Konya Karatay'daki cezaevi taşınacak!
Bir çok marka yatırımla yükselen Karatay’da, yapımı süren yeni Şehir Hastanesi ile hedefler de yükseldi. Karatay Belediyesi bölgedeki ulaşım ağını geliştirmeyi, cezaevinin hastanenin yakınından kaldırılmasını ve bölgeyi kamu binaları ile taçlandırmayı hedefliyor.
Bir çok marka yatırımla yükselen Karatay’da, yapımı süren yeni Şehir Hastanesi ile hedefler de yükseldi.
Karatay Belediyesi bölgedeki ulaşım ağını geliştirmeyi, cezaevinin hastanenin yakınından kaldırılmasını ve bölgeyi kamu binaları ile taçlandırmayı hedefliyor
84 mahallesi ve 1832 kilometrekarelik alanıyla, büyük bir yüzölçümüne sahip olan Karatay’da, Belediye hizmetleri alanında önemli yatırımlar gerçekleştiriliyor. Özellikle 6360 sayılı Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle Karatay Belediyesi, ilçenin sorumluluk alanının büyük oranda artmasına karşın, yeni bağlanan mahallelere de aksaklık yaşanmadan hizmet götürüyor. Bunun yanında, Kentsel Dönüşüm çalışmaları bakımından da Karatay Belediyesi örnek çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar sayesinde ilçenin çehresi büyük oranda değişmiş ve gelişmiş durumda. Karatay’daki çalışmaları ve yapılan yatırımları Yenigün Gazetesi’ne değerlendiren Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Karatay’da yapılan hizmetlerle değişimin devam edeceğini söyledi.
‘MERKEZDE NE VARSA, TAŞRADA DA O OLACAK’
Karatay’daki sorunları çok iyi bildiklerini belirten Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, bu sorunlara yönelik çözüm arayışlarını hızlı bir şekilde sürdürdüklerini söyledi. Özellikle Büyükşehir Yasası’nın uygulanması noktasında Karatay Belediyesi olarak, yasa çıkmadan önemli hazırlıklar yaptıklarınıbelirten Hançerli, bu sayede yeni çıkan yasayı ilçeye çok iyi bir şekilde uyguladıklarını söyledi. Yasa ile birlikte merkezdeki 55 mahalleye taşradan 29 mahalle daha eklenerek, ilçenin yüzölçümünün 1832 kilometre karelik bir alana çıktığını belirten Hançerli, sözlerine şöyle devam etti, “Karatay, büyük bir alan. Nüfus olarak bu yeni gelen mahallelerimizde 18 bin civarında vatandaşımız yaşıyor. Merkezdeki bir mahallemizde yaşayan sayısı kadar bir sayıya tekabül ediyor bu. Ama çıkan yasanın özü şudur; Merkezde ne varsa, taşrada da o olacak. 29 belde ve köyü yeni ismiyle mahallenin, yayla yolları kumlanması ve asfaltlanması da dahil, asfalt çalışması bitirildi. Okulların içerisinde asfaltlama yapılmıştır. Çocuk parkları yapılmıştır. Parklar yapılırken, merkezdeki parklar nasılsa, oradakiler de o şekilde yapılmıştır. Bu arada 2 bin 100’ün üzerinde eski ev yıkılmıştır burada. Obrukhan’ın camisini onardık, orada yeşil alan oluşturduk. Köylerle ilgili hemşehrimizin istemiş olduğu yol çalışmaları ve yeşil alan çalışmaları tamamıyla bitirilmiştir. Yayla yollarında vatandaşlar kumlama istiyor, buraları da peyder peyi yapacağız.”
‘ASFALTLAMADA REKOR KIRDIK’
Hançerli, Büyükşehir Yasası ile birlikte, Karatay’ın hizmet alanının genişlemesine rağmen, hizmette aksaklıkların yaşanmadığını söyledi. Yeni bağlanan mahallelerde, yol bakım ve asfaltlama çalışmalarına hızlı bir şekilde girdiklerini anlatan Hançerli, “950 bin metrekare civarında sathi kaplama yani soğuk asfalt yapılmıştır. Bu Karatay için bir rekordur. Taşrada 1 milyon metrekareye yakın asfalt dökmek, önemli bir iştir.Bunlar tamamıyla kendi ekibimiz tarafından dökülen asfalt çalışmasıdır” dedi.
