27 / 04 / 2024

Konya'da türbe alanı imara açılıyor!

Konya'da türbe alanı imara açılıyor!

Konya Ankara Caddesi üzerindeki Halka Beğüş Mescidi ve Türbesi’nin doğu kısmında bulunan arsa ile birleştirilerek sosyal tesis yapımı için imara açılması için çalışmalar başladı...



Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü’ne ait Halka Beğüş Mescidi ve Türbesi'nin sosyal tesis yapımı için imara açılması çalışmaları başlatıldı.

Anadoluda Bugün'den Servet R. Çolak'ın haberine göre;  Ankara  Caddesi üzerindeki, Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü’ne ait Halka Beğüş Mescidi ve Türbesi ile alanının doğu kısmına yapılması düşünülen sosyal tesis için imar çalışmaları başladı.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkileriyle yapılan görüşmeler sonucu, türbe ve alanının Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olduğu bilgisi verildi. Görüşmelerin devamında boş alanın doğu kısmında bulanan ev boşaltıldı. Boşaltılan evin bulunduğu arsanın,  Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait Halka Beğüş Mescidi’nin bulunduğu alana dahil edilmesi için girişimler başlatıldı. Arsanın imara açılması için birçok girişim de başlatıldı. Arsanın imara açılmasından sonra, buraya sosyal tesis yapılacağı belirtildi.

ARSAYA SOSYAL TESİS YAPILMASI DÜŞÜNÜLÜYOR

Türbenin bulunduğu bölgenin doğu kısmındaki evin arazisinin Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne devredilmesinin ardından arazi tek mülkiyete ait olacak. Böylece türbenin bulunduğu arazinin geniş olmasıyla imara açılabilecek. Arazinin tek mülkiyete geçmesiyle sosyal tesis yapımı için imar izni çıkarılması gerekiyor. İmar izni alındıktan sonra tarihi Halka Beğüş Türbesi’nin yanına tapu fazlalığı oluşarak sosyal tesis yapımı için imar çalışmasılarına başlanacak. Prosedürler tamamlandıktan sonra, sosyal tesisin yapımını kimin üstleneceği ise şu anda bilinmiyor. Sadece yapımı düşünülen sosyal tesis için herhangi bir girişim ve protokol imzalanmadı belirtildi. Önümüzdeki günlerde arazinin nasıl değerlendirileceği de kamuoyu tarafından merak edilen konular arasında yer aldı.

KİRACI TARAFINDAN KÜLTÜR FAALİYETLERİ YAPILIYOR

Halka Beğüş Türbesi’nin bulunduğu alan ve eski bina bir dernek tarafından 8 yıldır kiralık olarak kullanılıyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile dernek arasında her yıl yapılan yeni sözleşme ile kira süresi bir yıllığına uzatılıyor.  Türbenin bulunduğu alanda kiracı dernek tarafından son yıllarda çevre düzenlemesi yapıldı. Türbenin yanındaki evi kullanan dernek üyeleri, bazı faaliyetlerini burada gerçekleştiriyor.  Bu alanda ticari hiçbir girişim yapılamazken, herhangi bir yapının yapılmasına da kesinlikle izin verilmiyor.

Konya Konevi Kültür Merkezi yıkılıyor!


Geri Dön