03 / 05 / 2024

Konya'da restorasyon çalışmaları başladı!

Konya'da restorasyon çalışmaları başladı!

Konya"nın merkez Selçuklu ilçe belediyesi tarafından başlatılan proje kapsamında, Sille Mahallesi"ndeki tarihi Mormi Cami, Orta Cami ve Aya Elenia Müzesi restore edilecek



 Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, restorasyon çalışmalarının başlaması dolayısıyla Aya Elenia Müzesi önünde düzenlenen törende, Sille"deki beş bin yıllık tarihi dokuyu turizme kazandırmak için restorasyon çalışmalarına başladıklarını söyledi.
               
Selçuklu gibi bir medeniyetin ismini almanın kendilerine sorumluluklar yüklediğini ifade eden Altay, bu toprakların sahibi olarak ecdadın bıraktığı tarihi eserlere sahip çıkacaklarını belirtti.
               
Altay, restorasyon çalışmaları ile Konya"nın kültür turizmine canlılık katacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
               
'Konya"ya gelen turistlerin yaklaşık 350 bini 1, 2 veya 3 gün konaklıyor. Bizim restorasyonları yapma amacımız, buraya gelen turist sayısını bir taraftan artırırken diğer taraftan da konaklama sürelerini uzatmak. Denizi olmayan bir Konya"da tarihi eserleri iyi anlatabilmek, onları ziyaret edilebilecek hale getirmek Konya"nın potansiyeli için çok önemli. Turizm potansiyelimizi çeşitlendirmemiz gerekiyor. İnsanların sadece Mevlana Müzesi"ni ziyaret ettiği bir turizmden biz faydalanamayız. Onun için yeni argümanlara ihtiyaç var. Bunlardan en önemlisi de Sille.'
               
Altay, kültür turizmi ile Sille"de hayatın yeniden canlanacağını, yeni istihdam alanlarının oluşacağını dile getirdi.
               
Protokol konuşmalarının ardından butona basılarak restorasyon çalışmaları başlatıldı.
               
Törene, merkez Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Suat Altınsoy ve çok sayıda vatandaş katıldı.
               
-RESTORASYONUN ARDINDAN MÜZE ZİYARETE, CAMİLER İBADETE AçILACAK-
               
Restorasyon çalışmalarının aslına uygun şekilde yapılarak tamamlanmasının ardından tarihi Mormi Cami ve Orta Cami"nin yeniden ibadete, Aya Elenia Müzesi"nin ise turistlerin ziyaretine açılacağı bildirildi.
               
Müzenin restorasyon çalışmasının 375 gün süreceği ve yaklaşık 1 milyon 124 bin liraya mal olacağı, Orta Camii"nin 140 günde 193 bin liraya restore edilmesi için ihale edildiği, Mormi Camii"nin restorasyon işinin de 150 günde bitirileceği ve 297 bin liraya ihale edildiği öğrenildi.
A.A


Geri Dön