24 / 12 / 2024

Konya'da TEYAP ile konut alacaklara yol gösterilecek!

Konya'da TEYAP ile konut alacaklara yol gösterilecek!

Konya Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirdiği "Tek Merkezli Elektronik Yapılaşma Projesi (TEYAP)" ile yapılaşmayı kontrol ve denetim altında tutarken, konut almak isteyenlere de yol gösteriyor



Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, teknolojiye dayalı belediyecilik çalışmaları kapsamında hayata geçirdikleri "Tek Merkezli Elektronik Yapılaşma Projesi (TEYAP)" ile yapılaşmayı kontrol ve denetim altında tutarken, konut almak isteyenlere de alacakları konutla ilgili her türlü bilgiye ulaşma imkanı sağladıklarını bildirdi.

Akyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya Büyükşehir Belediyesinin şehircilikte Türkiyeye örnek olduğunu ve öncülük ettiğini belirterek, fiziki, sosyal ve kültürel belediyecilik hizmetlerine ek olarak "Teknolojiye Dayalı Belediyecilik" hizmetini geliştirdiklerini söyledi.

Konya Büyükşehir Belediyesinin, coğrafi bilgi teknolojilerinin kullanımı ile elde edilen Sosyal Bilgi Merkezi, Sosyal Doku Haritası, Coğrafi Bilgi Sistemi Temelli Altyapı Entegrasyon Merkezi gibi projelere ek olarak, temelde yapılaşmayı kontrol ve denetim altında tutmayı hedef alan TEYAPı tamamladıklarını açıklayan Akyürek, şunları kaydetti:

"Proje ile Türkiyede ilk kez, ilçe belediyelerince verilen yapı ruhsat ve yapı kullanma izinlerinin tek bir merkezde Coğrafi Bilgi Sistemine entegre edilerek kontrol ve takibi yapılabiliyor. Bu sayede coğrafi bilgi teknolojilerinin görsel etkinliği de kullanılarak özellikle yeni yapılan inşaatlar ile ilgili takip sağlanıyor, yapı denetim etkinliği artırılıyor. Ayrıca yapılaşmanın şehir genelindeki yönelimi de analizlerle tespit edilerek altyapı planlamaları sağlanıyor."

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı bünyesinde yürütülen projenin diğer bir yönünün ise yapılaşma ile ilgili bilgilerin bir kısmının vatandaşın da bilgisine sunulması olduğuna dikkati çeken Akyürek, proje kapsamında tek bir merkezde toplanan yapı ruhsat ve yapı kullanma izin belgelerinin belediye web sayfasında yayınlanan "Kent Rehberi" ile halkın bilgisine de sunulduğunu anlattı.

Vatandaş, almak istediği evin röntgenini görebilecek

Çalışmanın bu yönüyle de bir ilk olduğunu anımsatan Akyürek, şöyle devam etti:

"Bu sayede vatandaş, almak istediği evin yapı müteahhidini, yapı fenni mesullerini, mimarının kim olduğunu, yapının ait olduğu arsanın jeolojik ve zemin etütlerinin kimler tarafından yapıldığını, yapının statik hesaplarında esas alınan zemin emniyet gerilmesi gibi bir çok veriyi görebiliyor. Sistem sayesinde vatandaşlar, interneti kullanarak istediği dairenin yapı kullanma izni olup olmadığını da görebiliyor. Böylelikle konut almak isteyenler, almak istedikleri konut hakkında bilgi sahibi olmak için kapı kapı gezmek zorunda kalmıyor."

Projenin ilk etapta 2007 yılı sonrasında yapılan binaları kayıt ortamına aldığını aktaran Akyürek, "Ruhsat ve yapı izin belgelerinin güncelliği, Nüfus Hizmetleri Genel Müdürlüğünce sağlanan adres kayıt sistemi ile yapılmaktadır. 2007 yılı öncesi yapı kayıtları için çalışmalara da başlanmıştır. Proje ile gelecek etaplarda yapı projelerinin belirli yetkiler dahilinde ilgililerle de paylaşılması hedeflenmektedir" dedi.

AA


Geri Dön