Konya metrosu öğrencilerin üniversite tercihlerini etkileyecek!
"Üniversite kenti" olma yolunda ilerleyen Konya'da öğrenciler, 2018'de ilk etabı tamamlanacak metro ile artık daha kısa süren ve konforlu bir yolculukla okullarına ulaşabilecek.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun müjdesini verip, çalışmalarını başlattığı Konya metrosunun, günde 75 bin yolcu taşıması planlanıyor.
"Metro Konya", hayata geçtiğinde hızlı tren garları, otogar ve yeni stadyumun yanı sıra şehir için büyük önem taşıyan üniversite ve hastaneleri de birbirine bağlayacak.
Selçuk Üniversitesi (SÜ), Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), KTO Karatay Üniversitesi, Mevlana Üniversitesi ve açılışa hazırlanan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi arasında bir ulaşım ağı oluşturacak metro, zaman tasarrufu ve konfor açısından öğrencileri rahata kavuşturacak.
Kentin bir ucunda yer alan ve adeta "öğrenci mahallesi" olan Bosna Hersek Mahallesi civarında ikamet edip diğer uçtaki NEÜ ve KTO Karatay Üniversitesinde okuyan öğrenciler, yaklaşık 1,5 saatte ulaştıkları okullarına metro ile artık 37 dakikada gidebilecek.
Şehir içi trafiğinin rahatlatacak ve yüksek hızlı tren hatlarını birbirine bağlayacak Konya metrosu, kenti üniversite tercihi yarışında birkaç basamak öne taşıyacak.
Öğrencilerin ulaşım sorunu çözülecek
Yaklaşık 80 bin öğrencinin eğitim gördüğü Selçuk Üniversitesinin Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ulaşımın Konya gündemindeki en önemli konulardan biri olduğunu söyledi.
Bu konunun çözümüne ilişkin, bizzat Başbakan Davutoğlu'ndan metro müjdesinin verilmesinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Gökbel, bu durumun üniversiteler şehri Konya'da öğrencilerin ulaşım sorununu çözeceğini ifade etti.
Gelişmiş birçok ülkenin nüfusu 1 milyonu aşan şehirlerinde toplu ulaşım için metronun kullanıldığına dikkati çeken Gökbel, "Bunun Türkiye'de de Konya örneği ile gösterilmesi, ülkemizin gelişmişlik seviyesinin oldukça üst düzeye eriştiğinin göstergesidir. Konya Metro projesi tamamlandığında, üniversite tercihlerinde Konya'yı daha öne taşıyacak. Projeyi hem Konyalılar hem şehrimize gelen ziyaretçiler hem de öğrencilerimiz açısından memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu.
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise metronun başlı başına bir gelişmişlik göstergesi olduğunu belirtti.
Konya gibi tarihi bir kentin metro ile tanışacak olmasının, önümüzdeki yıllarda trafik sorununu azaltacağına işaret eden Şeker, bu çalışmanın, bünyesinde 5 üniversite bulunduran kentte öğrenciler ve öğretim üyeleri için avantaj olacağını vurguladı.
"5 üniversite de birbirine bağlanmış olacak"
Şeker, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yürütülen projenin temelinde üniversite ve hastaneler gibi önemli merkezlerin birbiriyle bağlanması hususunun yer aldığına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Hastaneler ve üniversitelerin metroyla birbirine bağlanacak olması, üniversiteler ve hastaneler arasında bir sinerji doğuracaktır. Türkiye'de birçok şehir, üniversite öğrencilerinin tercihi için yarış içerisinde. Bu yarışta Konya, metro ile birkaç basamak birden öne geçecek. Bu konuda Sayın Başbakanımızın direktifleri önemliydi. Proje ile 5 üniversite de birbirine bağlanmış olacak. Ülkemizin gelişmişlik göstergesi olarak metroya sahip şehirlerin sayısının artması da önemli bir süreç. Bu vesileyle Konya, öğrenciler tarafından tercih edilme özelliğinde de ciddi bir ivme yakalayacaktır."
"Konya bu projeyle çağ atlamış olacak"
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de üniversite kampüslerine ulaşım konusunda öğrencilerin zorluklar yaşadığına işaret etti.
SÜ kampüsündeki yurtlarda ve Bosna Hersek civarında kalan NEÜ öğrencilerinin, uzun süren bir yolculuktan sonra okullarına ulaşabildiklerini anlatan Akyürek, "SÜ'den NEÜ'ye doğrudan bir hat yok. Aktarmalı olarak gerçekleşiyordu. Metro Konya ile daha konforlu ve hızlı ulaşım sağlanmış olacak. Metro Konya ile üniversiteler, hızlı tren garları, otogar, stadyum ve hastaneler birbirine bağlanacak. Konya bu projeyle çağ atlamış olacak" ifadelerini kullandı.
Sabah