18 / 05 / 2024

Konya'da yüksek metrekareli evlere talep arttı!

Konya'da yüksek metrekareli evlere talep arttı!

Konya’nın hatta Türkiye’nin lokomotifi olan inşaat sektörü her geçen gün çemberi genişleyen bir alan haline geldi. Konya’daki müteahhit sayıları da gün geçtikçe artıyor...



Konya’nın hatta Türkiye’nin lokomotifi olan inşaat sektörü her geçen gün çemberi genişleyen bir alan haline geldi. Konya’daki müteahhit sayıları da gün geçtikçe artıyor. Birçok kişi yaptığı sektörü bırakarak inşaat yapmaya başlıyor. Her alandan insanın müteahhitliğe yönelmesi de sektörde bir takım sorunlar doğuruyor. Bu sorunların önüne geçmek için Konya’nın önde gelen müteahhitleri birleşerek bir oluşum kurdu. Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) inşaat sektöründe birliktelik ve sektöre dair atılımlar noktasında büyük bir eksikliği giderdi. Başkanlığını Ekrem Demirci’nin yürüttüğü KOMÜT’ün, 50 kişilik de yönetimi bulunuyor. İcra kurulu ise, Erdoğan Çalışkan, Abdulhalim Öncü, Adem Bulut, Ali Rıza Berber, Mustafa Dinçler, Musa Özkan ve Şaban Topal’dan oluşuyor. KOMÜT Başkanı Ekrem Demirci, KOMÜT ve inşaat sektörünü gazetemize değerlendirdi.


SEKTÖR MODERNLİĞE AYAK UYDURUYOR


İnşaat sektörünün Konya’da bir lokomotif olduğunu belirten Ekrem Demirci, Konya’nın inşaata halen aç bir il olduğunu, 2023’e kadar tıkanmadan sektörün ilerleyeceğini öngördüklerini ifade etti.  Demirci, “Sektör her geçen gün gelişmeye başladı. Arz ve talepler değişmeye başladı. Eskiden biz en fazla 15 daire yapardık, şimdi en az 32 dairelik konutlar yapıyoruz. Müşterilerde ayrıntıya bakmazdı. Elektriği, suyu olsun yeter derdi. Ama şimdi öyle değil, şimdi metrekaresine, hangi malzemeyi kullandığımıza, mevkisine, projesine her şeyine bakıyor. Müşteri bilinçlendi, biz de buna karşın yenilikleri takip ediyoruz” dedi. Daire fiyatlarının yükselmesindeki sebepler hakkında da bilgiler veren Demirci, “İnşaatın maliyeti yüksek olduğu için daireler yüksek. Özellikle arsalar çok pahalı. Çünkü müteahhit çok olduğu için arsaya talep çok. Yine malzemeler pahalı. Eskiden 5 TL’ye çok iyi fayans alınıyordu. Şimdi en kötüsü 15 TL. Beton ve çimentonun yüksek olması çok fazla etkiliyor maliyeti. Bizim müdahalelerimiz ile beton düşse de daha inmesi lazım. Şimdi sadece demir fiyatları ideal. Uzun süredir zamlanmıyor. Temelde arsa ve betondan kaynaklanan maliyetler daire fiyatlarını yükseltiyor” ifadelerini kullandı. İnsanlara güven geldiğini aktaran Demirci, kredi sistemleri ile insanların rahatça daire alır hale geldiğini belirtti. Kooperatif sistemli daire yapımının da her geçen gün azaldığını ifade eden Demirci, aşırı talep olmasına rağmen müteahhitlerin risk almadığını, maliyetler kapsamında şu an kooperatif yapmanın çok riskli olduğunu belirtti.


MERAM’IN KADERİ DEĞİŞECEK


Belediyelerin arsa üretme noktasında atılımlara başladığını ifade eden Demirci, “Özellikle Meram belediyemiz 7 mahallede çok ciddi bir imar çalışması yürütüyor. Yakın zamanda tamamlanacak. Bu atılım Meram’ın kaderini değiştirecek. Fatma hanıma teşekkür ediyoruz. Konya’daki tüm müteahhitlere 5 yıl yetecek kadar arsayı sundu. Süreçte çok kaliteli bir şekilde yürütülüyor” diye konuştu.


EVLER GENİŞLİYOR, AİLELER DARALIYOR


Bir evde oturan kişi sayısının da her geçen gün azaldığını belirten Demirci, “Eskiden evler küçüktü aile genişti. Amcalar, dedeler, gelinler aynı evde yaşayabiliyordu. Evler de 100 metrekareyi geçmezdi. Şu an ise bu tam tersine döndü. Biz şu an evde en fazla 3 kişi kalıyoruz. Buna rağmen de 165 metrekare, 200 metrekare evler istiyoruz.  4 artı bir 5 artı bir 6 artı bir evler isteniyor. 3 kişilik otoparklar istiyorlar. Hanımına kendine, çocuğuna otopark istiyor. Aile yapımız da değişti” dedi. Sektördeki sıkıntılı firmaların tüm sektöre zarar verdiğini ifade eden Demiri, “Maalesef sektörümüzde sıkıntılı firmalar var. Bunlar sektöre zarar veriyor. Bir müteahhit yanlış yaptığında, halkı mağdur ettiğinde her müteahhidi zarara uğratır. Bunun önüne geçmek için mücadele ediyoruz. Vatandaşlarımız güvendiği kişilerden alsınlar. Biz de KOMÜT olarak üyelerimize çok dikkat ediyoruz. 3 kişinin referansı olmayan firmaları üye yapmıyoruz. İnşallah birlikte sektörümüz için güzel işler yapacağız” ifadelerini kullandı.


Konya Yenigün


Geri Dön