30 / 04 / 2024

Konyaaltı Kent Meydanı kaçak yapıların işgali altında!

Konyaaltı Kent Meydanı kaçak yapıların işgali altında!

Konyaaltı Kent Meydanı’ndaki bazı işletmeler neredeyse 100 katı büyüdü. Meydan kaçak, ruhsatsız ve imara aykırı bazı yapılarla adeta işgal altında.



Konyaaltı Belediyesi Kent Meydanı (Park Hayat), Antalya’nın Konyaaltı ilçesi sınırlarında belediye binası bitişiğinde yer alıyor. Meydan ve çevresindeki binalarda; projelerine ve imara aykırı, kaçak, inşaat-işletme ve iskan ruhsatlarına aykırı yapılar yapıldığı öne sürülüyor. 2006’da açıldığında meydanda 11 ticari ünite bulunuyordu. Bu 11 ünitenin tüm ticari emsal alanları o zaman toplamda 600 metrekareydi. 11 ticari ünitenin kapladığı ticari alanın şimdilerde 3 bin 600 metrekareye çıktığı, işletme sayısının da projeye aykırı olarak arttığı öne sürülüyor. İşletmelerin çoğunun neredeyse 10 katı büyüdüğü hatta projede 6 metrekarelik bir büfe görünen Kokoreççi Hilmi’nin yer aldığı alanın ise 100 katı büyüyerek kapalı ve açık alanlarıyla beraber 600 metrekarelik alanı işgal ederek, ruhsata aykırı bir restorana dönüştüğü iddia ediliyor.


Denetim yapılmıştı

Bu iddialar basına uzun süre haber olarak yansıdı.  7 Aralık 2012 günü Konyaaltı Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nce Başkan Yardımcısı Tuncay Sarıhan da, taşeron firma Gestaş A.Ş.’ye proje harici imalatlar konulu bir yazı yazmıştı. Yazıda “İhale eki ruhsatlı uygulama projelerinde belirtilen tesislerde ruhsatlı proje harici imalatların kaldırılması, tesisler dışındaki alanlara kiracıların yayılmasının önlenmesi ve tesislerin amacı doğrultusunda kullanılması, tespit edilen bu hususların 15 gün içerisinde düzeltilmesi, aksi takdirde sözleşmenin feshedileceği” tebliğ edilmişti. Bu tebliğ sonrası, işletmeleri kiraya veren firma, kiracılara belediyenin yazısını da ekleyerek kira kontratında belirtilen metrekarelerin haricinde olan bölümlerin uygun hale getirilmesi konusunda uyarı yazısı göndermişti.


100 katı büyüyen de var

Yazıya rağmen kaçak ve imara aykırı büyüyen yapılara karşı ne belediye somut bir adım attı ne de taşeron firma kaçak bölümleri yıkabildi. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte bugün bile hala işletmelere rant getirici ilave ve düzenlemeler yapılmaya, yeni işletmeler açılmaya devam ediliyor. Bu işletmelerin ilave mekanlarının ise kent meydanını kiraya veren firmaya rant sağladığı iddia ediliyor. Şu anda 6 ve 25 metrekarelik büfeler kafelere ve restoranlara dönüştü. Bazı büfelerin ruhsatlarının kafeye çevrildiği iddia ediliyor. Bölgede toplamda 11 adet mekan bulunuyor.


Yeni mekânlar yolda

Şu anda mekândaki ünite sayısı, yeni yapılanlar ve inşaatı devam edenlerle birlikte 11 adeti de geçti. Hemen her tarafında kaçak yapılar yapılan bu alanda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da geçtiğimiz gün Böcek’in projelerinin açılış törenine katılmıştı. Aylık kira bedeli ortalama 2 bin lira bile etmeyecek bir büfenin, ilave yapılar sonrasında restoran ve kafeye dönüşerek, farklı bir şekilde kullanılmak suretiyle 20 bin liralara kadar ulaşan rakamlarla kiraya verildiği ama resmiyette kiraların sözleşmedeki 6-25 metrekarelik büfe kira bedeli üzerinden ödendiği öne sürülüyor. Hatta bazı işletmelerin sahipleri, bu mekânları 200 bin ile bir milyon lira arasındaki hava paralarıyla satmaya veya franchising bedeli olarak almaya çalışıyor.


Devlet bunu görmüyor mu?

Öte yandan taşeron firma ve kiracılar arasındaki sözleşmelerde de hava parası alındığı ileri sürülüyor. Ama sözleşmeye hava parası yazılamadığı için ‘dekor bedeli’ gibi çeşitli bedeller yazıldığı veya elden para alındığı iddia ediliyor. Halka ait kent meydanındaki kamusal alanların işgal edildiği, belediyenin kamu zararına uğradığı öne sürülüyor. Benzer olaylarda; yapılarda projeye aykırı olarak yapılan imalatların var ise tespit edilip düzeltilmesi için yapının mühürlenmesi, imar kanununa muhalefet edilmesinden mütevellit idari para cezasının uygulanması, projenin son halinin denetlenmesi, imar kirliliğine sebep olmaktan adli ve idari soruşturma açılması, imar kanununa muhalefetten çeşitli yasal işlemler yapılması gerekiyor.  Ancak şu ana kadar ciddi bir adım atılmadığı öğrenildi. Şu anda Gestaş’ın belediyeye yıllık 55 bin lira kira ödediği meydanın ortasına konan baz istasyonları için firmanın telefon operatörlerinden yıllık yaklaşık 70 bin lira bedel aldığı, halka ait yeşil alanların işgal edilip çim zemine beton döküldüğü, mahallelerin meydana bakan kısımlarındaki konut alanlarının ve otellerin alt katlarının ticari işletmelere dönüştürüldüğü öne sürülüyor.


Antalya Akdeniz Manşet


Geri Dön