmasından dolayı limitli bir rahatlama olabilir" açıklamasında bulundu.
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa da en kolay sattıkları konutların boş ev olduğunu vurguladı ve yatırımcının yüksek bedelle kiraya vermek için daire aldığına dikkat çekti.
Bu sebeple yeni yatırımcıların yüzde 25 sınırı sebebiyle kiracılı ev almak istemediğini aktaran Aşa, diğer taraftan 5-6 ay öncesine kadar piyasadaki kiralık daire sayısının yükseldiğine fakat yüksek kira bedelleri istenen evlerde bekleme süresinin de uzadığına dikkat çekti. Aşa, konuyla ilgili açıklamasını "Örneğin Beşiktaş’ta 20 bin TL kira istenen bir yer uzun süre tutulmuyor, ancak 15 bine düşünce tutuluyor" ifadelerini kullanarak sonlandırdı.
İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve kiralamalarda fiyatların gevşemeye başladığının altını çizdi. "Örneğin Şişli’de bir emlakçının 20 bin liraya pazara çıkardığı bir ürün, 18 bine düşmüş hala verememiş. Piyasaya yeni arz girmediği halde böyle bir gevşeme var" diyen Ulvi Özcan, piyasaya arz girdiği an gevşemenin artacağına vurgu yaptı.
Doğru rakam olduğunda kiralamada sürelerin 1 ay olduğuna vurgu yapan Ulvi Özcan, "Artık, tayin ve ev satın alma nedeniyle taşınmalar var. Ev buldum diye taşınılmıyor" diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Kiralık konutta ihtiyaç sebebiyle çok hızlı bir dönüş olduğunun altını çizen Zingatcom Ticari ve Satış Direktörü Eser Karaismailoğlu ise, bu sebeple kiralık piyasasının daha canlı olduğunu aktararak, Beşiktaş, Şişli, Kadıköy’de 30 bin liradan fazla kirası olan gayrimenkullerin belli bir müşterisi olduğunu belirtti.
"Dolayısıyla bu alanlar görece olarak daha durağan. Fiyatların yüksek olduğu merkez bölgelerde kiralama daha yavaşken, Pendik, Kartal, Ümraniye, Esenyurt, Bahçeşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece gibi kiraların daha düşük olduğu bölgelerde kiralamalar daha hızlı" açıklamasında bulunan Karaismailoğlu, Türkiye genelinde de kiralık talebinin devam ettiğine, piyasanın artık kiralıkta döndüğüne dikkat çekti.
Yatırımcının artık kiracılı konut almak istemediğini dile getiren Karaismailoğlu, “Bu nedenle sıfır projelere ilgi daha fazla” diyerek açıklamasını tamamladı.
Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, kiralık konut piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, yükselen konut talebinde, satış fiyatlarında ve kiralarda artış trendinin 2024'e kadar süreceğinin altını çizdi.