04 / 05 / 2024

Konya'da Mevlana törenleri sonrası turizm durgunlaşıyor!

Konya'da Mevlana törenleri sonrası turizm durgunlaşıyor!

Konya'da Mevlana törenleri sonrası turizm neredeyse yok. Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akif Çukurçayır ve TÜRSAB Konya Şube Başkanı Kazım Yanar, turizm hareketliliğini her aya yaymak gerektiğini belirtti



Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akif Çukurçayır ve TÜRSAB Konya Şube Başkanı Kazım Yanar, turizm hareketliliğini her aya yaymak gerektiğini belirtti Turizmde ortak sinerji şart! 7-17 Aralık Mevlana Haftası'nı geride bıraktık. Çok sayıda yerli ve yabancı turist, Mevlana için Konya'ya geldi. Turizm Fakültesi Dekanı Prof.  Dr. Akif Çııkurçayır, turizm canlılığını her aya yaymak gerektiğini belirterek, "Bunun için ortak bir sinerji oluşturup, işbirliği yapmamız lâzım" dedi. 


Her yıl kutlana gelen 07-17 Atalık Mevlana'yı Anma Haftası, bu yıl da yine binlerce yerli ve yabancı turisti Konya'ya çekti. 07-17 Aralık tarihleri arasında Konya'da yaşanan turizm canlılığı, diğer aylarda da şehirde yaşanıyor mu, tartışılır. Yeni yıla girmek için aıtık sayılı günler kaldı. Önümüzdeki yıl Konya, nasıl bir turizm sezonuna hazırlanmalı, çok sayıda tarihi kültür ve mirasa sahip olan şehre, her ay istenilen oranlarda, hangi çalışmalarla turist çekilmeli? Ve benzeri soruların cevaplarını aradık. Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akif Çııkurçayır, Mevlana Haftası'nda yaşanan turizm canlılığını her aya yaymak için çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: "Konya'da faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve yerel yönetimler ortak bir sinerji oluşturup, işbirliği yapması gerekiyor. Yerel yönetimler şehrin turizmini her dönem canlı tutmak için çalışmalar yapıyorlar ama yetersiz kalıyorlar. 


Bundan dolayı işbirliği şart. Konyak bir Başbakan'a sahibiz. Sivil toplum kuruluşlarımızın sürekli Başbakan'a projeler götürmesi gerekil-. Karabük ilinde yer alan ve tarihi evleriyle ünlü bir ilçe olan Safranbolu'ya giden turist kadar Konya'ya turist gelmiyor. Şehrimizde turizm canlandırmak adına Çatalhöyük'te o dönemin mimarisini yansıtan konaklama yerleri yapılabilir'. Müzeler, sosyal alanlar oluşturulabilir."

 

EKSİKLİK ALTYAPI VE TANITIMDA 

Akademik camia olarak turizmle alâkalı projelerinin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akif Çukurçayır, "Gelen yerli ve yabancı turistlerin konaklama sürelerinin uzatılması için çalışmalar yapılmalı. En önemli eksikliğimiz altyapı ve tanıtım organizasyonun yetereizliği. Sadece Çatalhöyük, milyonlarca insanın uğrayıp, gezebileceği bir yer. 


10 bin yıllık bir geçmişe sahip. Ama çoğu Konyalı vatandaşımız, Çatalhöyük'te ne var, nerededir, bilmiyor. 

Milli park alanı olan Beyşehir Gölü, mağaralar, kaplıcalar, mesire yerleri, tarihi Kilistra Antik Kenti'miz, İvriz Kaya Anıtı, Sille, Kaıahöyük, Selçuklu Köşkü, Kubadabad Sarayı, türbeler vesaire buralar için iyi bir tanıtım olsa inanıyorum ki çok sayıda yerli ve yabancı turist gelecektir. Çünkü birçoğu en az 2-3 bin yıllık eserler" ifadelerin kullardı. Konya'nın Kapadokya'sı olarak adlandırılan, Hristiyanlar için önemli bir yere sahip olan, Meram'da yer alan Kilistra Antik Kenti'nde yakınında çay içilebilecek bir yerin dahi olmadığını vurgulayan Dekar Çukurçayır, etrafinda misafirlerinin soluklanabileceği yerlerin olması gerektiğini kaydetti. 


OTELLER KAPASİTEYİ KARŞILAMIYOR 

Şehir merkezinde yer alan otellerin yeterince kapasiteyi karşılamadığını ifâde eden Turizm Fakültesi Dekan Prof. Dr. Akif Çukurçayır, "Yeni otellere ihtiyaç var. Son 5-10 yıl içerisinde yeni yerler açıldı ana yetmez, daha fazla konaklama yerlerine ihtiyaç var" diye konuştu. Mevlana Haftası'ndaki turizm canlılığına da atıfta bulunan Akil' Çukurçayır, şu ifadeleri kullardı: "Mevlara Haftası'nda hiçbir şey yapmasanız bile onlarca yerli ve yabancı turisti şehre çekebilirsiniz. Çünkü Hazretin kendisi bir çekim merkezi. Özellikle Hazreti Mevlana Japonya'da, Amerika'da, Almanya'da ve Fransa'da oldukça yaygın bir şekilde tanınıyor. Asıl Mevlana'yla ilgili her semtte bir mesnevi okuma salonu açılmalı. Omur kültürünü, hoşgörüsünü bu mesnevi okumalarıyla insanlara aktarabiliriz. 

Mevlana, bir seçim ve geçim kaygısı olarak görülüyor. Mevlana bir gönül mimarıdır, insanlığı iyiliğe ve barışı çağırır. Gönülleri ima- eden bir ustadır. Siyasete ve ticarete malzeme yapılmamalı." 


MİRASIMIZ ANKARA'YA GİDİYOR 

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Konya Şube Başkanı Kazım Yana" da Konya'nın en önemli eksikliğinin doğru düzgün bir müzesinin olmaması olarak açıklayarak, şunları kaydetti: "Çatalhöyük'ten onlarca talihi eserler çıkıyor. Fakat çıkaı eserler Konya'mızda sergilenmeyip, Ankara'daki bir müzede sergileniyor. Çünkü bizim bir müzemiz yok. Konya'yı en iyi bir şekilde tarıtmak istiyorsak öncelikle bii" tarihi eser müzesine sahip olmamız gerekir. En son geride bıraktığımız Mevlana Haftası'nda şehrimize bizim kayıtlarınıza 90 bin kişi geldi. 


Bu sayıyı her aya yaymak için, attırmak için düzenlemeler, etkinlikler yapılmalı. Biz TÜRSAB Konya Şubesi ola ak 2015 yılında İstanbul'da turizm fuar yapacağız. Yine yılın belirli dönemlerinde yurt içi ve yurt dışındar birçok seyahat acentesi ile biraraya gelip Konya'yı tanıyoruz." 

Konya Yenigün


Geri Dön