Konya'da inşaat güven endeksi değişmedi!
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya ekonomisinin Nisan ayı verilerini değerlendirdi. Öztürk, “Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi Nisan 2015’te bir önceki aya göre değişmedi” dedi.
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya ekonomisinin Nisan ayı verilerini değerlendirdi. Öztürk, “Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi Nisan 2015’te bir önceki aya göre değişmedi” dedi.
Başkan Öztürk, Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) değerlendirmesinde Konya’da perakende güveni, geçen yılın aynı dönemine göre arttığını ifade ederek, “Nisan 2015’te TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -5,6 değerini alırken, KOPE 1,8 puan değerini aldı. KOPE, geçen yılın aynı dönemine göre 6,9 puan artarken, TEPE 0,3 puan düştü. KOPE, bir önceki aya göre ise 1,3 puan azaldı. Konya perakendesi, nisan ayında Türkiye genelinden ve AB-28’den daha iyi bir değer aldı. KOPE değerinin geçen yıla göre yükselmesinde önümüzdeki 3 aydaki satış beklentilerindeki artış etkili oldu. Konya’da perakende sektöründe nisan ayında en iyi performansı “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörü sergiledi. Bu sektörü “motorlu taşıtlar” ve “bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörleri takip etti. Bu 3 sektördeki artış ortalama artışın üzerinde gerçekleşti. “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” ve “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörlerinde ise geçen yıla göre düşüş yaşandı.” dedi.
Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi (KOHİZ)’in geçen aya ve geçen yıla göre yükseldiğini belirten Başkan Öztürk, “Mart 2015’te düşen Endeks, Nisan 2015’te yükseldi. KOHİZ bir önceki aya göre 2,2 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 8,4 puan yükselerek 5,8 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi Nisan 2015’te bir önceki aya göre 5 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1,5 puan yükselerek 5,6 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Nisan ayında Türkiye genelini temsil eden endeksten daha iyi performans sergiledi. Nisan ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında “eğitim” sektörü en iyi performans gösteren sektör oldu. Eğitim sektörünü; “yayımcılık faaliyetleri”, “finansal hizmetler”, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “bilgisayar ve ilgili hizmetler” sektörleri takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre gerçekleşen artış, ortalama artışın üzerinde oldu. “Posta ve telekomünikasyon hizmetleri” sektörü geçen yıla göre düşüş yaşanan tek sektör oldu. Nisan ayında hizmetler sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 25,3’ü faaliyetlerini kısıtlayan temel etmenin finansal kısıtlar olduğunu dile getirmiştir. Faaliyetlerini kısıtlayan hiçbir şeyin olmadığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 30,3 olmuştur” şeklinde konuştu.
Öztürk, Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi (KOİN) değerlendirmesinde “Mart ayında düşen Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Nisan 2015’te bir önceki aya göre değişmedi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise 7,2 puan azalarak -14 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi Nisan 2015’te -11,2 puan değerini aldı. Böylelikle endeks bir önceki aya göre -1,1 puan düşerken geçen yılın aynı dönemine göre 2,1 puan yükselmiş oldu. AB-28’de inşaat sektörü güven endeksi ise -15,3 puan değerini aldı. İnşaat sektörü güven endeksi, geçen yıla göre Konya’da düşerken Türkiye genelinde ve AB-28’de yükseldi. Endeks, bir önceki aya göre Konya’da aynı kaldı, Türkiye genelinde düştü, AB-28’de ise yükseldi. Nisan 2015’te Türkiye genelinden daha düşük değer alan Konya inşaat sektörü güven endeksi, AB-28’den ise daha yüksek değer aldı. Konya’da inşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan faktörler incelendiğinde, materyal veya ekipman eksikliğinin Nisan 2014’te hiçbir firma tarafından faaliyetlerini kısıtlayan etkenler arasında sayılmadığı, bu dönemden sonra ise giderek daha çok firma tarafından en önemli kısıtlardan biri olarak algılanmaya başladığı görülmüştür. Talep yetersizliği ve finansal kısıtlar da Konya’da faaliyet gösteren inşaat firmaları tarafından sıklıkla dile getirilmiştir. Faaliyetlerinin işgücü eksikliğinden ve hava şartlarından dolayı kısıtlandığını söyleyen firmalarda ise geçen yıla göre azalma oldu. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 25,5’i talep yetersizliğinden, yüzde 21’i hava şartları ve finansal kısıtlardan, yüzde 12’si işgücü eksikliği ve materyal veya ekipman eksikliğinden şikayet etmiştir. Firmaların yüzde 5,5’i faaliyetlerini kısıtlayan herhangi bir etken olmadığını dile getirmiştir” dedi. Bültenin tamamına Konya Ticaret Odası’nın internet adresi www.kto.org.tr’den ulaşabileceği belirtildi.
Konya Manşet