Kent Haberleri

Konya'daki 5 büyüklüğündeki depremin ardından yeni tehlike: Uzmanlar uyardı!

Uzmanlar, Konya depremi sonrası Konya Ovası'nı sınırlayan fayların kayma hızının çok düşük olduğunu belirtip yeni bir tehlikeye karşı uyardı. 

Son günlerde Konya'da yaşanan 5 büyüklüğündeki deprem, uzmanlar tarafından yakından inceleniyor. Bu depremin ardından Konya Ovası'nı sınırlayan fay hatlarındaki düşük kayma hızının önemli bir tehlike kaynağı oluşturmadığı, ancak obrukların bölgedeki risk faktörlerinden biri olduğu belirtiliyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 1 Ağustos'ta gerçekleşen Konya, İzmir ve Erzurum depremlerini değerlendirdi. Sözbilir, Selçuklu ilçesinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin Konya fay zonundan kaynaklandığını ve odak mekanizma çözümlerinin bunu doğruladığını belirtti.

Konya Fay Zonu'nun özellikleri hakkında konuşan Sözbilir, bu fayın düşük kayma hızına sahip olduğunu ve yıkıcı depremlerin binlerce yıl içinde meydana gelebileceğini ifade etti. Fay zonu içindeki fay segmentlerinin en fazla 6.5 büyüklüğünde depremlere neden olabileceğini belirten Sözbilir, ancak düşük kayma hızı nedeniyle deprem riskinin düşük olduğunu vurguladı.

"Obruk" tehlikesi

Bununla birlikte, Konya Ovası'nı sınırlayan Tuzgölü Fay Zonu'nun Acıpınar segmentinin 7.2 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu belirten Sözbilir, obrukların da bölgedeki önemli bir tehlike kaynağı olduğunu söyledi. Obruklarda meydana gelen depremin bu yapıları nasıl etkilediğinin araştırılması gerektiğini ifade etti.

Sözbilir şöyle konuştu:

"Bu kapsamda Konya Ovası'nda önemli tehlikelerden birisi de obruklardır. Bölgede binlerce obruk olduğu biliniyor. Acaba bu depremden obruklar ne kadar etkilendi? Kritik dengede bulunan obruklarda deprem sırasındaki sarsıntı sebebiyle göçme tehlikesi arttı mı? Bunun yerel üniversiteler tarafından incelenmesi gerekiyor. Bununla beraber Konya yerleşim yerlerine yakın fayların da deprem tehlike boyutu ve riski açısından incelenmesi ve bu doğrultuda gerekli önlemlerin alınması hayati derecede önem taşıyor."

"İZMİR DEPREMİ ARTÇIDIR"

Ayrıca, İzmir'deki son depremleri de değerlendiren Sözbilir, Buca ilçesinde meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremin artçı bir deprem olduğunu ve panik yaratmaması gerektiğini belirtti. İzmir fayının doğu segmentinin geçtiği bölgelerde artçı şokların meydana geldiğini aktardı.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in değerlendirmelerine göre, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki deprem riskleri ve tehlike kaynakları üzerine yapılan çalışmalar, ülkenin deprem hazırlığı ve yönetimi açısından önem arz etmektedir.

Doları olanlar dikkat! Dünyaca ünlü bankadan dolar/TL tahminini: 2024 sonunda dolar ne kadar olacak?

Ulaşıma bir zam daha: Toplu taşıma yüzde 63, taksi ücretlerine yüzde 65 zam

Enflasyona vurgu yapıldı: Faizler 15 yılın zirvesinde