RUHSAT SAYISI İKİ BUÇUK KAT ARTTI
Başkan Hançerli, Karatay Belediyesi olarak kentsel dönüşüm çalışmalarını da en iyi uygulayan belediyeler arasında olduklarını söyledi. Belediye olarak bir çok mahallede kentsel dönüşüm çalışması uyguladıklarını ve bir çok yeni yapılaşmaya öncülük ettiklerini anlatan Hançerli, şöyle devam etti, “Karatay’da bugün 13 bin 600 daire yapılıyor. Karatay’ın sorunu bellidir. Daha lüks evlerde, daha güvenli evlerde, otoparkı olan evlerde yaşamak istiyor Karataylı. Onun için çeşitli mahallerde toplu konut hamleleri oluşturuldu. En son Kerimdede Mahallesi kaldı. Orada da anlaşmaya varmak üzereyiz. Bu süreçte biz, 12 sene içerisinde 19 milyon metrekarelik alanda imar çalışması yaptık. Sadece toplu konut alanı olarak 10 milyon 350 metrekarelik alanda çalışma yapıldı. Geçen seneye göre ruhsat sayısında iki buçuk kat artış vardır. Eski iki kata imarlı yerlerde; imar düzenlemesi yapıldı. İnanın 6 mimar arkadaşımız sürekli olarak gelen inşaat projelerini inceliyorlar ruhsat verebilmek adına. Bu imar düzenleme çalışması bitirildiği anda, 125 bin ilave nüfus geliyor. 5-8 seneye kadar Karatay’ı tanıyamayacağız. Akabe civarında, Adliye civarında bundan 10 sene önce ayrılan birini getirsek, bulamaz oraları. Orada sadece atlı cirit oyunlarının oynandığı koruluk vardı, başka hiçbir şey yoktu. Üniversite yapıldı, Adalet Sarayı Yapıldı, Adalet Parkı yapıldı, 2 bin 153 konut yapıldı, KTO Karatay Üniversitesi yapıldı, hepsi bu dönem içerisinde oldu. Onun için kentsel dönüşümü ve toplu konut uygulamalarını Türkiye’de en iyi uygulayan belediyeler arasına girer Karatay Belediyesi.” Mevlana Müzesi çevresinde gerçekleştirilen dönüşüm çalışmalarına da değinen Hançerli, “Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakanken Konya’ya geldi. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek Bey ile görüştü. Hatta İzmir mitinginde de söyledi. Dedi ki; Mevlana Müzesi arkasındaki kentsel dönüşüm çalışmaları tamamlansın. Biz onun için bir çalışmaya girdik. Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışma içerisinde orası tamamlandı ve bitirildi. Eskiden Kışla Caddesi’nin sıfır noktası 6 kata imarlıydı Fetih Caddesi kavşağına kadar. Bizim dönemimizde Mevlana Türbesi’ni kapatmamak için, sıfır noktasını yeşil alan yaptık. Yani sıfır kat. Arkası 2 kat, arkası 4 kat, Mevlana Türbesi’ne 750 metre mesafedeki yeri de 6 katlı yaptık, Çelebikent’i kurduk hızlı bir şekilde yükseliyor. 450 bin kişinin geldiği Karatay’a, 2 milyon kişi geliyor. Bunlardan yüzde 10’u konaklasa büyük katkı sağlar.Çelebikent hızlı bir şekilde değişiyor, rekreasyon alanları, konaklama tesisleri ile Mevlana alanının arka tarafının kentsel dönüşümü de tamamlanmış olacak” ifadelerini kullandı.
YAPILANIN ÖTESİNE GEÇMEK LAZIM
Karatay’a yapılan tramvay, park çalışmaları, spor salonları, Adliye Sarayı, Mevlana Kültür Merkezi, bin 200 yataklı Şehir Hastanesi, KTO Karatay Üniversitesi gibi marka yatırımları hatırlatan Hançerli, “Bunun ötesine geçmek lazım. Şehir Hastanesi’nin oraya yapılması ile birlikte, belki ulaşım ağının oraya aktarılması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışma yapmak gerekecek. Şehir Hastanesi’nin olduğu bir yerde cezaevinin biraz daha ötelemek lazım. Askeriyeyi belki biraz daha ötelemek lazım. O bölgeyi belki Kaymakamlık binası, belediye binası, kamu binaları ile taçlandırmak lazım” dedi. Kerimdede Mahallesi için de toplu konut hamlesi projelerinin olduğunu anlatan Hançerli, buradaki mahalle sakinleri ile büyük oramda anlaşıldığını, oraya yapılacak bin 200 dairelik toplu konut hamlesinin Karatay Belediyesi’nin son toplu konut hamlesi olacağını söyledi.
SOSYAL BELEDİYECİLİKTE KARATAY ÖRNEK OLUYOR
Sosyal hizmetler anlamında da Karatay Belediyesi’nin önemli çalışmalar yürüttüğünü anlatan Başkan Hançerli, Karatay’ın sosyal belediyecilik çalışmaları ile ilgili şu bilgileri verdi, “Vatandaş, sıkıntıya düştüğü durumda arkasında bir güç hissedecek. Bu belediye olabilir, başka kurumlar olabilir. Mesela çeşitli yangınlar çıkıyor, hemen ekibimiz gider, kendim de giderim, vatandaşın sıkıntılarını çözme noktasında gerekenleriyaparız. Asker yardımı veren yegane belediyelerden biridir Karatay Belediyesi. Vatandaşa nakdi yardımlar yapan belediyelerdeniz. Aşevinden yemek dağıtımlarımız var. Çocukları giydiririz. Evlenecek çiftlere düğün yardımı yaparız. Sosyal Belediyecilik alanında da yapılan harcamalar çok hoşumuza gidiyor.”
Konya Yenigün