26 / 12 / 2024

Konya OSB'de 700 milyon euroluk yatırım hedefi!

Konya OSB'de 700 milyon euroluk yatırım hedefi!

Konya Organize Sanayi Bölgesi orta vadede 700 milyon euro tutarında uluslararası yatırıma ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.



4'üncü genişleme sahasında yatırımlar alan, 5'inci genişleme sahasını ise bu yıl içinde yatırıma açmaya hazırlanan Konya OSB, Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ni (Innopark) de kurarak, uluslararası yatırımların adresi oldu. Bölge, orta vadede 700 milyon euro tutarında uluslararası yatırıma ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 


Konya, makine imalat sanayi ve otomotiv endüstrisi başta olmak üzere pek çok sektörde söz sahibi bir sanayi şehri. Şehrin toplam ihracatının yüzde 73'ünü sanayi sektörü oluşturuyor. Kent, yeni yatırımların merkezi haline geldi. Şehrin sanayi altyapısını geliştirmek amacıyla sürekli yatırımlar yapıyoruz. 2015 yılında Konya OSB'nin sanayi altyapısına 50 milyon liraya yakın yatırım yapıldı. 


Konya OSB'ye bu yatırımların yanı sıra Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ni (Innopark) kazandırdık. 

Bölgenin artan cazibesi, uluslararası yatırımcıların da dikkatini çekiyor. Dolayısıyla Konya OSB, son üç yılda 400 milyon euro'nun üzerinde uluslararası yatırım aldı. Bu uluslararası yatırım tutarının birkaç yıl içinde 700 milyon euro'ya ulaşmasını bekliyoruz. 


5'inci genişleme bölgesi yeni yatırımlara hazırlanıyor 


1974 yılında kurulan Konya Organize Sanayi Bölgesi, bugün itibarıyla 23 milyon metrekareye ulaştı. Bölgemizde şu anda 40 farklı sektörde. 548 firma faaliyet gösteriyor. Bölgede 30 bin kişi isithidam ediliyor. Bugün itibarıyla bölgenin 4'üncü genişleme bölgesinde 5C firma faaliyete geçti. Burada devam eden 55 firmanın ve diğer yatırımlarır da üretime geçmesiyle, bölgedeki fabrika sayısı 618'e ulaşacak. Bölgedeki yatırımlar devam ederken, sanayicilerimizir yeni yatırım alanı taleplerini karşılamak için 5'inci genişleme bölgesini yatırıma açmaya hazırlanıyoruz. 7 milyon metre kareden oluşan 5'inci bölgede şu anda kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. 


Bu yıl içinde bölgeyi yatırıma açmayı hedefliyoruz. GES'te kapasiteyi yükseltiyor Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde bölge sanayicilerinin kullandığı enerjiyi çeşitlendirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Bölgemize 1 MW'lık güneş enerjisi santrali (GES) kazandırdık. Bu tesis Konya OSB içinde bulunan sosyal tesislerin enerji ihtiyacının yüzde 21'lik kısmını karşılıyor. Ayrıca ihale süreci tamamlanan 500 KW'lık GES ve ihalesi yapılan 3 MW'lık güneş enerjisi santral projemiz ile bölgemizi toplam 4.5 MVV'lık güneş enerjisi santraline kavuşturacağız. Öte yandan, doğalgaz çevrim santrali kurma çalışmalarımız da devam ediyor. İhalesi yapılan saatte 6 MW'lık güç üretecek doğalgaz çevrim santrali, bu yıl içinde enerji üretmeye başlayacak. Mesleki eğitim kapsamında kompleksini tamamladı Bölgedeki meslek lisesinin niteliğini artırmak için de yatırımlar yapıyoruz. Meslek lisesine 200 kişilik modern öğrenci yurdu, dört atölye, kantin ve kafeterya kazandırdık. Bir mesleki eğitim kompleksi haline gelen meslek lisemiz, yüzde 100 iş garantili, burslu ve özel statülü bir proje okulu haline kavuşarak, bölgenin en cazip meslek lisesi olacak. 

Konya Organize Sanayi Bölgesi'ne, Konya Sanayi Odası'nın öncülüğünde bir de Teknoloji Geliştirme Bölgesi kazandırdık. Faaliyetlerine başlayan Innopark Konya TGB'nin Konya'da yüksek katma değer içeren yeni bir dönemin kapısını aralayacak. Tamamen teknoloji üretim odaklı bir yapıya kavuşturulan Innopark, Konya'nın katma değerli üretim yolculuğunda adeta bir Ar-Ge serbest bölgesi hizmet verecek. 



Dünya Sektörel Ek


Geri Dön